Käyttäjän derHorst kirjoittamat vastaukset
-
Tuohon alkuperäiseen suunnitelmaan vinssata isot rungot kokopuuna jäälle kevyehköllä kalustolla. Siinä on kaksi ongelmaa: vinssaaminen ja varsinkin kokopuuna vinssaaminen. Tuo ei onnistu tuota kalustoa särkemättä.
Aikanaan teimme samantyyppistä kiskomalla moottorikelkalla mäntyrunkoja hirsimökkityömaalle jään yli. Rinnankorkeusläpimitta joka puulla 25-30 cm ja katkaisukohta läpimitassa 15 cm. Rungoille kertyi pituutta 10,5m -14,8 m, pidimme pituuksista kirjaa. Homma hoitui niin, että katkaistu hirsirunko kerrallaan puut nykäistiin rantaan vievän tien varteen moottorikelkan etureen avulla. Puu kulki aika kivuttomasti tyvi pankon päällä ja latva perässä lumessa raahaten. Lastaus hoitui kaatamalla reki ja vääntämällä kuitupöllillä takaisin pystyyn. Jään yli puita vietiin siten, että sama kalusto nyki takareki pitkällä köydellä kiinnitettynä pari-kolme puuta kerrallaan puut määräpäähänsä. Reilut sata runkoa meni. Meni kyllä lynxistä yksi mäntäkin ylikuumenemisen takia.
Eli tässä tapauksessa. Hommaa vanha parireki. Hitsaa siihen eturekeen mönkkärin vetokoukkuun käyvä pyörivä pää, ja tuolla vehkeellä puut sopivissa pätkissä jäälle. Tyven lastaus vinssin avulla reen pankolle ja köydellä kiinni. Tullee heittämällä siihen jäälle, kun tyvi on ilmassa ja paino kohdistuu reen jalaksille. Sitten joko parireellä tai mönkkärin kärryllä mantereelle. Reen hyvä puoli on se, että menee vähän huonommallakin jäällä, kun paino jakaantuu isolle alalle.
Satsaus käytettyyn parirekeen noin parisataa. En sitten tiedä, onko kokonaisuudessa taloudellista järkeä, mutta onnistuessaan jää ainakin hyvä fiilis.
derHorst 26.1.2021, 13:51Ongelma tässä päästöajattelussa on juuri tuo vastuun välttäminen. Emme me, koska jenkit päästää enemmän, emme me koska meillä nieluja jne. Tuohan ei johda oikeastaan kuin tekosyiden etsimiseen, ettei tarvitsisi tehdä mitään. Ongelma vaan on siinä, että hiilidioksidi kulkee vapaasti ilmakehässä eikä se tiedä kenen sidottavaksi sen pitäisi mennä. Eli päästövähennyksen pitää olla globaali, joku hyötyy suhteellisesti ja joku joutuu luopumaan jostakin.
Juuri tuon viimeisen takia olen aika skeptinen, että ihminen pystyisi tekemään tuolle ongelmalle mitään. Kun on sisäänrakennettuna se, että joku tuossa tuolileikissä häviää, niin pitävää sopimusta ei saada aikaiseksi. Toivottavasti ollaan aikanaan parempia sopeutumaan, siihen ei anneta edes vaihtoehtoja.
derHorst 26.1.2021, 10:39Kyllä kieltämättä aika paljon tunteita herättää tuo turveveron korotus. Ehkä kyse ei niinkään ole turpeesta, vaan kielloista tai olotilan muuttumisesta noin ylipäätään. Näin voisi ehkä näin keittiöpsykologina ajatella.
Jos nyt kuitenkin laajemmin ajatellaan, niin ei kai voi lähteä ajatuksesta, että ’joku muu’ vähentää kasvihuonepäästöjä, mutta Suomen ei tarvitse, jos ei halua. Pitkällä aikavälillä tuo päästöjen vähentäminen saattaa olla Visakallon peräänkuuluttama itsemäärämisoikeuskysymys, sillä jos etelämmässä asumisolosuhteet muuttuvat kovin sopimattomiksi, niin lopulta täälläkin puhutaan ihan jotakin muuta kieltä kuin suomea. Tietysti senkin joku saattaisi kestää paremmin ruskeaa vettä katsellen turpeen tuottaman sähkövalon loisteessa.
Mutta vakavasti ottaen tuossa on oikeastaan vaan ’saastuttaja maksaa’ -periaatteesta. Varmaan sitä turvetta voisi ihan rauhassa poltella, kunhan nappaisi hiilidioksidit ja muut päästöt talteen. Eikä tilanne muutu yhtään paremmaksi, vaikka miten kiukuttelisi, että kiinalaiset tai jenkitkin tuottavat päästöjä. Kyllä ongelma on maailmanlaajuinen ja noissa maissa kärsitään omat seurauksensa.
derHorst 22.1.2021, 19:06Kyllä turve meni jo. Turvetuotannosta luopuminen on kuitenkin se helpoin, havin ja kivuttomin tapa leikata hiilidioksidipäästöjä. Työpaikkoja menee kyllä, mutta niitä myös tulee. Maailma ei kaatunut Nokia kaatumisen, ei se kaadu turvetuotantoonkaan.
derHorst 20.1.2021, 18:31Tsekkasin tuota turvetuotannon hiilidioksidipäästömäärää. Vuonna 2017 Suomessa oli kutakuinkin samalla tasolla turvetuotanto ja henkilöautoliikenne. Molemmat noin 10 prosenttia Suomen co2-päästöistä. Kumman lopettaisitte, jos saisitte valita siten että tuohon 10 prosentin vähennykseen tähdättäsiin?? Eli kyllähän tuo turvetuotanto aika lailla hiilidioksidia tupruttelee. Päälle vesistöpäästöt.
derHorst 19.1.2021, 13:58Italia saa 10-vuotista lainaa noin 0,6 prosentin korolla, Espanja 0,05 prosentin. Tiedä sitten tuota velkaisuuden ja koron välistä yhteyttä. Jenkit maksavat noin 1,1 prosenttia. Suomella siis negatiivinen korko.
Jotakin kummallista tuossa kieltämättä on. Kukaan ei varmasti tosissaan usko, että esim. Italia voisi koskaan lainojaan edes lyhentää, saatikka maksaa pois. Euroopassahan on käytössä tuo ’kertaluonteinen tuki’, jota aina tarpeen mukaan heitellään pahiten pulassa oleville. Tämä ei voi hyvin päättyä.
derHorst 19.1.2021, 13:07Tämä on nykyään mielenkiintoinen tilanne tämä valtioiden velkaantuminen. Eurooppa on käytännössä valinnut saman tien kuin jenkit ovat tehneet jo ajat sitten: rahaa painetaan lisää. Sillähän noista veloista ainakin aikansa selvitään. Korkokaan ei pääse nousemaan, kun rahaa on tarjolla enemmän kuin sijoituskohteita.
Sivujuonteena tuo tietysti aiheuttaa omaisuusarvojen ’perusteettoman’ nousun. Tuohan näkyy esim. metsäalalla metsäkiinteistöjen arvonnousuna, kun rahastot niitä ostavat. Ei metsien tuotto ole mihinkään noussut, mutta rahastot imuroivat tuota löysää sijoittajien rahaa ja metsät näyttäytyvät uskottavana kohteena, kun johonkin se raha kanavoituu. Sama homma tietysti esim. asunto- ja kiinteistörahastoissa tai osakemarkkinoilla ylipäätään.
Se on sitten eri asia, kuinka kestävää tuo homma on pitemmän päälle, ja miten siitä irrottaudutaan. Rahan lisääminen markkinoille on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen pieremällä. Ei onnistu aina ei.
derHorst 23.12.2020, 12:09Eikös se ole verrannollista, että polkisi jalkaa applelle, kun syrjäytti nokian puhelimet. Olisi nekin toimineet vielä vuosikymmenen eikä oli tarvinnut kerralla syrjäyttää… Mutta murrokset tapahtuvat yleensä nopeasti. Yhtäkkiä aikaisemmin kysyttyä asiaa eitarvitsekaan kukaan.
derHorst 23.12.2020, 11:28On tietysti helppoa syyttää vallanpitäjiä turpeen alasajosta, mutta syitä on muitakin. Turpeen voimalaitospoltto oli innovaatio 1970-luvulla. Siinä missä kivihiilikin. Vuosikymmenet myöhemmin ympäristötietoisuus on lisääntynyt ja muutkin asiat kuin kepulainen aluepolitiikka painaa päätöksenteossa. Turve olisi todennäköisesti mennyt unholaan jo asiakaspaineen allakin. Jos vähempipäästöinen myy paremmin, niin sillä tuotettaneen. Väittäisin, että tässäkin yhdellä tuotteella on elinkaarensa ja turpeen osalta aletaan olla siellä ehtoopuolella.
derHorst 19.12.2020, 18:56Tuosta kartellin märehtimisestä. Itse lopetan sen sitten, kun yksikin osallisista: kolme suurta rosvoa tai myötävaikuttanut MTK tulee pyytämään julkisesti tai henkilökohtaiesti sitä anteeksi. Ja silloin se on tyyliin: Anteeksi kun varastin, jatkossa toimin toisin, mutta mitään en korvaa, koska vahvemmat ei tee niin. Jos edes tuo.