Käyttäjän Gla kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 11,583)
  • Gla Gla

    Viime kesänä kun hehtaarin omt-aukon viljelin, kiinnitin huomiota maalajien vaihteluun ja maaperän kosteuteen. Muutaman metrin kumpareet olivat hiekkaista maalajia, kun alavammat paikat savea. Jo keväällä oli kuiva kausi ja hiekkaiset kohdat rutikuivia. Savimaat selvästi kosteita. Saati sitten, kun päällä on 300 m3 puustoa haihduttamassa.

    Perinteisesti ala olisi ilman muuta istutettu kuuselle, mutta jatkossa ei ole mitään syytä tällaiseen. Ilman muuta kannattaa valita puulajit tarkemmin. Sekaistutus antaa tietysti pelivaraa myöhemmin puulajivalinnalle, mutta sekaistutusta/viljelyä (pidetään kylvö työkalupakissa mukana) käyttäen voi pienipiirteistä vaihteluakin tehdä kuivempien kohtien osalta. Olihan tämänkin aukon aikaistetun hakkuun syytä pystyyn kuivaneet kuuset.

    Gla Gla

    Luontainen koivikko on aina epävarmaa, joten kylvin koivut mättäisiin ja kuviorajoille laitoin varjoisampiin paikkoihin kuusta. OMT. Kuivemmille kumpareille istutin mäntyä. Hehtaarin kuvio, joten aika pienipiirteistä tuosta tuli, vaikkei varsinaisesti sekaviljelyä ollutkaan.

    Tänä vuonna ensimmäinen tarkastus, miten lähtee kasvuun. Ja Tricon ruiskutus 2 x kesässä koko alalle.

     

    Gla Gla

    Dna tarjoaa 19,99 e 200 megan liittymää + 50 e lahjakortti Prismaan.

    Gla Gla

    Tein poikkeuksen kahdessa suhteessa. Rikkuri soitti, joten vaihdoin liittymäni (2 kpl) 7 €/kk halvempaan. Saa nähdä, kuuluuko jatkossakin yhtä hyvin.

    Gla Gla

    Puhelinmyyjät torstaina lakossa. Työrauha kansalla.

    https://yle.fi/a/74-20147753

    Gla Gla

    ”Kanta-arvio ja todellinen kanta on täysin eri asia. Pätee niin hirviin kuin vaikka valkohäntäpeuroihin.”

    Samoin se, että hirvet saattavat asustella muutaman tuhannen hehtaarin alueella, mutta kanta-arvio tehdään 15000 ha alueelle.

     

    Gla Gla

    Makarov: ”Koivun viljely olisi mielenkiintoista mutta eihän kukaan hullu semmosta riskiä ota kun kymmenen hirven laumoja teittenvarsilla asustaa.”

    2 x vuodessa Tricoa on estänyt isommat syönnit. Voi olla, että olen hullu, mutta mielestäni vielä hullumpi on se, joka uudistaa lahokuusikon kuuselle. Joku uskoo, että kuusen nopea kasvatus estää lahon leviämisen uuteen kuusisukupolveen. Itse en tähän usko, koska kuuset saavat tartunnan jo taimivaiheessa ja puun kasvun nopeutuminen lisää myös lahon leviämisen nopeutta. Aiheesta lisää juurikääpäviestiketjussa.

    ”Hiilinielujakin saatas lisää kovasti vaikkei ne itelle mikään pääasia olekkaan.”

    Itse tavoittelen kuvion tervehdyttämistä. Kaupan päälle tulee luontoarvojen paraneminen. Hiilinielusta en tiedä, hyvin kuusikin kasvaa.

    ”Sekä ps. Eikö taimikonhoito ketjuja ole mihin voi kirjoittaa taimikonhoidosta niin voi tänne kirjoittaa hirvituhoista.”

    Aloita ihmeessä, jos mielessä on hyvä alustus aiheeseen.

    Gla Gla

    ”Toki on hyvä sekin muistaa, ettei hirvenmetsästys ole kenellekään Suomessa elinkeino, mutta puuntuotanto on sellainen aika monelle.”

    Samoin se, että 2 miljardin kantorahojen arvo kasvaa teollisuudessa 20 miljardin tuotannon arvoksi.

     

    Gla Gla

    Viime talven hirvituhosta vielä maininta. Tilan muissakin taimikoissa hirvet olivat käyneet, mutta syöneet vain alaoksia. Latvoja oli poikki vain satunnaisista puista. Trico oli estänyt niissä isommat vahingot.

    Gla Gla

    Tuo oli yhden tilan yksi kuvio reilut kymmenkunta vuotta sitten ja sitä sinä käytät alibina kaikkialla. Siinä yritys kuuselle ei ollut epäonnistunut, vaan kuusikon jälkeen oli järkevää vaihtaa puulajia. Tätähän kaikki suosittelevat, syöntipaine pienenee, kun kasvatetaan pelkän kuusen sijaan mäntyä ja koivua.

    Tuon tilan olen käynyt läpi raivurilla jo vuosia sitten. Mutta syksyllä 2023 yhden mäntytaimikon trico-käsittely jäi tekemättä. Lehtipuut (ei kovin paljon heinittyvän maaperän ja varhaishoidon ansiosta) oli poistettu aikaisemmin, eikä ne silloinkaan mäntyjä varjostaneet. Voidaan kai olla samaa mieltä siitä, että kuvio oli hoidettu. Kun lisäksi taimia oli jo vuosia käsitelty vuosittain Tricolla eli hirvien voisi olettaa joko oppineen kiertää ko. taimikko ja/tai vanhoista käsittelyistä jäisi alueelle edes jotain hajua, riskin pitäisi olla pieni. Mutta ei, välitön palaute tuli. Yhtään ei armoa hirviltä saa.

    Tiedän muidenkin taimikoita, joissa on raivaukset tehty, mutta jossa hirvi on vieraillut. Niiden Trico-käsittelystä en tiedä, mutta ainulaatuinen sattuma ei siis syönnin osuminen minun palstalleni ole.

    Montako metsästyskautta hirvet mielestäsi alueella viihtyvät raivauksen jälkeen eli milloin päästään sinun oppiesi mukaiseen tilanteeseen? Vai onko ainoa vaihtoehto hakata vain laajoja aukkoja? Täällä se ei ole mahdollista, koska kuviokoko on pieni.

     

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 11,583)