Käyttäjän Aukusti kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 484)
  • Aukusti

    Tuola toisesa viestiketjusa tuli puhheksi mettäpeurat ja niijen sekautuminen porhoin.

    Miekö olen kuullu näiltä mejän seuvuilta semmosta, että Hossan paliskunnsta olis ostettu tännre meilepäin siitosporoiksi niitä isokokosia hirhvaita. Liekö siinä perrää?Pienenlaisiahan ne ovat nämä porot täälä meiläpäin. Voisi olla hyväkin ajatus jalostaa vähän kookhaimmaksi näitä mejän poronkisuroita. Vai mitä arvelevat oikiat asiantuntijat, nämä mejän poromiehet itte?

    Aukusti

    Poromiesten kertoman mukaan kyseisen Hossan paliskunnan porot olivat muita poroja suurempikokoisia. Sekoittuminen peurojen kanssa on tietysti tapahtunut jo hyvin kauan sitten, ennenkuin sotien jälkeen peuroja alkoi vaeltaa itärajan takaa takaisin entisille laidunmailleen.

    Aukusti

    Mitenkäs ne Suomenselän alueelle aikoinaan sirretyt peurat voivat nykyisin?

    Silloin ensimmäisen siirron jälkeen kävi ilmi, etteivät kaikki siirretyt olleetkaan puhtaita metsäpeuroja vaan joukossa olikin osittain poron perimää.

    Poro ja peura voivat risteytyä ja siksi ilmeisesti Hossan paliskunnan porot ovat isokokoisia. Niitä onkin ostettu siitoseläimiksi pohjoisten palkisten alueille.

    Aukusti

    Lantalainenhan se mieki olen, niinku ”Moskukin”. Porohommisa on ollu joku esi-isä, lantalainen sekin, joskus kauan menheinä vuosisatoina sitte.

    Suvusa on kyllä nykysinkin poromiehiä, saattaapi olla vaimoväkiäkin.. Kaikilla on tietääkseni oikiakin ammatti olemasa, mutta kovasti vihasia net on silti kaikile pevoile.

    Aukusti

    Kuulemani mukaan oravasta sai vielä vuosi pari sitten 10 euroa kappaleelta, eikä tarvinnut nylkeäkään! Ei niitä turkisnahkojen vuoksi ostettu, vaan karvoja kalastajille perhonsidontatarpeiksi! Joutikin niitä luvallisena aikana vähentää lintujen ruokintapaikoilta.

    Kun silloin sota-ajan jälkeen oravannahkan arvo romahti, tuli alueelle onneksi suuret savotat, joissa tienasi kovalla työllä kohtuulisesti. Ja teerisoppaa syötiin kun parvet olivat suuria.

    Aukusti

    Tulihan se pystykorva hyvinkin tutuksi jo lapsuudesta asti. Ensimmäinen oli vahtikoirana vv 39-40 aikana asuessamme äidin ja kahden sisareni kanssa pienessä yksinäisessä mökissä, isän ollessa ”sielllä jossakin” puolustamassa kotimaatamme. Joskus öiseen aikaan koira murisi karvat pystyssä sisällä. Oli silloin tällöin vihollisen tiedustelija liikkunut pihan kautta rantametsikköön tähystämään liikennettä rintaman suuntaan. Vaarin talossa oli Kuusamon evakoita, joten sinne emme voineet muuttaa. Koira oli turvanamme.

    Sotien päätyttyä oli toinen pystykorva korvaamaton apu oravan metsästyksessä. Nahkoilla oli menekkiä, ostajien käydessä kotoa hakemassa. Maksoivat hyvän hinnan päähän ammutusta nahkoista, vieden salaa suoraan rajan yli Ruotsiin. Sille koiralle ei saanut ampua lintuja, olisi kuulemma mennyt pilalle oravametsillä.

    Kolmas koiramme suomenpystykorva olikin sitten kaksoisvalion jälkeläinen oikein kirjakoira. Se opetettiin haukkumaan lintuja, eikä sille saanut ampua oravaa, ettei menisi lintukoirana pilalle. Teerisoppa oli silloin suuren perheemme tärkeä ravinto. Eikä oravannahkoille ollut enää kysyntääkään.

    Aukusti

    Enpä se miekhän muistanu nimilopusta muuta kuin, että kyllä se jotenki poron ikhän liittyy. Hääty oikein tarkistaa, että kuusvuotiashan se on, vaiko seittemän?

    Kusikko on sitte sellanen poro, joka on oppinu syömhän lumet paikoista , joihin on heitetty vettä, elikkä kusastu. Suolahan se houkuttaa, niinku maantien asfalttiaki nuolemhan.

    On täälä kyllä asuntoyhtiöki, jota sanothan nimilopuksi, elikkä As Oy Nmiloppu.

    Aukusti

    Täällä meilläkin luoma-sana esiintyy sukunimissä, kuten Luomajoki, Luomakyyny jne. Voivat kyllä olla muualta tulleita sukuja.

    Onkos se luoma sellainen, jossa on veden virtausta ilman selvää uomaa? Täällä meillä on sellaisia märkiä kapeahkoja esim korpijuotteja, pitkiäkin. Jotkut sanoivat niitä ennen ”vesilaskuiksi”. Itselläkin oli sellainen mustikka/puolukkakorpi ylempänä olevan jängän alapuolella johtamassa vesiä kohti järveä. Kun kaivatin ojat sinne laajahkolle jängälle ja siihen vesilaskuun niin ne kuivuivat ja kasvavat nyt tuhotomasti puuta.

    Jängällä oli taimiainesta valmiina ja turpeessa siemeniä lisäksi.

    Korpijuotin vedenvaivaama puusto hakattiinn, alue aurattiin ja istutettiin. Lisäksi sikisi luonnontaimia runsaasti.

    Hyvän kasvun selitys piilee liian veden poistamisessa ja ohuen turvekerroksen lahoamisesta ja alla olevasta ravinteikkaasta maaperästä.

    Tulkitaankohan näitä virtaavan veden omaavia kaivettuja ojia tulevaisuudessa puroiksi?

    Aukusti

    Täällä pohjoisessa hirvikärpäsestä ei ole haittaa ainakaan toistaiseksi. Kovat pakkaset ilmeisesti palelluttavat?

    Tuntuu olevan aikamoinen riesa tämä tulokaslaji, joka levisi sieltä kaakonkulmalta.

    Onko havaintoja hirvikärpästen runsauden vähentymisestä siellä, missä hirvikantakin on onneksi ”romahtanut”?

    Aukusti

    Kiitos ”Mosku”, kun vastasit kysymykseeni entisen vaatimen nimiasiassa. Runohan se on vaadin, joka ei enää tule kantavaksi.

    Mehän Moskun kanssa tiedämmekin mikä se sellainen poro on, jota ”kusikoksi” kutsutaan! Mutta moniko palstalaisista mahtaa tietää?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 484)