Käyttäjän aSanta kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 158)
  • aSanta

    Kurki: ”Vuonna 2023 sattui niin, että hakkuut ja poistuma laskivat vuoteen 2022 nähden ja CO2-lisäys varastoon jäi pienemmäksi kuin sieltä pois hajosi vanhimmasta päästä, joten kivennäismaistakin tuli päästö.” Siis kuinka hakkuutähdekertymän vähennys lisää karikkeen hajoamista ja siten päästöjä – eikö väite sisällä vähintään paradoksin, sillä eihän niukemmin vähenevän puuston hiilinielu voi pienentyä suhteessa suurempien hakkuiden tulemaan?

    aSanta

    AJ kirjoittaa kyllä asiaa, mutta kyllä Luken piikkiin menee huono tiedottaminen referenssien, kuten ruottalaisten tutkimustuloksista – nyt vaikuttaa tutkijat yllätetyn ’housut kintuissa’. Ennen muuta läpinäkyvyyttä tarvitaan ja kysytään. Eivät lukelaiset voi vetäytyä tietämättömyyden suojaan tai sitten johdossa ei olla vaadittavalla intellektuellian ja yleisen tiedostamisen tasolla – jossain vaiheessa joku kysyy referensseistä!

    aSanta

    Tuo Luken ’karikevarastomalli’ onkin ongelmallinen voimakkaan hakkuuvaihtelun tilanteissa, eikä siten vastaa empiriaa. Nykyisin kun hakkuut toteutetaan valtaosin koneellisesti, saadaan joka rungolle kantoläpimitta ja oksamassaestimaatti rungon koon mallinnuksesta. Tämä taas mahdollistaa hakkuutähteen CO₂-poistuman nettonykyarvon määrityksen ja seurannan joka palstalle kannokon läpimitan ja puulajin perusteella, samoin myös oksamassalle puulajeittain: järeä kantomassahan hajoaa hitaimmin ja lehtipuun karike myös havupuuta nopeammin. Maaperän viljavuudellakin lienee vaikutusta, mikä olisi helposti ympättävissä mallinnukseen. Näin saataisi varmaankin varsin globaali, validi ja läpinäkyvä metsien hiilipäästömalli, jonka verifiointi olisi myös luotettavasti toteutettavissa, koneellinen hakkuu kun alkaa olla päämenetelmä kaikkialla. Menetelmä mahdollistaisi myös validin hiilinielukaupan, kun aineisto olisi geoinformoitua ja siten eksaktisti oikeaan maantieteelliseen paikkaan kohdennettuna puuston kasvunieluun negaationa lisättävissä.

    aSanta

    Lisähaastetta kokopuumittaukseen antaa kuusen varjopuuna omaava poikkeuksellinen oksamassaosuuden suuruus, sen ollessa n. 10% suurempi kuin valopuilla mä ja ko. Kuusen oksamassan korkea hartsipitoisuus tuo sille suuren tiheyden myötä myös korkean CO₂-ekv. arvon. Tuota voi hyödyntää nuotion teossa käyttämällä kuivia kuusen alaoksia sytykkeenä, missä ne palvelevat jopa paremmin kuin tuohi!

    aSanta

    ”…paljonko 27 milj. m3 hakkuusäästö sitoo CO₂-ekv.?”

    Puulajisuhteiden tuottaman tiheysdiversiteetin estimaattina 1 m³ puubiomassaa sitoo n. 780 kg CO2, joten 27 Mm³ puuta sitoo 21,06 Mtn CO₂-ekv. (0,78 *27). Puulajeittain (mä, ku, ko) CO2-sidontakerroin on (0,79, 0,75, 0,97). Koivusta on alhaisempiakin kertoimia, mutta kyseinen kerroin on keskimääräisen tiheyden mukaan (0,531 kg/dm³).

    aSanta

    On syytä muistaa klassinen viisaus: missä kaksi on kaikesta samaa mieltä, on toinen tarpeeton kehityksen ja edistyksen kannalta!

    aSanta

    Käpysonni, tuon skenaarion tuloksena olisi kauppataseen kasvava alijäämä, sosiaalimenojen leikkaus ja kasvava köyhyys! Olisi kiireesti löydettävä uusi talouden tukijalka, ehkä kaivannaistalous uhkaisi lisääntyvästi erämaita, kun malmien kaivuu kiihtyisi. Hyväksyttäisiinkö se ympäristöjärjestöissä?

    aSanta

    AJ:n sinällään relevanttia estimaattia voisi vielä tarkentaa ja kalibroida puulaji- ja -ainestiheyspäivityksillä, jolloin CO2-ekv -kertoimeksi tulisi 0,78, joten hiilitase olisi 6,76 Mtn CO₂-ekv. (27*0,78-14,3) nielun hyväksi. Maankäytön osalta tase olisi siten -5,08 Mtn CO₂-ekv.(6,76-11,84), jolloin LULUCF-arvo painuisi päästöksi. Huomiotta tällöin kuitenkin jää kokonaisfotosynteesin vaikutus, kun laskelmassa jää huomioimatta metaboliapainotus juuristoon (jopa 70%) ja siten maakarikkeeseen, jonka todentaminen jää puutteelliseksi.

    aSanta

    Sinällään ei ole rationaalista rinnastaa päästöjen ja nielujen osalta orgaaninen ja fossiilinen hiili niiden ’hyötysuhteen’ eriarvoisuuden vuoksi: pumppaaminen ja louhiminen jalostukseen on hyötysuhteeltaan niin paljon tehokkaampaa kuin fotosynteesin kautta varastointi orgaaniseen rakenteeseen – näiden rinnastaminen ’hiilikiertona’ on suorastaan absurdia! Fossiilisen ja orgaanisen hiilen kierto tulisi selkeästi ja avoimesti erottaa toisistaan ja sen poliittista toteuttamista tukea ja siihen painostaa. Vertaisten konversiokertoimien, esim. 20/1 orgaanisen hiilen tueksi tulisi asettaa globaalissa mittakaavassa hiilen kiertoa pyrittäessä hallitsemaan. Käytännössähän tämä tarkottaisi fossiiliselle hiilelle 20-kertaista sanktiota esim. tulli- tai veromaksujen muodossa orgaaniseen hiileen nähden poltto- ja vastaavassa hiilidioksidiksi pelkistävässä käytössä. ”Drill Baby, Drill”-asenteesta on globaalisti luovuttava ja siihen luotava sopimukset ja läpinäkyvät auditointimenetelmät.

    aSanta

    Luken mukaan: ”Suomessa hakattiin vuonna 2023 kaikkiaan 72,7 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta”, tosin luonnonpoistuma mukaanlukien kokonaismäärä onkin tuo 86,8 Mm³, miltä pohjalta laskien kokonaispoistuma onkin 1,8*86,8 -> 117 Mtn CO₂-ekv.  Täten saadaan hiilitaseeksi 12,4 Mtn CO₂-ekv (143,7-117-14,3 Mtn) – aina vain supistuu, mutta jää edelleenkin positiiviseksi 😉

     

    Haasteeksi jää edelleenkin puubiomassan kokonaiskasvun validi määritys – rahi-menetelmään ei ole luottaminen, kertoimien tulee olla evaluoitavia ja valideja!

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 158)