Käyttäjän Caballista kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 182)
  • Caballista

    Kävin katsomassa Pukkalan sivuilta kyselyä ( http://arvometsa.fi/mielipiteesi ). Siellä on mielenkiintoiset vaihtoehdot kysymykseen ”Omasta metsästäni haluan”:

    * Maksimaalista puun tuottoa
    * Välttää aukkohakkuita
    * Parempilaatuista puuta
    * Minimoida kuluja
    * Korostaa luontoarvoja
    * Suurempia riistakantoja
    * Enemmän tukkipuuta hakkuissa

    En voinut vastata kyselyyn – itse haluan ”taloudellista tuottoa”. Minua ei sinänsä kiinnosta
    * Miten paljon kuutiota tulee
    * Tuleeko uudistusaloja
    * Puun laatu jos siitä ei makseta
    * Kuluja jos niillä saa tuottoa
    * _Määrittelemättömiä_ luontoarvoa
    * Riistaa on jaksollisissa metsissäkin hyvin
    * Tukkipuun määrä. Tukintuottaminen on nykyisin kylläkin näppärin keino saada taloudellista hyvää metsästä.

    Metsänhoidon tavoitteena itsellä on luonnonkiertoa hyödyntävä taloudellinen tuotos. Arvometsä taitaa olla muille kuin minulle sopiva.

    Jesse: PKMO:n Pukkala youtube-videolla Pukkalan mainitsee koko tilan hakkaamisen kerralla olevan tavoiteltava asia.

    Anneli: Olen nähnyt menestyksellistä jaksollista kasvatusta myös Rautalammen ulkopuolella. Kylläkin ”veljussin” esittely oli mielenkiintoinen ja vahvisti omia ajatuksia.

    Caballista

    Itse ostin Husqvarna 560 XPG:n. Kun karsintatekniikka EI ole kohdillaan niin sahassa pitää olla karsinnassa potkua. Muuten metsään pitää tuoda mukana repullinen sahoja, kun sahat ovat oksien väänteessä kiinni.

    Saha tuntuu päivän mittaan yllättävän kevyeltä mukana. Tuolla kuitenkin kaadetaan niin reiluja runkoja, että sahaa voi kannatella käytännössä koko ajan rungolla.

    Caballista

    Tasainen kassavirta per hehtaari ei ole mitenkään tavoiteltava asia. Kannattaa ottaa rahat ennemmin ”heti” uudistuhakkuuna kuin lepuuttaa rahaa metsässä lahoamassa. Tilillä olevat rahat voi sijoittaa toiseen tuottavaan kohteeseen.

    Jaksollisessa kasvatuksessa saadaan tasaista kassavirtaa kun metsissä pidetään tasainen kehitysluokkajakauma. Silloin saadaan jatkuvaa kasvatusta tiheämmin tuloja metsästä – ei 10 vuoden välein kuten Pukkalan mallissa hakattaessa koko tilaa.

    Caballista

    Yllättäen UPM päättikin nostaa Kymin tehtaalla Kouvolassa sellun tuotantoa 170 000 tonnilla: http://yle.fi/uutiset/upm_tekee_suurinvestoinnin_kouvolaan/7112998

    Hyvä uutinen, nostaa puun kysyntää Kouvolan seudulla miljoonalla motilla vuodessa. Määrä vastaa melkein koko Suomen kuitupuun ostomäärää parissa viikossa. Tammikuussa 2014 koko Suomessa myytiin puuta 4 miljoonaa kuutiota.

    Caballista

    Tuota laserkeilausta tehdään Maanmittauslaitoksen kahden metrin korkeusmallin takia (ja se taas tulvamallien takia). Maanmittauslaitoksen tarpeena on saada 0.5 pistettä neliömetrille – tarkempi data ei ole tämän kierroksen maksajalle tarpeellinen. Katselin laserkeilauksen raaka-dataa ja huomasin laserkeilauksen tämän kertaisen tarkkuuden vaihtelevan alle yhden pisteen niillä kohdin mistä on menty kerran ja alle kolmen pisteen niillä kohdin mistä on menty koneella kaksi kertaa yli.

    Nyt jokainen voi pohtia, että miten tarkasti puut voidaan tunnistaa latvuksen muodosta datasta missä on piste neliöllä? Puut voisi tunnistaa riittävillä pisteillä muodosta (kuusi = terävä, koivu ja mänty pyöreät) ja sitten yhdistämällä tähän tietoon lehtivärin (koivu = lehdet, mänty = ei lehtiä). Tällä kierroksella maksaja ei tarvinnut tarkempaa dataa joten puiden tunnistaminen pohjautuu enemmän ilmakuviin kuin laserkeilaukseen.

    Crap in – crap out.

    Taneli kirjoitti aikaisemmin, että laserkeilauksia tullaan jatkamaan vielä tämän maanmittauslaitoksen kierroksen jälkeen. Onko noita jatkosuunnitelmia näkyvillä jossakin verkossa?

    Caballista

    Suomi on suuri maa ja laserkeilaus kestää. Tuolta voi käydä katsomassa miten homma on edennyt ja milloin oma tila tulee keilattua:
    http://www.maanmit
    tauslaitos.fi/
    sites/default
    /files/
    Laserkeilaukset
    _2008_2019.jpg

    Keilaamisen jälkeen kestää aina tovi ennen kuin metsät tulevat metsään.fi palveluun mukaan. Tätä kierrosta on tehdään yli kymmenen vuotta, viimeiset metsät keilataan vasta 2019.

    Mitenköhän metsään.fi palvelun jatkoa on pohdittuna? Ensimmäinen kierros tuli ”ilmaiseksi” maanpinnanmuotojen laserkeilauksien mukana – seuraavalla kierroksella pitää metsäväen kaivaa omia taskuja ja ostaa laserkeilaus. Jos laserkeilausta ei jatketa, metsään.fi palvelun pohja rapautuu ja metsissä alkaa taas vilistämään miehiä relaskooppien kanssa.

    Caballista

    Sampo esitteli ajokoneensa jo vuoden 2012 Metkossa. Ja mahtuu niihin haamu-uriin vaikka traktorilla keräämään puut.

    Caballista

    Suomen kaikkien metsien valjastaminen Harry Potterin painamiseen ei tunnu järkevältä. Sitä kaivattua SFC paperia saa – ahh niin ekologisesti – sademetsiin raivatuista eucalyptys puupelloista. Eucan sertin kanssa saa viherpesu aivan oman määritelmän.

    Aikanaan menestynyt Henry Ford ei kuunnellut asiakkaita. Kirjoittamansa mukaan jos hän olisi kysynyt asiakkailta mitä he haluavat niin vastauksena olisi ollut ”nopeampia hevosia”.

    Caballista

    Maailman metsistä on PEFC-sertifioitu 251 miljoonaa hehtaaria ja Suomalaisista metsistä on PEFC-sertifioitu 20,7 miljoonaa hehtaaria. Jännä juttu, että Suomen metsät kattavat serteistä reilut kahdeksan prosenttia. Maailman tasolla PEFC on valtamenetelmä kattaen kaksi kolmasosaa kaikesta sertifioinnista.

    Maapallon maa-alasta 30 prosenttia eli 39 miljoonaa neliökilometriä = 3 900 miljoonaa hehtaaria on metsien peitossa. Maailman mittakaavassa sertit ovat aika harvinaisia kattaen vajaat 10 prosenttia metsistä.

    On aivan kukku puhetta, että sertit olisivat jokin ehto puutuotteiden myynnille maailman markkinoille. Saksalaisen väitöstutkimuksen mukaan paperinostajille tärkein tekijä on hinta. Ei maailmalla ole kahta hintajärjestelmää serteillä ja ilman. Samaan hintaan menee sademetsiin raivatut FSC paperit, suomalaiset perhemetsä PEFC ja villit venäjän paperit.

    Minulla on vahva tunne, että koko sertifiointi tuli Suomeen lukitsemaan MHY / MTK / Metsäkeskus akselia. Jos käy katsomassa sertifiointisääntöjä niin siellä on monesti mainittuna MHY ja Metsäkeskus. Jotenkin tuntuu, että ulkomailla ei ole samanlaisia viitteitä… Porukka on onnistuttu sitomaan MHY / MTK akselin metsänomistaja-liittoihin rakentamalla kuva, että sertit ovat puunmyymisen kannalta pakollisia. Puunostajat eivät ole asiasta yhtään surullisia, saavat sertillistä puuta yhtä halvalla kuin ilman ja sertittömästä puusta tarvitsee maksaa vielä vähemmän.

    Caballista

    **
    Vielä parempi olisi yritys joka hoitaisi sijoittajan puolesta kaiken, vuokrattavan asunnon hankinnasta ja remontoinnista vuokrasopimuksen tekemiseen, maksujen valvomiseen ja perimiseen saakka. Onko tällaisia olemassa? (Tämähän on aika lähellä sitä mitä mhy tekee metsänomistajan puolesta.)
    **

    Tuossa tuo tunnetuin vuokra-asuntohoitaja: http://www.vuokraturva.fi/ . Muuten hyvä mutta syö muutenkin kapeaa tuottoa (aivan kuten MHY metsäpuolella). Helppo tapa ulkoistaa voitot ja pitää riskit ja kulut itsellä… Metsä ja kiinteistöpuolella kannattaa myydä kohde ja sijoittaa rahat enemmin kuin alkaa ostamaan tuollaisia palveluita.

    Itse jättäisin tuollaiset serti-tyyppiset lottolaput kauppaan ja ostaisin suoraan osakkeita vaikka laina-rahalla. Lainojen avulla saa samaa vipua kuin serteillä, mutta paketti pysyy paremmin hallussa. Noissa strukturoiduissa tuotteissa on monesti sisälle leivottuna kaikea hauskaa sijoittajan päänmenoksi.

    Edit: Anneli vastasi itselleen samalla minuutilla…

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 182)