Käyttäjän derHorst kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 273)
  • derHorst

    Metsätilojen, kuten muiden omaisuusarvojen (rakennetut kiinteistöt, osakkeet), hinnat pysyvät tällä hetkellä korkealla nollakorkojen ansiosta. Erityisesti tuo näkyy rahastojen mahdollisuuksina metsäkiinteistömarkkinoilla. Jos ja kun korot joskus nousevat, niin se vaikuttaa sijoittajien käyttäytymiseen aika nopeasti. Markkinakorkojen noustessa yli keskimääräisen metsätaloudellisen tuoton, rahastot ovat ku(u)sessa. Mutta tuo kaikki tulee keskuspankkipolitiikan kautta eikä sillä kannata suuremmin päätään vaivata kuin pitämällä ulkoisen pääoman riskit kurissa.

    Sen sijaan kotoperäisesti tehtynä riskinä metsätilojen hinnoille vaikkapa 10-20 vuoden aikajänteellä näkisin laskevan syntyvyyden ja trendinomaisen kaupungistumisen. Tällä palstalla kirjoittelevilla todennäköisesti valtaosalla on jonkunlainen syntymälahjana saatu kytkös metsiin ja maaseutuun. Tällä vuoituhannella syntyneillä aika harvalla satunnaisia vierailuja lukuunottamatta ja hehän ne ovat tulevia potentiaalisia metsätilan ostajia. Jos kytköstä ei lapsuuden ja nuoruuden kautta metsiin ole, niin tuskin siitä mitään megatrendiä tulevien aikuisten joukossa tuleekaan. Eli potentiaalinen ostajakunta vähenee paljon eikä mitenkään pitkän aikavälin kuluessa. Voi olla, että tulevaisuuden metsätilamarkkinoilla kilpailevat lähinnä ammattimaiset pelurit. Ja hehän osaavat sitten kannattavuuslaskennan.

    Kolmas tärkeä juttu on kustannusten ja puun reaalihinnan välinen yhteys. Jälkimmäinen ei ole kovin hanakka ollut pysymään esim. palkkakehityksen perässä. Väistämättä tuo aiheuttaa mm. ulkopuolelta ostettujen palveluiden kallistumisen suhteessa puusta saatavaan tuloon. Omatoiminen ei tietysi asiasta kärsi, mutta ostopalveluita käyttävät kyllä. Siis myös ne isot ammattimaiset pelurit.

    Eli väittäisin suurin metsätilojen hintaan tulevaisuudessa vaikuttaviksi tekijöiksi korkotason, tulevaisuuden metsätilojen ostajakunnan (joka lienee yhä ammattimaisempaa) sekä puun reaalihintakehityksen suhteessa muihin tuotannontekijöihin (=metsän reaalituottokehitys). Jotenkin tässä valossa kuplaantumista olisi ilmoilla ja kuplilla on taipumus jossakin vaiheessa tyhjentyä.

    derHorst

    Nyt on se tilanne, että saa kylkiäisenä taimetkin aukolle nopeasti korjuuseen menevälle kohteelle. Kun yksikköhinta on mieluinen, niin kannattaa ainakin kysäistä vielä noidenkin perään. Nehän eivät hintatilastoja rasita. Kysyntä tuntuu olevan kovaa ainakin kelirikkoleimikoille.

    derHorst

    Pitäisikö metsänomistajien lopettaa tuo joka asiasta uhriutuminen. Aloittajan pointtinahan tässä ei ole itse metsävaratiedon julkisuus, vaan päivittely siitä seikasta, että se ylipäätään on julkista. Jos sen kokee ongelmaksi, niin sitten pitää lähteä ajamaan julkisuuslain muutosta eduskunnan kautta. Pankkisalaisuutta säädellään omalla tavallaan ja noiden vertaaminen kuvastaa lähinnä omaa tietämättömyyttään. Keskustelupalstalla samanhenkisten kanssa jupisemalla voi tietysti omaa käsitystään vahvistaa, mutta ei siitä muuta hyötyä ole.

    derHorst

    Taimikonhoidossa ei näillä hakkuumäärillä lopu homma koskaan. Kaupunkilaistuvat metsänomistajat eivät niitä läheskään kaikkia itse tee.

    derHorst

    Osaava tulkitsija on pystynyt jo vuosikausia päättelemään julkisesti saatavilla olevalta ilmakuvalta, mitä jollakin metsäalueella saattaisi puustona olla. Maastossa kävelemällä se viimeistään on selvinnyt.

    Tietysti homman tehokkuus on nyt eritasolla, kun kuka tahansa pystyy lataamaan metsävaratietoaineiston ja tekemään sille vaikka haluamiaan hakuja. Tuo onnistuu tässä maassa monelta.

    Joku voi tietoa käyttää omiin tarkoitusperiinsä (markkinointi, luontotiedon kartoitus tms.), mutta onhan omistuksen suoja vielä tässä maassa varsin hyvä. Enemmän tässä on kyse siitä, että tiettyjen organisaatioiden on yhä vaikeampi pitää (monopoli)asemastaan kiinni, kun tieto on yhä avoimempaa. Kilpailutekijän mureneminen luonnollisesti harmittaa.

    Asiassa on myös se puoli, että metsävaratieto kerätään julkisin varoin. On kerätty vuosikymmeniä. Lähtökohtaisesti julkisin varoin kerätyn tiedon pitää olla avointa, ellei se nyt perustavaa laatua oleviin turvallisuusasioihin liity. Voisikin kysyä, onko metsissäsi jotakin sellaista salattavaa, miksi metsävaratiedon ei pitäisi olla julkista? Eikä nyt mitään pankkitilivertauksia, sen kun pystyy päättelemään siltä muinaiselta ilmakuvaltakin.

    derHorst

    Pari sivua aikaisemmin Planterilla hauska vertaus. Ei puutu kuin SLLn jäsenyysoletus motivaattorilla: mättäältä Brysseliin!

    Pienet piirit ja paljon valtapolitiikkaahan noissa on.

    derHorst

    Timpalta ihan hyvä kirjoitus muuten, mutta kyllä se aukkohakkuu on kolmen suuren kuitupuuhankintaa. Tukkipuusta noin puolet (latvus+hakkeet tukista) päätyy sellutehtaalle. Sama tietysti sahoilta, vaikka ehkä vähän tarkemmin menee lankuksi. Sahatavarakuutio vaatii vajaat pari kuutiota tukkia. Latvus ja puolet tukista siis lopulta sellutehtaalle.

    derHorst

    Tuota sähköntuotantoa ja -kulutusta voi seurata Finngridin sivuilta. Yllättävää ei liene muille kuin suorittavalle, että tyynellä ei tuulimylly pyöri. Siksipä säätövoimaa monesta eri tuutista ja iso osa tuontisähköä. Saman tietysti voi miettiä niinkin, ettei sateisen kesän jälkeen turpeella juhlita, mutta se ei sovi täällä agendaan.

    Tosiasia on se, että joka tuotantomuodolla on huonot puolensa. Parhaimmillaan tuon tuulisähkön osuus on ihan merkittäväkin, mutta vaihtelu tuotannossa suurta. Niin kaikilla muillakin tuotantomuodoilla paitsi ydinvoimaa taidetaan ajaa suht tasaisesti.

    Jos hiilidioksipäästöjä tarkastellaan, niin tuolla koko vuoden tuotannolla on merkitystä paljon enmmän kuin muutaman pakkaspäivän tuotantopiikillä. Turve korvaantuu kuitenkin isossa kuvassa melko helposti puulla.

    derHorst

    En tekisi tuolla kohteella mitään. Aikaa uudistumiselle on annettu vielä kovin vähän, kyllä ne taimet sieltä nousevat. Tålamoodia se Tami Tamminenkin peräänkuulutti, tosin jääkiekon yhteydessä. Eli odottele vaan se viisi vuotta ja mene sen jälkeen keväällä ennen heinän kasvua paikalle raivaussahan kanssa. Tilanne näyttää paljon valoisammalta silloin ja paikalle tulee hyvä mänty-koivu-kuusi-sekametsä, joka muuttuu päätehakkuuseen mennessä harvennusten kautta joka kerta paremmaksi. Täydennysistutus tuppaa olemaan puhdas yli-investointi ja tappaa kannattavuuden varsin tehokkaasti. Ei Etelä-Suomessa taimettumattomia uuditusaloja ole kuin vanhoilla pelloilla. Yli-investoituja metsänviljelykohteita senkin edestä.

    derHorst

    Tuo biojalostamon sijaintipaikan kilpailutus on taas suuren luokan teatteria. Kyllä siellä firmassa tiedetään, kumpaan paikkaan tuo tulee. Jos Rotterdamiin, niin tuskin paikallista puuta käyttää, samalla voisi vähän näpäyttää täkäläistä vallitsevaa poliittista valtaa. Jos Suomeen, niin varmaankin puu tulee lähempää, samalla pystyy tekemään tällä itsestään sankarin.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 273)