Käyttäjän ate kirjoittamat vastaukset
-
Kertauksena vielä mo2008:lle:
1. Kuten yllä on aiemmin todettu, niin jokaisella metsätalouden koneella pitäisi olla vuosittain ylläpidetty laskelma tehdystä poistosta ja jäljellä olevasta menojäännöksestä.
2. Tuliko kaupasta voittoa vai tappiota ratkeaa vertaamalla myyntihintaa jäljellä olevaan menojäännökseen (+myyntikulut). Laskelma tehdään lomakkeella 9 ja toimitetaan aina verottajalle. Sitä kautta menee tieto voitosta / tappiosta verotukseen.
3.2c lomakkeella on koneet ja kalusto taulukossa kohta ”luovutukset verovuotena”, johon merkitään sen myydyn koneen poistamaton menojäännös. Sillä tavalla kone poistuu sinun kirjanpidosta.
4.Muista alv, jos kone on myyty alv velvolliselle metsänomistajalle.
Nämä ohjeet on saatu verottajalta muutama viikko sitten.
ate 17.1.2017, 08:43Kyllä se Tolopainen kaluston myyntikin ilmoitetaan tuolla 9 lomakkeella. Verottajan ohje on hyvin yksiselitteinen. Jos et usko niin käypä lukasemassa.
ate 16.1.2017, 22:05MO2008: Siitä pitää tehdä erikseen lomakkeella 9 laskelma luovutusvoitosta/ tappiosta.
ate 11.1.2017, 22:04Aina välillä keskusteluissa vilahtaa maininta metsätalouden kalustoon kuuluvista autoista. Verottaja tuntuu hyväksyvän sellaisen ratkaisun vain äärimmäisen harvoin.
Onkos kenelläkään palstalaisista verottajan hyväksymää päätöstä auton kuulumisesta metsätalouden kalustoon? Olisi mielenkiintoista tietää ne perusteet, jolla se onnistuu.
ate 11.1.2017, 21:56Muutama vuosi sitten askartelin excelillä yksinkertaisen laskentataulukon, johon syötän menot ja tulot sitä mukaa, kun niitä syntyy. Vuodenvaihteen jälkeen varsinaisen veroilmoituksen teko on helppo homma, kun lähes kaikki luvut on jo valmiina.
Taulukossani on yksinkertainen ”tiliöinti” meno- ja tulolajeittain (esim.vakuutukset, tiemaksut, koneiden korjausmenot, polttoaineet jne), joka palvelee niin verottajaa, kuin omiakin tarpeita. Veroilmoituksen teon lisäksi systeemissä on se hyvä puoli, että samalla tulee harrastettua jatkuvaa kustannusten seurantaa. Seurannan myötä voi sitten miettiä jatkotoimia tarpeen mukaan tai vertailla edellisiin vuosiin.
Plussalle menee tämäkin vuosi.