Käyttäjän e-salo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 134)
  • e-salo

    <p>Keski-Euroopassa kuusta istutettu isot alat alueille jossa sita ei luontaisesti ole kasvanut. Nyt on sitten paljon vanhaa kuusikkoa ja ilmaston muutos. Luonto hoitaa aina lopulta asiat tasapainoon.</p>

    e-salo

    Tuossa Heikinheimon 70-julkaisussa on Yrjö Ilvessalon kirjoituksessa jotakin sinne päin että (silloin n. 100 v sitten) oli viimeinen aika tutkia ’luonnonnormaaleja’ metsiä koska ne on hupenemassa…

    e-salo

    Tuota julkaisua lukiessa voi vaan ihmetellä miten sitä valtavaa innostusta ja  työmäärää sekä  viisaita päätöksiä ja päätelmiä joita tehtiin metsäntutkimuksessa 100 v sitten.

    e-salo

    heh, muistan kun ’näin naapurissa’-ohjelmassa  joskus 70-80 luvulla oli juttua neuvostoliiton puunkorjuusta. kokopuita raahattiin pillarilla katkonta-asemalle. kommentaattoreina olleet suomalaiset metsurit kilvan totesivat että on hyvä menetelmä, tekee maapohjalle hyvää kun hinattavan  puun oksisto ikäänkuin harjaa maanpinnan.

    e-salo

    80-luvulla oli muuten jonkinlainen koivun viljelyn kulta-aika. Jyrki Raulo julkaisi ’koivukirjan’. jalostettuja taimia oli jo hyvin saatavana ja monessa paikassa oli  firmojen koeviljelmiä, tunnetuin tais olla Rautalahden tila Säynatsalossa vaneritentaan lähella.
    Rauduskoivua istutettiin yhtiöiden ja yksityisten maille isoja  aloja. Vuosikymmenen lopulla oli  buumi hieskoivun viljelystä, meni onneksi pian ohi.

     

     

    e-salo

    Laajavuoren alue on nimensä mukaisesti laaja ja siella oli todella paljon vanhaa kuusikkoa jo kolmisenkymmentä vuotta sitten kun alueella enempi liikuin. Tuskin sinne aukkoja on senkään jälkeen isommasti tehty vaan on jatkettu olemassa olevan kiertoaikaa. On paasseet kirjanpainajat pikkuhiljaa soluttautumaan ja jossain vaiheessa sitten aloittivat isomman hyökkäyksen.

    Ihan hyvä esimerkki vihreillekin miten voi käyda…

    e-salo

    Ei riitä varsinkaan jos väestönkasvu jatkuu täysin holtittomasti. Lopulta luonto hoitaa sen omalla ihmisten mielestä julmalla tavallaan.

    Pitäis saada samanlainen ohjelma väestönkasvulle kuin hiilidioksidipäästöillekin.

    e-salo

    Keski-Suomessa ’vanha kansa’ sanoi että lokakuun talvi pysyy. Tarkoitti sita että lokakuussa sataa ensilumen ja se on maassa vielä lokakuun lopussa niin on sitten pysyvät lumet.

    Joskus 80-luvun puolivälissä oli syyskuun lopulla niin kovia pakkasia, että piti vaihtaa talvirenkaat. Lumet tuli lokakuussa ja suli vasta kevaalla.

    90-luvulla oli tuo edellämainittu lokakuun talvi, silloin ajettiin latu-uratkin paikoin jo lokakuussa. Nekin lumet tais pysyä kevääseen.

    e-salo

    Joskus olen lukenut, että saippualla pesty ihmisen naama on eläimille niin voimakas tuoksu että haistavat pitkän matkan päähän ja  toimivat sitten sen mukaan joko pakoon, kimppuun tai muuten vaan skarppina.

    Yllättävän tarkkoja hajuaisteja useilla eläimillä on. Punkki esimerkiksi ei voi sietää valkosipulin hajua, jos ihminen on syönyt edes ’hajutomia’ valkosipulikapseleita, niin niista erittyy ihon läpi valkosipulin haju, ja punkki jättää ihmisen rauhaan.

    e-salo

    Eikös Lapissa metsahallituksen mailla harrastettu männyn ja kuusen sekakylvöä jossain vaiheessa. Onkohan jollakin tietoa minkälaisia kokemuksia siitä oli ?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 134)