Käyttäjän Berza kirjoittamat vastaukset
-
Tomperi
Löytyykö montakin metsittymätöntä hehtaaria joka olisi puustoton kolomekymmentä vuotta hakkuusta, napapiirin alapuolelta?
Per Ä Reikäs
Onko luku taito heikko?
3 vuotta, ole 30 vuotta
Taitaa herralla olla kirjoitustaitokin heikko lukutaidon lisäksi 🙂
Berza 13.10.2022, 07:52Kolmekymmentä vuotta on turhan pitkä aika odottaa taimikon nousua. Kyllähän hieskoivikko lopulta nousee lähes joka paikkaan.
Tuosta karjan laiduntamisesta on toisenlainenkin kokemus. Kotitilallani on vanha kaikenlaisten kotieläinten laidun kuvio. Sitä on yritetty taimettaa, huonolla menestyksellä. Taimet kituvat ja osa kuolleetkin. Onkohan karjan virtsa syynä, vai onko maa tiivistynyt liikaa ?
Siihen ei ole noussut se hieskoivikkokaan, vaikka karjanpito on loppunut 50 v sitten.
Berza 11.10.2022, 17:23ALLA KOPOITUNA ARTIKKELIN PÄÄASIAT’
Lähetin myös yhden kuvan jutun alla olevasta koealasta.
Sonkajärveläisellä Sukevan yhteismetsällä on pitkä kokemus suometsien hoidosta. Sen omistamista lähes 4 800 metsähehtaarista noin puolet on suometsiä. Hoitokunnan puheenjohtaja <>Ari Sirviö esittelee kohdetta, jossa myrsky kaatoi hiljattain suojuspuuhakkuussa jätettyä männikköä rankalla kädellä.</p>
>Suojuspuuhakkuuseen päädyttiin kolme vuotta sitten, sillä pohjakerrokseen oli syntynyt lupaavasti kuusentaimia. Ajatuksissa oli kasvattaa metsikköä jatkossa luontaisesti uudistaen. Toinen vaihtoehto olisi ollut päätehakkuu ja männyn viljely.
”>Hakkuussa puuta poistettiin lopulta 118 mottia hehtaarilta. Suojuspuusto oli tarkoitus hakata, kun taimet olisivat päässeet kunnolla kasvuun.</p>>Mieli kuitenkin muuttui, kun myrsky tuhosi ison osan puista tänä syksynä.</p>
<”Tuho huomattiin vähän sattumalta, kun kävin täällä. Jos tämä olisi huomattu vasta aikojen päästä, puut olisivat menneet pilalle. Nyt ne voidaan täältä onneksi korjata ja hyödyntää”, Sirviö kertoo.
myrskytuho muistutti kuitenkin perinteisten menetelmien hyvistä puolista.
”Kun metsää muutetaan peitteisen metsänkäsittelyn , myös riskit tuulituhoille kasvavat. ”Ehkä ei uutta suojuspuuhakkuuta olla ihan heti tekemässä”, Sirviö sanoo. ”Kyllä se opetus meille oli, että siirrymme takaisin männyn viljelyketjuun.
>Parhaimmillaan suometsät taimettuvat hyvin, ja puustossa on usein luonnostaan kokovaihtelua ja eri-ikäisrakenteisuutta, jolloin luontainen uudistaminen ja peitteisyys sopivat niihin hyvin>Varputurvekankaat taimettuvat tiheän varvuston ja raakahumuskerroksen takia heikosti. Myös karhunsammalkasvusto estää tehokkaasti luontaisen taimettumisen jopa vuosikymmeniksi, Remes sanoo.</p>
<>Hänen mielestään on riski, että luontaiseen uudistumiseen nojaavaa jatkuvapeitteistä metsänkasvatusta aletaan suosia vääränlaisissa suometsissä – ilmastosyistä tai uudistamiskustannuksia välttäen. ”Se johtaa muun muassa tuuli- ja sienituhojen lisääntymiseen.”
>Myös kannattavuudesta pitäisi puhua enemmän. Remeksen mielestä jatkuvapeitteisen kasvatuksen kannattavuudesta annetaan usein liian myönteinen kuva. ”Pitäisi tarkastella kustannuksia koko kasvun ajalla. Poimintahakkuissa esimerkiksi ylispuut myydään harvennushakkuulla, jolloin niistä saa pienemmän hinnan. Taimikonhoitoa voi joutua tekemään, vaikka tätä ei laskelmissa yleensä oteta huomioon.”</p>
Peitteisellä metsänkasvatuksella voidaan vähentää kunnostusojitusten tarvetta, mutta Remes huomauttaa, ettei niistäkään voida kokonaan luopua. ”Sanon sen suoraan: jos ne jätetään pois, suometsistä huomattava osa jää talouskäytöstä pois.”</p>
”>Sukevan yhteismetsässä on kerätty kokemusta turvemaiden uudistumisesta jo aiemmin. Muutaman kilometrin päähän metsätuhokohteesta perustettiin vuonna 2014 koeala, jossa kasvaa rinnakkain eri tavoin – muokattuun ja muokkaamattomaan maahan, luontaisesti ja kylväen – perustettuja männyn koeviljelmiä.</p>
Taloudellisessa mielessä uudistamistavan valinta koealojen perusteella on selvä; vaikka taimia on syntynyt runsaasti luontaisestikin, ne ovat jääneet muokattuun maahan viljeltyihin serkkuihinsa verrattuna vaatimattoman kokoisiksi.</p>
”Tämä ei tietenkään ole tieteellinen koeala, mutta antaa selkänojaa turvemaiden hoitoon”, Sirviö sanoo.</p>
Remestä harmittaa, että julkiseen keskusteluun mahtuu yleensä vain yksi näkökulma, ja nyt se on liian yksipuolisesti jatkuvapeitteisen kasvatuksen puolella. ”Metsäammattilaiset ovat vähän arkoja ottamaan kantaa keskusteluun, mutta kokemuksen ääntä tarvittaisiin nyt.”</p>
>Remes huomauttaa, että peitteinen metsänkasvatus on muutakin kuin poimintahakkuita, muun muassa kaistalehakkuuta, pienaukkohakkuuta, siemenpuita. ”Jos turvemailla meinaa puuta kasvattaa, kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön, mikä ei sulje pois luontaistakaan uudistamista. On fiksua ottaa myös se huomioon, että jos kaikki menee pieleen, niin viljellään.”</p>
</div>
</div>Berza 11.10.2022, 09:53Ei minullakaan ole lukuoikeutta. Ajattelin päivän oikeuden lunastaa, ellei joku ennätä ennen.?
Berza 11.10.2022, 09:32Näyttää mt metsä lehdessä olevan mielenkiintoinen juttu jatkuvasta kasvatuksesta. Valitettavasti vain tilaajat voi sen lukea. Ellei kukaan saa sitä kopsattua tänne, pitänee illemmalla yrittää hoitaa se tänne luettavaksi.
Berza 30.9.2022, 08:25Itse kouran ulottumattomat järeät tyvi pölkyt jätän yleensä hivenen kiinni edelliseen. Näin vetämällä saan sen kuormalle ja joko kouralla painamalla tai pudottamalla kuorman päälle lopullinen katkaisu.
Berza 27.9.2022, 18:26Sama pisti silmään. Onko tuolla vielä tarvetta harvennukselle ? No kaikkea ei videolla tietenkään näy. Reilu harvennus yleensä merkitsee reilusti tuulituhojakin. Sen vuoksi olen sen tiheämmän metsän vaihtoehdon kannalla.
Berza 21.9.2022, 10:02Tuolle Vieremän kunnan päätökselle hylätä tuulivoimalat nauroi kylänkoiratkin, varmaan sudetkin.
Huvittavaa on että se reviiri on kolmen kunnan alueella ja kaksi muuta kuntaa ottivat reilut tulot vastaan ilomielin.
Berza 12.8.2022, 08:26Jos maastot on tasaiset ja ajettavat, kyllä mönkyrällä kummasti tekee hankintaakin. Aikoinaan itse useita vuosia pikkuhankintoja sillä ajelin. Kun helpoimmat maastot oli käsitelty, kyllä traktorikantaan piti siirtyä. Monikäyttöinen laite mönkyrä on monelle metsänomistajalle ja jokainen metsänomistaja tietänee itse, mikä hänelle on sopivin. Hyvin yleistä on tämä traktorin tyrkyttäminen heti, kun joku mönkyrän ostosta kyselee ?
Berza 4.8.2022, 21:36Ketjun aloitustilanne on todellinen.
Kun nyt itsekkin näytät myöntävän, ettei taimettumista tapahdu aina tarpeellisessa mitassa, mikähän vaikutus tällä olisi koko valtakunnan puuvarantoihin pitkässä juoksussa. Veikkaan, että lasku olisi kymmeniä prosentteja.
Enkä suinkaan vastusta kokonaan jk.ta, itsekkin olen sitä harrastanut, mutta vain niillä kuvioilla, missä sillä on mahdollisuus toimia.