Käyttäjän Berza kirjoittamat vastaukset
-
Niinpä taitavat olla 😉 Jos puhelin on todella pääsääntöisesti vain metsätalouteen liittyvässä käytössä, kyllä silloin koko paketin voi vähentää. Mutta oikeesti tällaisia ei valtakunnassa pilvin pimein ole. Kyllä tuolloin metsäpinta-alankin täytyy olla jo huomattavan suuri. Ykkössatasilla tuollaista tarvetta harvoin pääsee syntymään.
Berza 30.11.2024, 17:50Samaa itsekkin olen miettinyt, näiden kahden eri kohteen kokemuksesta oppineena. Ei ainakaan omilla tantereillani törmää tällaisiin valmiisiin jk maastoihin, tai hyvin harvoin. Itse olisin valmis tuon mallin kokeiluun, jos maillani siihen olisi edellytyksiä. Männikkö kankaillahan ei yleensäkään alikasvospuustoa juurikaan ole. Koivu- kuusi maastoissa kyllä kahden puu sukupolven verran tuota voi harrastaa ja se onkin itselleni hyvin luonnollista.
Onkohan karuilla männikkö kankailla edes teoriassakaan saada tätä mallia toimimaan, tai se vaatinee kasvualustan rikkomista, mutta onko se enää jk.ta 🤔
Berza 30.11.2024, 17:00No, tuleeko Perko mökkiläiselle ja minulle kertomaan, mikä on menossa pieleen tässä yrityksessämme. Ehkä ammattimiehen ohjeilla laiva saadaan käännetyksi vielä, tai karillahan se nyt on.
Berza 30.11.2024, 15:35Eli Panulla on erikseen vakuutettu akku? Mitenkähän vahingon sattuessa selvitetään tilanteen aiheuttaja. Korvaako, vaikka metsätiellä ajaa vaan pöljyyttään akun paskaksi ? Varmaankin yleisellä tiellä ajettaessa yllättävä kivi tai muu aiheuttaja on selvä juttu, mutta entäpä metsäteillä ? Miten arvokas tämä pelkän akun vakuutus on 🤔
No, kyllähän kasko korvaa yleensä, vaikka itse pöljäileekin.😀
Berza 30.11.2024, 14:28No, verottajan ohje on juuri tämä max 50 prosenttia. Visakalliolla ymmärtääkseni metsäomaisuuden määrä on sitä luokkaa, että tuo voi olla perusteltua.🤔
Sen sijaan muutamaa soittoa metsänostajalle on vaikea perustella, kun yleensä puhelimen käytöstä kk maksu menee jokatapauksessa.
Berza 30.11.2024, 13:39Jos jovain tarkoittaa hyvinä tarinoina kirjoittamaani, tervetuloa tarkastamaan itse tämä palsta. Osoite löytyy lehden kautta. Tavaillaan 👍👍
Ps saa Perkokin tulla.😉
Berza 30.11.2024, 11:15Kirjoitin aiemmin eräästä mökkiläisestä, jolla on metsää reilut 10 ha mökkinsä ympärillä. Puusto oli hakkuukypsää monin paikoin, mutta hän ei halunnut aukkoja metsiinsä, vaan ainoastaan tällä jk menetelmällä hakkuut. Kiertelin hänen kanssaan tämän palstan ja ajattelinkin, että tällaisessa maastotyypissä jk voi onnistuakin. Nyt hakkuista on kulunet neljä tai viisi vuotta ja kävin tänään katsomassa tilanteen. Tilanne oli se, että ilmeisesti vuosikymmeniäkin vanhoja kuusen hattaroita, pituus max 1 metri siellä täällä, ehken sakeimmilla kohdin 150 tainta ha.lla. Epäilen, että harvasta näistä tukkia kasvaa, kasvaako kuituakaan ? Uusia taimia en pettymykseksi löytänyt ensimmäistäkään, ei edes ajourilla, joihin toisinaan nousee turkkina siinä. Tosin eipä siinä taimista iloa olisikaan, ymmärtääkseni jk hakkuissa käytetään aina samaa ajouraa 🤔Miten kauan tätä taimettumista on järkevä odottaa, tässä on jopa vaara, että ennen tämän taimikon syntyä vanhimmat kuuset jo alkavat lahoa ? Kyllä oma näkemykseni ainakin tässä kokeilussa on, ettei koskaan jk kasvatus tuossa maastossa tule onnistumaan. Mökkiläisen näkökulman kyllä ymmärrän tämän hakkuun ja maiseman suhteen.
Berza 29.11.2024, 21:38Kun vesakko on korkeintaan sormen vahvuista, ei kyllä enää toimi. Koe on tästä ihan vastikään tehty. Katkaisun alapuolelle syntyneestä patista lähtenyt vinoon kasvamaan vahvoja versoja.
Berza 29.11.2024, 20:30Kaikki yli 5 cm paksut lehtipuut yli puolen metrin kantoon, muut normi korkeudessa poikki. Sattumalta huomasin, ettei pitkään kantoon sahatut yli 5 cm vahvat lehtipuut enää veso. Hankikelillä kerran näin sahailin ja ajattelin myöhemmin käydä sahaamassa lyhyeksi. Menikin pari vuotta ja yllätys oli melkoinen 95 prosenttia lahonneita ja niissä muutamissa jokunen hitu vaan. Sen jälkeen aina pitkään kantoon. Ohuessa vesakossa tämä ei toimi.
Berza 28.11.2024, 07:01No hyvänen aika, just noihin viimeisiin verrataan, koska niitähän juuri testataan.