Käyttäjän aSanta kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 137)
  • aSanta

    ”Pdf:nä ei onnistu, pitää olla txt-muodossa. Niissä (2C ja alv) ne numerot ovat yksinkertaisesti riveittäin, ensin verottajan koodinumero ja summa.”

    Ilmoituksen voi toteuttaa ihan tekstinkäsittelyohjelmalla esim. Wordilla tai LibreOfficella, kunhan tallentaa dokumentin Teksti-formaattiin eli päätteelle .txt!

    aSanta

    Kurjelle, että luonnonsoiden metaanipäästö ei lisää enää ilmaston lämpenemistä

    Sama juttu märehtijöiden metaanin kanssa. Päästö vain ylläpitää jo ties milloin alkanutta lämpötilan nousua vakiona, ei nosta sitä kuten CO2-päästö.”

    Huomauttaisin, että metaani, riippumatta sen lähteestä, lisää ilmaston lämpöpakotetta, joten kaikki keinot sen ilmakehäpitoisuuden alentamiseen ovat tervetulleita. Toki painopiste on fossiilisten päästöjen vähentämiseen, mutta silti kaikki keinot kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen on tarpeen hyödyntää. Fossiilisille hiililähteille tulisikin asettaa erillinen biosfäärivero, sillä ne lisäävät biosfäärissä kiertävän hiilen määrää, aiheuttaen ylimääräisen, ’luonnottoman’ lämpöpakotteen!

    aSanta

    ”aSantalle huomauttaisin, että jos puu kaadetaan alkuvuonna niin ei sen osuus voi olla mukana vuosikasvussa. Sellunkin elinikä on 1-2 vuotta.”

    Ei puuston kasvun seuranta ole reaaliaikaista vaan tilastollista, arviointia! Hakkuiden määrä ja ajankohta selvitetään raporteista, hakkuuilmoituksista ja puunkorjuuyrittäjien kirjanpidosta sekä teollisuuslaitosten puunhankinnasta, vientitilastoista ymv. Sellunkin kierto on tilastollista, esim. rakennusten rakenteessa sellun elinikä voi olla jopa satoja vuosia!

    aSanta

    ”Jos/kun maa on jäässä, vapauttaako hakkuu hiiltä, kysyy nimim. ”kunhan vain sottailin”” –

    ihan pätevää pohdintaa, mutta kyllä alkuvuodesta kaadetun puun hakkuutähteen hiilipäästö realisoituu vuoden eli kalenterivuoden loppuun mennessä, jolloin analyysikausi päättyy.

    aSanta

    ”Kun Suomessa tehdään harvennuksia 2 kertaa enemmän kuin päätehakkuita ja menetelmä on alaharvennus, joissa poistetaan keskimäärin pieniläpimittaisia puita ja jätetään elinvoimaisimmat, niin suhteethan pitäisi olla päinvastoin.”

    Päästökerroin kertoo paljonko tietyllä ajanjaksolla puusto varastoi tai luovuttaa CO2:ta metaboliassaan – tarkasteluaika on kalenterivuosi. Puusto kasvaa eli sitoo hiiltä vain kasvukaudella, mutta hakkuita eli hiilen vapautusta tapahtuu ympäri vuoden, joten osa hakatusta puusta ei ehdi kalenterivuodessa kasvaa eli sitoa hiiltä, vaan päinvastoin kaadettaessa alkuvuonna, on sen hakkuutähde päästölähteenä jo kalenterivuotena. Näin kalenterivuoden päästökertoimet eroavat kasvavan ja hakatun puun kesken.

    aSanta

    Kuusen oksapuun tiheys on todellakin poikkeuksellisen suuri, ja näin on myös männyllä. Kuusen osuus on 30% kokonaispuustosta, jolloin oksien massamerkitys tasoittuu kokonaisbiomassassa.

    aSanta

    ”Luke kuten edellä olen sen jo esittänyt on laskenut nielun -13,2 Mtn kasvun ja poistuman erilasilla muuntokertoimilla kasvulle 1,245 ja poistumalle 1,34.”

    Tuon kertoimien eroavuuden selittäisi ajallinen eroavuus: kun kasvun osalta kokonaiskasvua kertyy vain ’hakkaamattomalle’ puulle, mutta päästöä syntyy enemmän hakatulle puustolle, kun osa hakkuupuuston hakkuutähteestä maatuu ja ’päästää’ osan seurantavuotta, eikä hakkuupuu siten kasva koko kasvukautta.

    aSanta

    biomassat olivat 1/3 (runkopuu), 1/3 (latvus ja oksat) ja 1/3 (kannot ja juuret)

    tuon laskelman puun rakennesuhteet eivät pidä paikkaansa, sillä kuusen runkopuuosuus on aina >50%, jolloin muuntokerroinkin on luokkaa 2*0,68 eli n. 1,4.

    Lukelaisten vastaus koski muuntokerrointa, jolla runkopuutilavuudesta saadaan koko puun biomassa, joka on siis tuo 0,7 eli 1 m3:n runkopuisen metsäpuun kokonaisbiomassa on 0,7 tn.

    aSanta

    Runkopuun tilavuuden puun kokonaisbiomassaksi muuntava kerroin on – yli kaikkien puulajien ja kasvupaikkojen – noin 0,7

    eli 1 m3 runkopuun omaavan metsäpuun kok.biomassa olisi 700 kg, mikä oletetulla keskitiheydellä 400 kg/m3 merkitsisi 1,75 m3:n kokonaistilavuutta rungon, latvuston ja juuriston ainespuulle. Arvona vaikuttaa uskottavalta!

    V. 2023 runkopuun hakkuusäästön 17,2 milj.m3:n kokonaissidonta olisi siis 12,04 milj. tn (17,2*0,7) biomassaa, mistä puolet on hiiltä, siis 6,02 milj. tn, minkä CO2ekv on 22,07 milj. tn (6,02*((12+2*16)/12)), kun hiilen moolimassa on 12 ja hapella 16.

    aSanta

    ”On kysytty, mutta yksityiskohtaista vastausta en saanut.

    No ettepä tekään juuri tiedä mitään.”

    Aika provosoiva kommentti 😉

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 137)