Käyttäjän hatelo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 346)
  • hatelo

    90 t€

    hatelo

    Minulla on sellainen 5 ha alue erittäin rehevää muutama vuosi sitten ensiharvennettua ja hyväkasvuista suopeltoa. Istutettu hieskoivikko ex-omistajan toimesta, vaneria luvassa. Olen harkinnut yllä esitettyä operaatiota heinittymisen ja hallanarkuuden vuoksi.

    hatelo

    Just on työn alla noin 10000 koivuntaimen urakka. 4/5 on taimista maassa. 15 v päähän tähdätään hoitotoimissa ensiharvennukseen ja uskon sen rehevällä rinnemaalla toteutuvan lähes hirvivapaalla alueella.

    hatelo

    Kannattaa raivata molemmat vaikka heti. Pikkutaimikon seassa oleva nyt vaarattoman näköinen vesakko on tämän kesän jälkeen taas metrin pitempää. Todennäköisesti on raivattava vielä kahdesti ennen ensiharvennusta. Minulla on v.2011 kylvettyjä korpi/rämekuvioita joihin täytyy hieskoivun takia tehdä taas tänä kesänä kolmas totaaliperkaus. Tuo kertomasi vesakko joutaa sahata nyt isomman koivikon seasta, kun työ vielä käy joutuisasti. Hyvällä tuurilla se on viimeinen raivaussahahoito, eikä ennakkotaivausta tarvita.

    hatelo

    Kumpaakin on tullut harrastettua. Käsin kylvöä pikku pullosta ripotellen enemmän. Maat on olleet kaivurilla laikutettuja käsikohteissa. 1 ha kylvää kyllä kevyesti parissa tunnissa. Taimettuminen on ollut pääsääntöisesti hyvää. Sitten on ollut kyllä monenlaista haastetta sen jälkeen. Olen pääasiassa syrjäisempiä kuvioita kylvänyt, kun ei jaksa soiden taakse satoja metrejä taimia kannella. Konekylvössä äestyskuvio onnistui hyvin, kaivurilaikutus+konekylvö meni täysin persiilleen. Kylvö on nopeaa ja helppoa, mutta lopputulos ei ole aina toivotunlainen.

    hatelo

    Kmo, laita ensiharvennuksiin 50m3/ha, pääpuustoa eniten ja sitten mausteeksi jonkin verran muita sivupuulajeja kuituna. Jos järeämpää harvennusta, niin sitten poistuma lähtöpuustosta riippuen 60 m3 vähintään ja tukkia järeyden mukaan 20% ja siitä ylöspäin. Pääpuulajin ja ennen kaikkea korjuukelpoisuuden mukaan leimikko kiinnostaa tai ei kiinnosta ja moto näyttää lopulta motit. Tavallaan luokkaa 1/3 on moteissa poistuma harvennuksilla. Aukoilla puumäärä voi olla mitä vaan 100 ja 500 motin välillä ja tukkiosuus riippuu kovasti metsästä. Metsään.fi tiedoista saa moteista riittävää osviittaa. Tässä jotain alkuohkeita, joill pärjää mielestäni melko pitkälle. Itse mittaan aukot kevyesti relaskoopilla ja asiantuntijakorjauksella puutavaralajit.

    hatelo

    Aikanaan verovaroista maksettiin noin 2/3 metsäsuunnitelman kuluista ja niinpä ne oli niin edullisia metsänomistajille. Nykyisin kaikki kustannukset tulee mo:lle, joten hinnat on suolaiset. Minulle riittää nykyään metsään.fi ja päässä oleva ms. Harvennukset ja hoitotyöt tehdään aina kun metsä sitä vaatii. Ms ei tuo mitään lisäarvoa minulle, äkkinäisemmille metsänomistajille sitä toki yhä suosittelen ohjekirjaksi.

    hatelo

    Useimmiten nauhoitan päätehakkuuleimikot itse, niin saan mieleiseni rajaukset ja huomioitua noita tärkeitä yksityiskohtia kuten luontokohteet, maiseman, nätit suoraviivaiset aukonrajat. Nauhoitan usein myös samalla mieluisat jättöpuut kuten muutaman hyvän teeren istumakoivun ja komean petäjän. Raidat ja vanhat haavat saa jäädä myös pystyyn. Jos on kiire ja selkeät paikat tai leimikko ostotilalla etempänä, niin sitten firma saa nauhoittaa jos haluaa. Lyön vaan tällöin selityksillä/toiveilla tuunatun kuviokartan ostomiehelle. Harvennukset menee kaikki hankintana ja niistä harvoin nauhoitan muuta kuin tilan rajat ja hyvin on mennyt.

    hatelo

    Toukokuussa lyön maahan 10000 rauduskoivun pottitainta ja vuosi sitten istutin 6000.

    hatelo

    Samanlaisia kokemuksia minulla kuin trivialla. Kokonaismotit pitää varsinkin isommalla alueella vsrsin hyvin paikkansa, mutta tukkiosuudet ja puulajisuhteet voi olla ihan mitä sattuu. Tärkeintä minulle on kuviointi ja kuvioiden pinta-alat. En maksa enää kaupallisista metsäsuunnitelmista, koska käsittelysuunnitelmat ja leimikot kulkee minulla korvien välissä ja kaikki muu tarvittava löytyy metsään.fi tiedoista. Myös sähköinen asiointi on hyvä ominaisuus. Olen siis ihan tyytyväinen.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 346)