Käyttäjän Aukusti kirjoittamat vastaukset
-
Aukusti viettää enimmän osan ajastaan Napapiirin tuntumassa.
Siis poronhoitoalueella. Ainakin yksi esi-isistäni on aikoinaan ollut ”pororenkinä”. Ei kuitenkaan innostunut poronomistajaksi, vaikka se niihin aikoihin olisi varmasti onnistunutkin ja tiettävästi kannattanutkin. Oliko sitten liian rehellinen ?Aukusti 31.3.2014, 23:02Erään isännän järvenrantametsää oli otettu Naturaan. Kyselin millä perusteilla niin oli tehty. Ei tiennyt isäntä. Oli tullut vain tieto. Kehoitin kyselemään suojelun perusteita. Olisihan se mukava tietää mitä siellä niin tavallisessa luohikkoisessa, tosin melko rehevässä niemessä oli niin arvokasta? Muuta kuin kaunis järvenrantatontti, jopa useitakin.
Ei tullut vastauksia ja nyt isäntä nukkuu nurmen alla ikiunta, eivätkä lapset saa rakentaa mökkejä entiselle rannalleen.
Aukusti 30.3.2014, 22:25Enpäs ole valitettavasti ehtinyt Fb:n liittyä. Hyvä kun iltasella ehdin hätäisesti vilkaista näitä palstoja. On muita kiireitä !
Eläkeläisellää on tunnetusti aina kiireitä !!!
Aukusti 27.3.2014, 22:54Kävelynkestävä hankikeli oli pari viikkoa sitten. Päälle satoi uutta lunta viikko sitten n 15 cm ja edelleen hankikantoa riitti. Lunta oli kaikkkiaan mättäiden ja rankakasojen päällä reilu puoli metriä. Ei haitannut ojat, eikä muokkausalueen mättäät kelkalla ajoa kolmen sukupolven metsäretkellä.
Aukusti 26.3.2014, 22:59Tosiasia on, että poroja on nykyisin paljon enemmän kuin aikaisemmin. Sota-aikana porokarjat hupenivat omankäden oikeudella nälkäisiin suihin. Ja kerrotaan niiden kelvanneen varsinkin Lapin sodan aikana hyvin myös saksalaissotilaille.
Omakohtaisena kokemuksena olen todennut kuinka porolauma eteni omassa metsässäni leveänä rintamana ollessani männyntaimikon harvennustyössä. Lauma söi koko matkan ohittaessaan minut kohti järvenrantaa mennessään. Noin tunnin kuluttua palasivat samalla tavalla. Koskaan aikaisemmin en ollut huomannut tällaista käyttäytymistä. Vanhaan aikaan porot kulkivat peräkkäin ns ”poronpolkuja” pitkin kangasmaiden ylitse paremmille ruokamaille. Nykyisin kun poroja on liikaa niin ne syövät karuinpienkin maiden kasveja. Jäkälät ovat kadonneet lähes tyystin. Haavan taimia ei ole lainkaan ja raitakin on lähes kadonnut, sekä koivut syöty pensaiksi.
Syksyllä sieniä etsiessään ne kyllä ennenkin kulkivat hajallaan kangasmailla.
Aukusti 16.3.2014, 23:24Olen moneen kertaan näilläkin sivuilla kirjoittanut poron haitallisesta vaikutuksesta puuston kasvuun.
Jos haluaisit kasvattaa koivua, niin miten sen saa kasvamaan, kun porot syövät taimet?
Havupuuntaimet tuhoutuvat porojen ”kaivumailla” talvella kun porot terävillä sorkillaan ruokaa lumen alta kaivaessaan katkovat ja vioittavat taimet.
Tätä asiaa ei julkisesti ole näkynyt esitettävän siinä määrin kuin se olisi tarpeen.
Siispä : ” Porojen vapaa laidunnusoikeus yksityisten mailla tulee kieltää! ”
Porot ympärivuotisiin tarhoihin omille- tai vuokratuille maille !
Aukusti 9.3.2014, 22:47Täydennyksenä vielä mainittakoon, että aikaisemmin ilmoitettu C, tilukset on molemmat ostettu ansiotuloista saaduilla rahoilla. Ei perinnöksi saatuja!
Aukusti 7.3.2014, 23:45Eipä ole vielä ilmoittautunut tälle listalle ” Aslakki”- lapinmies, joka vanhan palstan aikaan kinasteli vihaisen ”etelän miehen” kanssa. Hänellähän oli 1000 ha sekä muutama jängällinen poroja. Hän otti omakseen kiistakumppaninsa vaimon Lapin hiihtokeskuksen parketilta.
Aukusti 7.3.2014, 23:34Yhdessä perillisen kanssa : C
Aukusti 28.2.2014, 23:07Hyvä,hyvä!
Kaikki metsänomistajat lampia kaivamaan.