Käyttäjän Goofy kirjoittamat vastaukset
-
Veroprosentti ansiotulosta on noin 40.000€ kieppeillä sama kuin pääomatuloveroprosentti (28,5%).
Goofy 17.2.2020, 14:45Silloin tullaan tilanteeseen, jossa verovelvollinen miettii, onko järkevämpää maksaa pääomatuloveroprosentin mukaan vai ansiotuloveron mukaan.
Hankintatyö on ainut mahdollisuus vähentää omaa (tai kuka tekikään, niin sen) työajan panostusta metsäverotuksessa. Muissa työmuodoissa sitä ei ole.
Goofy 17.2.2020, 13:39Se on ihan sama mitä puutavaralajia on valmistanut, minkä verran ja mikä on sen teon yksikköhinta. Koska kaikki hankintana tehty (teko ja ajo) työ pitää ilmoittaa, olipa puutavaralaji mikä tahansa. Eli sillä ei voi kikkailla, että vain osan tehdystä työstä ilmoittaa.
Hakintatyö kokonaisuudessaan vähentää siltä osin verotettavaa tuloa, mutta yli 125 m3 osuus menee ansiotulon puolella verotettavaksi muiden joukkoon.
Goofy 2.2.2019, 23:12Totta ja tarua Suomen metsien vertailutasolaskennasta
https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsat-ja-ilmastonmuutos/vertailutaso/totta-ja-tarua-suomen-metsien-vertailutasolaskennasta/Goofy 2.2.2019, 13:08Jos jättää menovarauksen tekemättä, niin verohyöty on 1,5 prosenttia. Yrittäjävähennys tekee tämän hyödyn, kun voitosta vähennetään 5%:a.
Goofy 1.2.2019, 16:06Hei Berza. Mitä nämä sinun aiemma kirjoituset sitten tarkoittivat?
”Hankintatyön arvo määritellään sen mukaan, mitä joutuisi maksamaan ulkopuoliselle samasta työstä samalla kalustolla.”
ja
”Hankintatyön arvo on se , minkä ulkopuolinen urakoitsija määrää ajetusta puumäärästä,”
Goofy 1.2.2019, 15:41Onko luetunymmärtämisessä jotain?
Suora lainaus verottajan ohjeesta:
”Hankintatyön arvo arvioidaan rahana siihen määrään, joka samasta työstä olisi maksettu palkatulle henkilölle. Hankintatyön arvo lasketaan puutavaralajeittain koko valmistetulle ja kuljetetulle puumäärälle. Laskentaperusteena käytetään paikkakunnalla maksettuja metsäalan työehtosopimusten mukaisia palkkoja.”
Hankintatyön arvon nimen omaan sitä omaa työtä, ei koneen, pääoman jne. kuluja. Eli valmistuksessa puun valintaa, kaatoa, karsintaa ja kasausta. Ja kuljetuksessa niitä ohjamien liikuttelua, pedaalien painelua, ohjaamista jne.
Koneen kulut vähennetään eri paikassa.
Goofy 1.2.2019, 14:42Edit. Savo’ttamies jo ennätti jotain laitta ennen minua.
Käytä hakkuun ja ajon ostalta verottajan taksoja. Ajon ja hakkuun osalta voi voi verrata työnosuutta urakoitsijan laskutustaksaan, kun katsoo tilastosta työn ja sivukuljen osuuden. Ei tietenkään voi käyttää suoraan sitä taksaa, mitä urakoitsija siitä laskuttaisi, koska urakoitsijan taksa sisältää paljon muutakin kuin työnosuutta.
Mikäli hankintatyö jää alle 125 kuution verovapaan rajan, niin kiusaus käyttää verottajan esittämää taksaa suumpaa on suuri. Ja toisinpäin, mikäli tekee 125 kuutiota enemmän, kiusaus käyttää pienempää taksaa suurenee, mikäli ansiotulon veroprosentti on suurempi kuin pääomatuloissa.
Pitää myös muistaa, että verottaja vähentää hankintatyön arvon ainoastaan siinä tapauksessa, että on samalle vuodelle ilmoitettu myös hankitakaupoista tuloa. Muuten se verottaja siirtää sen sille vuodelle vähennettäväksi, kuin hankitakauppatuloa on. Ansiotuloksi menevän osuuden se kyllä laittaa sille vuodelle, kun valmistus on tapahtunut.
PS. Pääomatuloverokanta on 30% alle 30.000€ pääomatuloista ja ylimenevistä sitten 34%.
Ja vielä vinkkinä, ettei verotuksellisesti kannata enää tehdä menovarausta, koska verottaja tekee voitollisesta tuloksesta 5%:n yrittäjävähennyksen, ja loppu menee muiden pääomatulojen joukkoon. Tappioista sellaista vähennystä ei tehdä.
Goofy 1.2.2019, 12:34Aloitukseen voisi kysyä tarkentavana kysymyksenä, oletko tehnyt hakkuun koneella vai käsin? Ajon osalta voisi tarkentaa ajomatkaa.
Voin sen jälkeen vastata.
Goofy 25.1.2019, 13:17Noh luovutan, en jaksa. Sen kerron vielä, että jokainenhan voi tehdä ja lähettää täyttynä ja laskettuna 2C -lomakkeensa niin kuin haluaa, mutta verottaja tekee verolakien mukaan lopullisen päätöksen. Eikä siellä muuten sanota missään, että pystykaupan tulosta vähennetään hankintatyön arvo ;).