Käyttäjän Goofy kirjoittamat vastaukset
-
Mhy:n kate on tyypillisesti metsänhoitotöissä 25%. Suosittelen pyytämään aina sitovan tarjouksen, jonka Mhy jättää, mikäli haluaa toimia myös jatkossa.
Puunkorjuussa kate on 0-10€ kiinnolle, keskimäärin hinnoittelevat 2,5€:n katteella. Korjuupalvelulle en suosittele jättämään ”piikkiä” auki, joten pyytäkää aina ”kantohintatarjous”.
Goofy 3.2.2018, 15:02Reimalla on oikea ote, kun nimen omaan harjoitetaan metsätaloutta. Maksimoi tulot mahdollisimman aikaisin ja minimoi menot.
Mhy:t ovat tarjoamassa jäsenilleen palveluita, muttei se ei ole sama asia kuin ne olisivat halvimpia ja laadukkaimpia. Tänä päivänä saa yksityisiltä palveluntarjoajilta samaa tuotetta ja palvelua. Mikäli palveluntarjoaja on pysynyt markkinoilla pidempään, niin se on jo merkki hyvästä ja kilpailukykyisestä tuotteesta.
Goofy 3.2.2018, 12:43A. Jalkanen: Kyllä Metsäkeskus tarjoaa, vieläpä maksutonta henkilökohtaista neuvontaa, metsänomistajalle/metsänomistajille. Yhteystietoja voi etsiä tästä. Nimike / tehtäväkenttään kun kirjoittaa: asiakasneuvoja, ja valitsee maakunnan, niin löytyy henkilöitä. Ja jos ei muuten löydy, niin soittaa valtakunnalliseen vaihteesee.
Lisäksi metsäkeskuksella on erittäin hyviä koulutuksia/tilaisuuksia, sekä maksuttomia että maksullisia, joihin voi tutustua Metsäkeskuksen tapahtumakalenterista.
Goofy 30.1.2018, 20:19MHY:n korjuupalvelusta tulevaa puutavaraa myydään monellakin eri tavalla. Useilla MHY:llä on omia tehdastoimituskauppoja, usenmiten tukkipuusta ja yhä enenevissä määrin myös kuitupuusta. Koska MHY:en, mikäli eivät osta puuta omaan lukuunsa, niin niiden pitää näyttää puun hinnat, olipa kysessä tehdas- tai hankintahinta. Kyseessä on aina hankintakauppapuusta veroilmoituksella.
Kuitupuun ostajat varjelevat metsänomistajilta tehdashintojen paljastumista. Toimitussopimukset tehdään yleensä ”varovaisilla” hinnoilla, jotka näkyvät metsäomistajille. Sen lisäksi useimmiten MHY:t saavat laskuttaa toimittamastaan puumääristä esim. ”puunohjausmaksua”, jota ei tarvitse näyttää metsänomistajille. Nämä tehdashinnat kilpailevat mm. puunostajien omien hankintaorganisaatioiden ja Metsähallituksen toimituspuiden kanssa.
Metsänomistajien pitää osata vaatia MHY:n korjuupalvelua käytettäessä takuuhintoja puutavaralajeittain, ja siihen MHY:ien valtakunnallinen ohjeistuskin ohjaa MHY:n toimimaan. Jos luvataan takuu eli ”pystyhinnat” niin silloin metsänomistajalle ei tarvitse eritellä korjuun kuluja esim. hakkuun ja kaukokuljetuksen osalta erikseen.
Goofy 16.1.2018, 15:19Verottajalta saadun ohjeen mukaan, jos menojäännös jää alle 200 euron, se voidaan poistaa kokonaan.
Esim. menojäännös kalustosta on 1.1.2017 260 euroa, josta 25 %:n maksimipoisto on 65 euroa. Menojäännökseksi jäisi 195 euroa, joten koko 260 euroa voidaan poistaa kerralla.
Goofy 3.10.2017, 18:55Käy katsomassa onko läheltä omaa leimikkoasi tehty lähiaikoina metsänkäyttöilmoituksia Metsäkeskuksen ylläpitämältä kartalta, jossa tarkkuus on 1 km x 1 km: Uudet metsänkäyttöilmoitukset
Jos on, niin sitten vain soittelemaan ostomiehille tai Mhy:lle, josko saisi myytyä samalle ostajalle.
Goofy 24.5.2017, 10:11Jos olet ostamalla hankkinut metsän, niin sinulla on mahdollisuus tehdä metsävähennys veronalaisesta pääomatulosta. Metsävähennys ”keventää” verotusta, koska se lasketaan puukauppatuloista ennen mitään kuluja. Tosin metsävähennystä ei ole pakko tehdä.
Lisätietoa: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Metsaverotus/Metsavahennys(30292)
Goofy 17.5.2017, 11:57Jätkä sen kertoi, eli Sharpin viila saa pisteet minultakin. Halpis-teräketjut oli ainakin aiemmin niin epätasaisesti karkaistuja, ettei joihinkin hampaisiin muut pystyneet.
”muuten pihi mies, mutta on sillä liukkaat viilat”
Goofy 15.4.2017, 18:08Hei Lauri.
Etkai sinä aivan tosissaan meinaa, että teollisuuden käyttämä puutavara korjataan kolmessa talvikuukaudessa, ja lumettomina talvina (kuten nykyään usein tapahtuu) puut siirtyvät simsalabim, lumivarastoihin rautatien varsiin. Ja edelleen kapasiteetiltaan riittämätön junakuljetus hoitaa puut lumivarastoista tehtaan porteille minuuttaikatalulun mukaan. Puuthan siirtyvät juniinkin ilman kustannuksia – ihan työnilostahan 50.000 toimivaa maatilayrittäjää käyvät siirtelemässä puut juniin tai tehtaalle omien töiden lomassa.
Arvonlisäveron palautuksesta metsänomistajalle Lauri voisi antaa vielä tähän sellaisen esimerkkilaskelman, että Verottajakin ymmärtää.
Goofy 15.4.2017, 13:16Metsäosastojen puunhankinta perustuu ihan markkinatalouteen. Niin sellu- kuin sahateollisuuden puunhankinta ei nojaudu yhteen tai kahteen tehdastoimittajaan, vaan useampaan. Myös metsäyhtiöiden omien hankintaosastojen tehdashintaa seurataan ja verrataan muiden toimittajien hintaan. Se onkin sitten eri asia, ketkä pääsevät tehdastoimituksiin mukaan.