Käyttäjän ate kirjoittamat vastaukset
-
Kuten aiemmin on jo moneen kertaan todettu, niin ”gepsi” on loistava apuri rajojen merkinnässä, jos kartta-aineisto vain on ajantasalla (ja laitteet riittävän tarkkoja). Suosittelen käymään Maanmittauslaitoksen ”karttapaikka” palvelussa ja siellä menemään vaikkapa oman tilan kohdalle ja klikkaamaan päälle kiinteistörajat. Tarpeeksi lähelle zoomaamalla tulevat näkyviin myös rajapyykit ja pyykkiä klikkaamalla tulee näkymiin pyykin tiedot ja arvio sijainnin tarkkuudesta. Jos jonkinlainen maanmittaustoimitus on vastattain ollut, niin tarkkuudeksi ilmoitetaan 0,2 m , mutta muussa tapauksessa se voi olla jopa +/-4 metriä. Jos aineiston tarkkuus on tätä luokkaa, niin siinä ei paraskaan gepsi ole se ”hopealuoti”, vaan pyykit on konkreettisesti etsittävä ja aloitettava siitä.
Aikanaan ostin metsätilan, jonka yhdellä sivulla oli osan matkaa tehty avohakkuu rajaan saakka. Rajan piti siis olla selvä tuolta osin. Mutta kun lohkomistoimituksessa käytiin tuo rajaosuus maastossa läpi, niin selvisikin että aukon laitaan oli jätetty koko matkalta ”turvamarginaalia” muutama metri. No tässähän ei sinällään mitään vahinkoa vielä tullut, mutta pitkässä juoksussa raja olisi siirtynyt oikeasta paikasta kuvitteelliseen.
Toinen tapaus oli sitten ikävämpi. Avustin iäkkäämpää metsänomistajaa, jonka tilalla sattui seuraavanlainen tapaus: Naapuri teki avohakkuun vankkaan männikköön. Metsäyhtiön edustaja nauhoitti rajan gps:n avustuksella ja hakkuut tehtiin ja uusi taimikko perustettiin. Muuten kaikki meni ok, mutta joko aineiston tai laitteen epätarkkuuden vuoksi leimikon raja siirtyi parinsadan metrin matkalta yli 5 metriä tämän iäkkäämmän metsänomistajan puolelle. Maastokäynnillä sitten laskettiin kantoja ja väännettiin korvauksista, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Oikea raja linja merkittiin tämän jälkeen vähintäänkin riittävän selvästi tulevaisuutta varten.
Eli metsäkäynneillä kannattaa poiketa myös pyykeillä ja pitää merkit näkyvissä ja rajalinjat näkyvissä. Vanhaa sanontaa mukaillen gps on hyvä renki, mutta huono isäntä.
ate 26.10.2024, 08:33En jäänyt hirvikärpäsiä erityisesti kaipaamaan, mutta jotain tavallisesta poikkeavaa kyllä tapahtui. Aluksi hirvikärpäsiä oli reilusti, mutta sitten ne katosivat jonnekin.
Sama kokemus on monelta muultakin metsässä liikkuvalta. Eikä johdu siitä, etteikö hirviä olisi.
Voikohan kuivuudella olla tekemistä asian kanssa?
ate 27.8.2024, 08:11Valitettavasti tällä epidosilla metsäala tarjosi kultalautasella kuohuviinin ja megafonin kera uusia lyömaseita metsätalouden vastustajille. Mikäpä olisi parempi ase vaatia lisää suojelua, uusia rajoituksia metsien käyttöön ja lisää resursseja metsien suojeluun, kuin tämä ”raakkugate”,vaikka näillä vaatimuksilla ei olisi mitään suoraa yhteyttä nyt tapahtuneeseen. Selittelemistä lienee myös metsäteollisuuden myyntimiehillä euroopan reissuillaan.
Tapahtumien tarkka kulku selvinnee esitutkinnassa, mutta onhan tässä mielenkiintoisia piirteitä ja kysymyksiä mm. leimikon suunnittelusta. Monenlaista tietoa liikkuu tiedotusvälineissä, mutta joidenkin lähteiden mukaan lupa vesistön ylittämiseen oli myönnetty esiintymäalueen ulkopuolelta niin ettei veteen päädy kiintoainesta ja toisen uutisen mukaan ylittäminen olisi ollut kokonaan kiellettyä. Jos lupa oli, niin miten varmistettiin että raakkuja ei tuossa kohtaa ole ja mitä tehtiin vesistön laadun turvaamiseksi? Jos lupaa ei ollut, niin kuka päätti ylittämisestä? Miksi ylipäätänsä lähdettiin arvokasta vesistöä ylittämään, jos tieyhteyksiäkin olisi ollut?
Tuottamusta, tahallisuutta vai mitä, se selvinnee oikeussalissa. Varmaa lienee vain se, että tämä tapaus tulee maksamaan SE:lle niin paljon, että sillä rahalla olisi tarvittaessa tehnyt vaikka minkälaisen tien alueelle. Suljettujen ovien takana käytänee aika railakasta keskustelua. Se jää nähtävksi miten paljon kaikki tämä tulee vaikuttamaan tavallisen metsänomistajan arkeen ja mitkä ovat kustannukset.
Hölmöintä mitä voi tehdä on vähätellä tapahtunutta, sillä suuren yleisön mielestä asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan, ei niin kuin ne oikeasti ovat. Niinhän se Kekkonen (se oikea) aikanaan totesi.
ate 14.3.2024, 18:21Viikko pari sitten oli Ylellä artikkeli pörssisähkön hinnoittelusta ja sähkösopimuksista yleensä. Määräaikaisten sähkösoppareiden hintajakauma oli seuraava:
Alle 10 snt/kwh 55,3% sopimuksista. 10-20 snt/kwh 37,8 %, 20-30 snt 5,7% , 30-40 snt 1,2 ja yli 40 snt 0,1%. Lukumäärinä yli 20 snt oli 112 000 sopimuksessa ja yli 30 snt vähän alle 20 000 sopimusta.
Oman pörssisähkön viimeisen 12 kk:n keskiarvo on 7,3 snt/kwh.
ate 5.3.2024, 18:56Erikoisia kommentteja Suorittavalta portaalta, joka on profiloitunut riistanhoitomieheksi. Kun lukee uutisista millaista ”metsästyskulttuuria” tämä porukka on harjoittanut, niin kyllä jokaisen metsästäjän pitäisi tälläinen meno tuomita yksiselitteisesti. Uutisten perusteella tässä ei ole kyse mistään puolivillaisesta puuhailusta johon on vahingossa ajauduttu, vaan ihan järjestäytyneestä rikollisesta toiminnasta. Jos törkeiden metsästysrikosten tutkinta ei ole oikeaa työtä, niin mikä sitten on?
Tälläisen rikollisen toiminnan edes puolittainen hyväksyminen on metsästäjiltä todellista omiin muroihin kusemista. On turha odotella yleistä hyväksyntää millekään kannanhoidolliselle jahdille tai metsästysharrastukselle yleensäkään, jos tätä ongelmaa (enkä nyt tarkoita petoja) ei saada hoidettua.
Mistä johtuu, että paikalliset asukkaat eivät helpolla puutu asiaan? Metsästysrikoksissa näytön saaminen on ison työn takana ja jos tekijät eivät myönnä, niin todistajien löytyminen voi olla vaikeaa. Kotikulmilla oli aikoinaan vastaavanlaisia tapahtumia ja ne jotka nostivat asian esille joutuivat melkoisen maalituksen kohteeksi. Uhkailuja, perättömiä ilmiantoja, koirien myrkyttämisiä yms. Siinä kummasti rupeaa moni miettimään, että kannattaako puuttua asiaan?
ate 18.2.2024, 12:43Kuusenkiertäjä! Mönkijän käytön kustannuksien vähentäminen riippuu siitä kuuluuko kone metsätalouden kalustoon vai onko kone ns. yksityistalouden kone.
A) Jos kone on yksityistalouden kone, niin ajopäiväkirjan osalta riittää, kun pidät kirjaa metsätalouden ajoista. Jos haluat vähentää verotuksessa käytön kustannukset todellisten kulujen mukaan, niin sitten pitää ottaa kilometrit/tunnit ylös vuoden alussa ja lopussa, jotta voit laskea vuotuisten käyttötuntien mukaan todellisen käyttökustannuksen mönkijälle. Helpompi vaihtoehto on tyytyä verottajan hyväksymiin korvauksiin (15 € / käyttötunti).
B) Jos kone kuuluu metsätalouden kalustoon, niin kaikki ajot on kirjattava ajopäiväkirjaan. Yksityisajojen kustannukset ja niiden osuus poistoista pitäisi sitten tuloutta verotuksessa.
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/metsa/menot/poistoina_vahennettavat_meno/
ate 16.1.2024, 14:31<p>Numppi! Minulla on PKS:n Priima sopimus. </p>
ate 16.1.2024, 13:10Liekö kuukauttakaan siitä, kun uutisoitiin joidenkin sähköyhtiöiden pitkin hampain ”kohtuullistaneen” asiakkaiden määräaikaisten sopimusten sähkön hintaa 37 C/ kwh:sta 30 c/kwh tasolle. Toisilla taas sopimukset ovat olleet katkolla juuri sopivaan aikaan ja hinta on karkeasti vain neljäsosa edellämainitusta. Toiselle siirtyminen pörssisähköön olisi ”pelastus” ja toiselle ”kauhistus”. Kun sähkönkäyttäjien profiilitkin vielä eroavat toisistaan, niin yleispätevää kaikki kuluttajat kattavaa vastausta sopimustyyppien ehdottomasta paremmuudesta lienee mahdotonta antaa?
Omalla kohdalla määräaikainen sopimus (silloin tuntui kalliilta, nyt hyvinkin edulliselta) loppui viime helmikuussa. Tarjolla olleet kiinteähintaiset olivat silloin varsin suolaisia hinnoiltaan ja siirryin pörssisähköön. Omassa taloudessa sähkönkulutusta pystyy aika paljon ohjailemaan sinne halvemmille tunneille, ilman että elämänlaatu siitä kärsii. Nykyinen sopimukseni sisältää myös mahdollisuuden etukäteen kiinnittää sähkönhinnan yksittäiselle kuukaudelle tai pidemmälle ajanjaksolle. Kiinnittämällä viime kesänä kuluvan sydäntalven sähkönhinnan on energian kokonaishinta vuositasolla pysynyt hyvinkin siedettävänä omassa torpassa. Mutta silti ottaisin mielelläni sen kiinteähintaisen, jos kilowatin hinta alkaisi nelosella.
Viimeksi kun katsoin kiinnityshintoja, niin tulevalle kesälle (heinä-syysk) alvillinen hinta oli 6,8 c/kwh (sis.alv) ja vastaava ajankohta seuraavana kesänä 4,19 c/kwh. Jos ja kun tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto vielä kasvaa, niin kesähintojen voisi olettaa laskevan entisestään. Mitenhän siinä vaiheessa käy kotitalouksille myytävien aurinkopaneelijärjestelmien kannattavuuden ja takaisinmaksuajan?
ate 1.1.2024, 23:13Jonkun verran tulee tehtyä polttopuuta myyntiinkin. Siinä samalla on tullut laskeskeltua, että mitä mitä se polttopuun tekeminen kulloinkin oikein kustantaa. Samaa periaatetta olen noudattanut omienkin polttopuiden suhteen, mutta rahaa ei sentään siirrellä taskusta toiseen. Ajatuksena on ennemminkin suunnitella miten homman hoitaa kustannustehokkaimmin. Omaa kalustoa on traktori+kuormaaja, sekä sahaava pilkekone.
Ihan pienten ”pölkkyjen” keräilyllä homma on kaikkein tuottamattominta, kun ottaa huomioon kuinka paljon on tehtävä työtä koneella tai käsin vaikkapa 10 kiinnon erän kasaamiseksi alle 50 ltr rungoista vs. 150-200 ltr rungot. Hakkuuntyön lisäksi sama ero jatkuu kuljetuksessa (varsinkin matka) ja lopulta pilkekoneen ääressä.
ate 1.1.2024, 22:29Tämä veroale oli ihan puhdas ”vappusatanen”, eli paljon melua tyhjästä. N. 4 sentin veronalennus häviää normaaliin hinnanvaihteluun. Joku taloustieteilijä ehti olla jo sitä mieltä, että se kannustaa tuhlaamaan polttoainetta. En jaksa uskoa, että tästä alennuksesta kukaan tavallinen autoilija ihan laukalle lähtee..