Käyttäjän harrastelija kirjoittamat vastaukset
-
suorittava porras: ”Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa.”
Tähänk ö Taneli viittaa? On tosiaan vähän outo asenne? Esim. sellufirman ostaja varmaankin katkoo sellukuitua silloin, koska sitä yhtiö parhaiten tarvitsee? Anton nimittelee joskus aloittajaa nimellä: suorittava porsas 🙂
Maailman ilmatieteen järjestön Pääsihteeri Petteri Taalas kyllä kertoi Ylen TV-haastattelussa, että lentämisen päästöt ilmakehässä ovat luokkaa 2 %.
Minulla on ainakin hiilinieluja ja lisäksi aurinkopanelit, jotka nielevät moneen kertaan ne päästöt mitä pari lentomatkaa vuodessa lomakohteisiin vievät siinä ahtaassa lentokoneen penkissä! Km:n suomalainen käyttää hiilidioksiidia sen 10 300 lg, autinkopakeelit ok-talon katolla säästävät jo 4000 kg/v.Metsätilat tuottavat n. 1000 m3 puuta/v, joten se nielee 1,3 tonnia/puu m3 => 1 300 000 kg/v.
Nämä ilmastoapostolit – Villet, Heidit, Sirpat, Emmat, Haavistokin… kuluttavat kyllä ösaltaan hiilidioksidia paljon enemmän, mitä nielevät! Pitäisi tässäkin asiassa olla ”kunnianhimoisesti” näyttämässä itse mallia, eikä ratsastaa meidän metsänomistajien työllä!
No joo, otin karkean laskennan, jotta tuo kokonaisuus tulisi esille. Vihreät huutaa vain hiilijalanjäljestä ja päästöistä jättäen pois metsien hiiliniekut. Energiapuulla korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Hakkuusäästö puun kasvussa on joka tapauksessa faktaa, kun hakataan vähemmän kuin on vuosikasvu. Se lienee jotain 35 miljoonan motin verran, koska teollisuuden puusta osa tulee naapureilta. Puurakentaminen on lisääntymään päivn, samoin biopolttoaineiden valmistus korvaamaan löpöä ja bensiiniä.
Kun nämä kaikki nyt yhdistetään taitavien tutkijoiden tekemistä yhden alan tutkimisesta, niin saadaan kokonaisuus selville! Kokonaisuuden selvittäminen on sitten demokratiassa todellisten päättäjien eli eduskunnan ja hallituksen työtä!
Nyt on vain niin, että eduskuntaan valitaan kansan edustajia, joiden omat asiatkaan eivät tule hoidetuksi!
Iltakehdestä luin sdp:n edustajasta, jolla oli reilut 20 tonnia ulosotossa! Rinnekin oli kysynyt asiasta ja edustaja oli kertonut hoitavansa asian – mitenhän käynee? Ei kai tarkoitus ole valita perseaukiasia edustajia päättämään veronmaksajien asioista!?
Tämä ”kunnianhimoinen” ilmastotavoite on huudettu vihreän liikkeen toimesta tavallisille kansalaisille kuin joku Jumalan sana! Jokainen ajatteleva ja kertotaulun ymmärtävä valveutunut suomalainen huomaa tuon kusetuksen pienellä laskutoimituksella!
A) Hiilen sitominen puun kasvuun 110 000 000 000 kg CO2
Suomen metsä kasvaa vuodessa 110 miljoonaa kuutiota hyötypuuta (sen lisäksi maalla on paljon muuta CO2:a sitovaa kasvillisuutta). Jokainen puukuutio on sitonut kasvaessaan tonnin (1 000 kg) CO2:a!
B) Suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2/ hlö / vuosi. Se on 5.5 miljoonaisen kansan koko käytössä yhteensä 10300 x 5 500 000, yhteensä: 56 650 000 000 kg CO2 päästöjä!
Ainakin tuon mukaan Suomen metsät jo pelkästään nielevät CO2:a kaksi kertaa niin paljon kuin ihmiset täällä sitä päästävät! Eli jos se ”kunnianhimoinen” tavoite olla 2035 hiilineutraali tarkoittaa sitä, että meidän on lisättävä tuplasti kulutusta, jotta pärjäämme Maapallon muille hiilen kuluttajalle!
Muistelen, että Kuhmo OY:n puun hankinta oli parikymmentä vuotta sitten tuollaisella ”jovain”-systeemillä – ainakin osittain. Minäkin sain Kuhmo Oy:tä tarkat taulukot eri laatujen mitoista – pikkutukki alkoi 8 sm:istä. Hankinta oli juuri sitä toimitusmyyntiä, mistä ”jovain” uneksii. Pikkutukkien hinnat olivat ehkä hiukan kuitupuuta paremmat. Mittailin metsässä m.sahan ja metsurimitan kanssa ja totesin homman varsin töiseväksi!
Minulla oli silloin traktori + juontokoura yhdistlmä, joten sain kyllä puut tien varteen. Ongelmana oli sitten tukkirekan kanssa, aika vaikea oli sopia rekan omistajan kanssa puun toimittamista sahan laanille. Omaa rekkaa en edes ajatellut siihen tarpeeseen!
Nyt maailma on vähän muuttunut Kuhmo Oy:lläkin. Ne vajaa miljoona mottia vuosittain, mitä saha nielee raakapuuta, menee pystykaupoilla ja ammattiurakoitsijoiden kautta. Pikkutukkikin lähtee 15 sentistä alaspäin ja hinta lähes sama kuin kuidulla. Tukiksi valitaan vain paras puu ja loput kuiduksi vaihtopuuna kuidun ostajille.
Kuhmo Oy on muuten täällä päin ensimmäinen puun ostaja joka nosti tukin latvaläpimittaa 18 + senttiin! UPM:lla se kyllä oli aiemmin, mutta pelkästäään ostokikkana!
Tolopainen puhuu totta! 2,5 % on vain liian vähän ja 0,5 % taas on välittäjälle liian paljon, koska sehän on jo 20 % sijoituksesta! Minä laitan kaikki puunmyyntirahat ML:lle A:han, sieltä tuli nyt 7 %.
Kaverini kävi ostamassa 90 tonnin Volvon. Kysyin häneltä että millä rahalla?
Kaveri vastasi, että iskin fyrkat pöytään, myyjä otti omansa ja kasasin sitten loput fickaan!
Tuolla aiemmin Tolopainen pyysi antaman sijoitusrahaa hänen hoitoonsa. Paljonko lupaat tuottoa, jos laitan sinulle vaikka alkuun 10 tonnin?
Asuntopuolihan on kovasti nouseva trendi! Väestökeskittymiin ainakin suurimmat rakentajat tekevät yhä korkeampia kerrostaloja, tontit taitavat olla arvokkaita? MAL.iin luettuihin keskuksiin Skanska, YIT, Lehto.. ovat kovin aktiivisia. Tekevät nyt ainakin kovaa tulosta ja asunnot ovat pääasiassa sijoittajille tarkoitettuja.
Olen ymmärtänyt, että Visakallokin on siirtämässä metsomaisuutta osakepuolelle? Mikä sijoitus antaa enemmän kuin metsä ja on yhtä turvallinen säilyttämällä myös arvonsa? Asuntosijoituksessa mainitaan vuokratuoton lisäksi arvonnousu, mutta mitä noita vanhempia asuntoja olen katsellut, niin arvonnousu näyttää olevan negatiivinen!
En muista oikein tuon 1950-luvun 0-rajaa, mutta ainakin sotakorvauksien aikana hakattiin myös Lapin metsiä mistä vain saatiin myyntikalikkaa! Olin jo 1950-luvun loppupuolella Kainuussa metsähallituksen savotoilla ja siellä hakattiin sullia, pölliä, kaivospuuta ja tukkia niin paljon kuin silloisilla työvälineillä irti saatiin.
Sen sijaan Kainuussa joskus 1990-luvulla mäntykuidun suhteen käytännössä 0-raja kulki Kainuun pohjoisosissa vaikka Kajaani Oy:lle hakattiin etupäässä kuusta 4:lle paperikoneelle ja sahalle. Nytkin täällä alkaa ensiharvennuskohteille olla 0-raja koska kuviot eivät tahdo ostajille kelvata! Kainuun hakkuut taitavat olla n. 50 % kasvusta, syynä on se, ettei maakunnassa löydy kuidulle käyttöä. Sahat kyllä tarvitsee tukkia.