Käyttäjän derHorst kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 274)
  • derHorst

    Kuitupuun hintahan nousee, kun riittävän suuri joukko metsänomistajia asettaa sille pohjahinnan, jolla on valmis myymään. Esim. 55 e/m3. Kun tuollaista käytäntöä ei ole, niin johtopäätös eri markkinaosapuolille on se, että myyjät ovat täysin tyytyväisiä saamaansa kuitupuun hintaan vallitsevassa markkinassa. Eli ei hinnannousu puun laivaamista Baltiaan edellytä, vaikkakin reipas vienti kyllä saattaisi aiheuttaa strategiamuutoksen ostavissa organisaatioissa.

    Mhy:iden mahdollisuuksiin kuitupuun hinnannousussa en paljon laskisi. Nythän monella mhy:llä on toimitussopimuksia kuitupuulle eri sellufirmojen kanssa. Siellä on takuulla sidokset nykyiseen hintatasoon ainakin ajatuksen tasolla, joten noiden toimitusten turvaamiseksi vakaa ja alhainen hintataso lienee myös toimitukset järjestävän seuran etu. Ja maksajan osan tuossakin lystissä saattaa jokainen arvailla.

    derHorst

    Entäs autot tai lasten vanhemmat? Tappavat molemmat joka vuosi Suomessakin useita lapsia. Sudet sentään tyytyvät eläinkuntaan.

    derHorst

    Kyllä laiskat naapurit pitää ehdottomasti nostaa metsänomistajien harmituksen lähteeksi. Jopa vihreiden EUn ja jatkuvan kasvatuksen kannattajien rinnalle.

    derHorst

    Jos ei järjestäytynyttä tiekuntaa, vaan pelkkä kulkuoikeus, niin ei muuta kuin vesuri käteen ja raivaamaan. Omaan piikkiin. Järjestäytyneen tiekunnan tilanne paljon parempi kaikin puolin.

    derHorst

    Kyllähän varmasti joka maassa on yksikkökuluissa eroja mm. puunkorjuuseen ja kuljetukseen liittyen. Väittäisin kuitenkin, että Suomessa ja Ruotsissa nuo ovat aika hyvin kilpailutettuja. Syitä alhaiseen puunhintaan hakisin puumarkkinoista. Kun Suomessa ei ole oikeuden päätöksellä osoitettua kartellia, niin ehkä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä tai kilpailun puutetta kuitenkin. Eli kuitupuun hinta ei nouse, kun sitä ei päästetä nousemaan, ja myyjät tyytyvät tähän.

    Yhtenä päivänä oli juttua mediassa polttoaineen (bensa, diesel) hinnoista, joka todettiin Suomessa verotus huomioon ottaen olevan Euroopan kalleinta. Syyksi todettiin vähäinen kilpailu, eli myyjäpuolen keskittyminen. Puumarkkinoilla toisinpäin eli ostajapuolen keskittyminen, mutta molemmissa pohjimmiltaan kilpailun puutteesta kyse. Suomessa sama toistuu maan tapana monessa muussakin: päivittäistavarakauppa, pankkipalvelut, elintarviketeollisuus ja jokainen itse pohtimalla jatkaa listaa. Suomessa on ollut pitkään tapana, että isojen rahojen toimialat pyrkivät keskittymään ja lopputulos on sen mukainen.

    Eipä tuohon auta kuin julkinen keskustelu raakapuun hinnoista ja myyjien asennemuutos  omien hintaodotusten asettamisen kautta. Ei myydä liian halvalla. Edunvalvonnan terästäytyminen ei taida olla se vaihtoehto, kun mhy-kenttä on ihan yhtä syvällä tuossa nykyisen puumarkkinan rakenteessa.

    derHorst

    Elämme mielenkiintoista aikaa. Jos teollisuus pystyy korvaamaan venäjän tuonnin loppumisen ilman merkittävää puun hinnankorotusta, niin kyllä se todistaa että joku asia markkinassa on pielessä. Markkinataloudessa kysynnän lisäys kun tuppaa nostamaan hintaa. Vuoden päästä viisaampia. Mutta veikkaan että hinta suht sama. Lippiksien menekki lisääntyy.

    derHorst

    Tämä puun hinnan kehitys on Suomessa jatkunut metsänomistajan näkökulmasta negatiivisena pitkään eikä muutosta ole näköpiirissä. Tästä pitää huolen kilpailuviranomaisten hampaattomuus. Ostajilla ei ole mitään pidäkkeitä pitää hinta suunnilleen samana ja käytännössä laskea reaalihintaa vuosi toisensa perään inflaation tahtiin. Suomi on tässä kuitupuun hankinnassa vähän kuin kehitysmaa, jota suurteollisuus kauppaa, tosin vähän banaanikauppaa hienostuneemmin.

    Se mikä itseäni ihmetyttää on, että metsänomistajat kaikesta huolimatta ovat valmiita investoimaan mm. metsänuudistamiseen aika isoja summia, vaikka jokainen näkee kehityksen. Kyllä ne luontaisestikin aukot uudistuisivat. Teollisuus lopettaa investoinnit heti, kun tuotti laskee liian alas, mutta metsätaloudessa ei tuollaista rajaa taida olla. Metsänomistajien laskutaidottomuus on yksi metsäteollisuuden tärkeimmistä luonnonvaroista Suomessa.

    derHorst

    Minä ilmoittaudun kemeran kyseenalaistajaksi, kun sitä joku tuolla kyseli. Se taas perustuu ihan siihen, että elinkeinon pitää itse pystyä elättämään itsensä ollakseen elinkeino. Puhtaasti markkinoilla esim. puunhinnan kautta hoidettava juttu, ei valtion tuettava.

    derHorst

    Olen antanut itselleni ymmärtää, ettei tuo ratkaisu, jolla Helsinki joskus luopuu kivihiilestä perustu nykyisenkaltaiseen järjestelyyn. Kivihiilen poltto parissa isossa voimalassa on aikansa lapsi. 1960-70-luvun maailmassa ihan hyvä keskitetty järjestelmä, jolla pystyttiin mm. parantamaan ilmanlaatua kaupungin sisällä huilaamalla savut parista paikasta pitkällä piipulla korkeampaan ilmanalaan. Kivihiilessä on myös verrattain hyvä lämpöarvo tilavuutta kohti, mikä on helpottanut sen varastointia ja liikuttelua tuhansien kilometrien päästä. Sittemmin toki on herätty kivihiilen haittapuoliin.

    Ymmärtääkseni Helsingin tulevassa ratkaisussa kaksi kivihiilivoimalaa korvataan sillä yhdellä puuta tms. polttavalla Vuosaaren voimalalla. Sen teho ei ole lakkautettavien suuruusluokkaa, vaan loppu hoidetaan hajautetusti ympäri kaupunkia erilaisilla lämpöpumppujärjestelmillä. Eli tuleva ratkaisu ei ole jonkun aineen polttaminen, vaan esim. maaperään tai meriveteen sitoutuneen lämmön hyväksikäyttö. Sitähän riittää. Järjestely tietysti vaatii sähkönsä, mutta siihen on sitten omat ratkaisunsa.

    Energiapuun poltto ei siis liene ainakaan kaikkien fossiilivoimaloiden korvaava menetelmä, joten ei kivihiilen korvaaja tule kokonaisuudessaan puusta tai turpeesta. Veikkaisin, että puunpoltto on muutaman kymmenen vuoden mittainen siirtymäkauden järjestely ja pienempien yksiköiden kuin suurkaupungin juttu.

    derHorst

    Vaikka runkohinta teknisenä ratkaisuna alkuun. Mieluummin kuitenkin aito kilpailu, kun tuo edellinen on johdannainen nykykäytännöistä. Tai korjuun ja käytön eriyttäminen lainsäädännöllä. Kaipa tietäjät keksivät lisääkin vaihtoehtoja.

    Mutta hei, MTKin lukee palstaa:

    Jospa nostaisivat kissan pöydälle ’maan tavan ’suhteenkin (puukaupassa).

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 274)