Käyttäjän Anna kirjoittamat vastaukset

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Anna

    Luin ehkä 10 keskustelua täällä siitä, miten yksi jos toinenkin kertoi toiminnan jääneen ”taas” tappiolliseksi kun oli niin paljon vähennyksiä ja menoja.

    Tällainen kaupunkilaismetsänomistaja kysyy: mistä te nuo vähennykset revitte? Tämähän on tietenkin tarkoin varjeltu salaisuus siitä, kuka saa pienimmän veroprosentin, vai kuinka?  Toki ymmärrän, että joskus tulee voittoa ja toisinaan tappiota. Vai onko tässä nyt kyse siitä, että nämä jotka ”onnistuvat” vetämään tämän miinukselle, ovat käytännössä sinä vuonna myyneet metsää vai tonnilla tai maks kymppitonnilla? Tai tekevät itse kaiken ja käyvät metsässä joka päivä?

    Auttakaa nyt naista mäessä vai hankinko tähän jonkun tilitoimiston? Itse olen omistanut metsää yli 20v, ja pikku hiljaa hankkinut lisää, mutta tulopuolta on alkanut tulemaan vasta käytönnössä viimeiset 4 vuotta. Itse olen aina kirjanpidon tehnyt ja nyt kysymys kuuluu, olisiko se kannattanut? Pystykaupoilla olen aina mennyt ja niin teen jatkossakin. Palstasta riippuen olen käyttänyt mhy:n tai vastaavan palveluja ja näin ajattelin jatkossakin. En luota omiin tietoihin/taitoihin riittävästi.

    Hehtaareita on reilu 200, kolmella ei palstalla. 2021 tulopuoli 45000e, kemeratukea 2000e, vähennyksiä 11000e, 2022 vedettiin muutama tonni miinukselle, 2023 tulopuoli 53000e, kemeratukea 12000e, vähennyksiä 8300e. 2024 tulopuoli n. 70000e, vähennyksiä 10000e. Tänä vuonna tulopuoli noin 10000e, jotka kaikki saan aikalailla katettua vähennyksillä. 2026 tulopuoli taas hieman isompi. Vuokratuloja tulee myös jokunen tonni vuosittain.

    Vähennyksiin lähtee matkakulut, traktorin kulut (ei kuulu kalustoon), puhelin/tietoliikenne/kohtuulliset vaate/varustekulut/postituskulut/tulostimet yms laitteet prosenttiosuudella, jäsenmaksut, tilinhoitomaksut yms, tien kunnostus/hoitomaksut. Tarvikevajan korjaus meni yksi vuosi vähennyksiin. Työhuonevähennys, vähäiset talkookulut, mhy tms toimeksiantomaksut, uudistuskulut jne. Pikkuhiluja loppujen lopuksi, mutta toki kuitit keräämällä aina sen muutaman tonnin vähennyksen saa.

    Metsävähennyspohjaa on jonkun verran, mutta sitä ei vielä käytetty kun menisi koko yhtymän hyväksi ja se ei nyt sovi kuvioon. Ainoa mitä tehdään itse on raivauksia ja heinäyksiä eli isommat puut jätetään ammattilaisille. Lannoitusta ollaan mietitty, sen aika voi olla parin vuoden päästä.

    En mun logiikalla (vaikka noviisi olenkin) oikein noita vähennyksiä voi muualta repiä. Toki jos itse alkaisi enemmän työmieheksi, niin ehkä sitten, mutta jätän mielelläni sen ammattilaiselle. Moottorisaha ei pysy kädessä eikä tule pysymäänkään. Mutta. Jääkö mulla nyt jotain hoksaamatta? Tänä vuonna olis tarkoitus hankkia saha, mutta ei sekään vielä tuota vähennyspuolta hetkauta kovin paljoa.

    Joten. Teenkö tässä nyt kaiken oikein vai kaiken väärin. Jääkö mulla jotain merkkaamatta? Vai onko tässä tapauksessa tulot ”liian isot” verrattuna menoihin ja siihen, että jotku saa tämän ”tuloksen” nollaan? Vai pitäiskö vain ottaa joku tilitoimisto avuksi, ettei kaiva itselleen enempää kuoppaa? Siis onko joku vähennys, jota en ole hoksannut mainita ja sen voisi tuonne saada – tietämättä toki sen enempää mitä kuitteja minulla täällä kotona on tai mitä olen metsäni eteen tehnyt.

    Anna

    Tässä on näköjään muutama vuosi sitten jappastu pitkään noita km-korvauksia ja muita matkakuluja, niin jatkan.

    Meillä on yhdelle palstalle matkaa noin 350 km. Kyseisellä palstalla on noin 100 ha metsää, eli ei sinänsä mikään kärpäsenpaskan kokoinen pläntti. Km-vähennykset on aina tehty toki. Ollaan oltu yleensä hotellissa yötä, kun ollaan palstoilla käyty ja hommia tehty.

     

    Mitenkäs noi lisääntyneet elantokustannukset. Nehän koskee tilapäisiä matkoja, jollaisiksi ilmeisesti tätä väliä koti-metsäpalsta ei lasketa. Mutta onko mitään kikka kolmosta laittaa myös nuo hotellissa tai vuokramökissä yöpymiset tuonne vähennyksiin? Eli saanko vähentää vain noi auton käytöstä tulleet kustannukset? Jos noita yöpymisiä ei saa vähentää, niin väitänkö sitten verottajalle, että ajelin päivittäin 700 km edestakaisin palstalle ja takaisin, jos vaikka viikon siellä töitä tein ja palstoja läpi kävelin? Aiemmin olen laittanut vain yhden matkan per reissu, mutta nyt olen yrittänyt tähän perehtyä vähän enemmän ja tätä jäin pohtimaan.

    Anna

    ^ Totta. Enpä tullut tuota ajatelleeksi paitsi nyt kun mainitsit. Vaikka tuo alijäämähyvitys olikin tiedossa. Mistä toi 4700e tulee?

    Anna

    Te puhutte neljästä vuodesta. Tarkennetaan hieman, että pohjoisessa tuo aika on 6 vuotta. Itse olen aina tehnyt menovarauksen. Kuluja tulee joka vuosi kuitenkin, niin menovaraus kannattaa. Minun logiikalla ideaalitilanteessa ei maksa tuosta 15% menovarauksesta laisinkaan veroja.

    Anna

    Isaskar keturi: juuri näin. Kysyin kokemuksia, enkä arvailuja. Toki arvailutkin voivat olla kallisarvoista tietoa, mutta nimen omaan kaipasin kokemuksia heiltä, joilta on kunttaa nostettu. En niinkään vääntöä puolesta tai vastaan.

    Kuntta on kuitenkin nyt nostettu ja siitä rahat tilille saatu. Summa oli pyöreästi 30000e ennen veroja ja nostettava alue kai lopuksi luokkaa 15 ha, josta nostettiin vajaa 10% pinta-alasta. Päätehakkuun voi tehdä vaikka heti, mutta sitä voisi myös viivytellä muutamalla vuodella, mikäli ”uskaltaa”.

    Voisin sinänsä olla yhdeydessä tuonne Pello-Kittilä akselille – kiitos vain vinkistä. Ja kiitos vastanneille. Toki kaipaan vielä vinkkejä, jos joltain löytyy kokemusta.

    Anna

    Rane: annettiinko teille mitään ohjeistusta tuosta, koska viimeistään palsta olisi hyvä hakata noston jälkeen? Tai oletko jostain tietolähteestä löytänyt tuon tiedon? Googlella löytyi hirveän huonosti asiaa tästä.

    Anna

    Minun omatunto sallii puhelimen ja tietokoneen tiettynä prosenttia menoihin. Itse perustelen itselleni (toinen asia meneekö verottajalle läpi) esim puhelimen hankintaa sillä, että ilman puhelinta/tietokonetta en voi pitää kirjanpitoa, lähettää sähköpostia, etsiä tietoa, olla yhteydessä, käyttää karttoja, käyttää paikannusta/gps (minulle välttämätön etten eksy ja tiedän missä raja kulkee), tehdä veroilmoitusta, maksaa alvia jne.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)