Käyttäjän Ammatti Raivooja kirjoittamat vastaukset
-
Sama minulle mitä muut tekevät, itse olen saanut kaikki tuet, kuusikoissani tehdään mahdollisimman vähän mahdollisimman tehokkaasti, metsään.fi lukuja ei ole voinut lahjoa, ne näyttää armottomia kuutio määriä tavallani tehdyillä ja pieniä jatkuvan raivauksen kuvioilla.
Ei Sinun tarvitse muuttaa näkemyksiä, mutta nykytilanne missä 5-vuotisvarhaisperkaukset tuottavat energiapuukuusikoita niin eikös energiapuuhommaa voida lopettaa ennenkuin saadaan parempia tuloksia jostain muusta tavasta hoitaa, onko se siten joka toinen vuosi raivausta, en tiedä, mutta nyt tulevaisuus on valoisa kun siellä missä ennen hakkasi MG, hakkaa nykyään energiapuuta tekevät firmat.
Todellakin kokopuunkin pitäisi kuolla kun tulee kuidun sivutuotteena latvasta. Mikäänhän ei estä erottelemasta järeämpää kuitua ja latvoja omiin kasoihinsa niinkuin muutama vuosi takaperin tehtiin tai kysynnän mukaa än kos jotain kuitulajia tarvitaan enemmä.
Joo kukaan ei maksa siitä. Et ymmärrä paljon raivaus maksaa. Minä ota joka raivauksesta vähintään 300. Vesakko on silmien tasalla joka toinen kesä. Sinun ei kannata ymmärtää että minua haittaisi tehdä tälläinen raivaaminen, päinvastoin se työllistäisi paljon.
Sinun pitää ymmärtää mitä metsänhoitoyhdistyksen lehdessä lukee, kuusikon varhaisperkaus 5 vuotta siemensyntyistä koivua jättäen, seuraava kerta 5-10 vuotta. Sama lukee MG:n lehdessä. MHY sentään ottaa vastuun siitä, että näin tekemällä menee ihan pieleen ja seuraus energiapuuhakkuu ja todennäköisimmin energiapuuennnakkoraivaus istutuskuusikossa mikä onkin varmaan nousemassa päätyölajiksi raivauskohteissa. MG ei siivoa sotkua mikä aiheutuu siitä, että ei raivata taimikoita joka toinen vuosi. Ei se parhaimpaan kasvuun auta tai ole taloudellista mutta kukaan ei ainakaan sanoisi, että ei ole raivattu ja hoidettu.
Milloin suorittava MG ottaa vastuun ja muuttaa metsänhoitoohjeitaan, että kokoajan ei tulisi nykyisillä voimassa olevilla ohjeilla lähinnä energiapuukuusikoita? Eikö heillä olisi vastuu tehdä energiapuuta kun tilanne on nyt tämä?
Hyödynnän maksimituet aina kuusentaimikoissa ja ensimmäiset siemenestä asti kasvattamat kuuset lähti sahatavarana kaukoitään. Mulla on kuusentaimmikko joka on myös istutettu n. 2007, joidettu raivaamaan kirjan mukaa, metsään.fiin mukaan kuutioita on puolet mitä muissa vastaavissa ja kolmas kerta on pakko tehdä. Siinä ei mietitty tukia, tehtiin vain suorittavan ohjeilla. 50e energiapuun lisätuki taimikonhoidon päälle on ihan merkityksetöntä ohjailemaan ihmisiä. Jos tilanne on jo siinä pisteessä niinkuin aloittajalla, niin sulla vastakkain tonnin lasku tonnin tulo niin siinävaiheessa kyllä valinta on selvä eikö tuollaisista enää kukaan suoriudu raivaussahalla. Työntehokkuuskin on ihan toista. Jos sitä ei olisi ostanut joku suurista niin sitten se kaikkein pienin joka on laskenut itselleen suurimman ja riittävän tulon siitä.
Lueskelin uutta Mhy lehteä niin sielläkin on näköjään ohjeena, että kuusikoihin jätetään siemensyntyistä koivua kuten metsä groupilla. Energiapuun tulevaisuus näyttää valoisalta koska mitä minä olen huomannut niin mhy:n suorittamalla kuusikon varhaisperkauksilla jää 1-2 metriä pitempi koivuja ja mitä olen seurannut myöhemmässä vaiheessa olevia niin tiheydetkin ovat pielessä kun varhaisperkauksessa eikä taimikonhoidossa ei sitten kaadeta istutuskuusia. Istutuskuusitilalla jolta otin haltuun metsänhoitotyöt MHY:ltä tehdään nyt suunnanmuutos. MHYn kaikissa hoitamassa metsissä oli kaikissa MHY:n tekemässä suunnitelmassa harvennukset merkattu energiapuuharvennuksiksi. Metsä group on hampaissa lähinnä sen takia kun se ei hoida sotkua mitä tulee jos joku alkaa uskomaan nykytutkimusta missä siemensyntyiset koivut kasvavat kuusten kanssa samaa tahtia. Kannattaa tosiaa jättää se ryhmä koivuja koivuja kuusikkoon ja seurata tapahtuuko todella tälläisiä asioita.
Metsälehti kirjoitti marraskuussa, että nykytutkimuksen mukaan koivut ja kuuset kasvavat samaa vauhtia. Uusimmassa metsälehdessä lukee taas, että havupuilla ja koivulla on erilainen kasvudynamiikka. Ei tiedä enää ketä uskoisi. Mutta onko nykytutkimus vähän sama asia kuin nykytaide? Eli kun käyt ensiksi Ateneumissa ja menet sen jälkeen Kiasmaan ja mietit mitä täällä tapahtuu?
Tuossa on Ruotsalaistutkimus, että aukkohakkuun jälkeen menee 10 vuotta, että se muuttuu hiilinieluksi ja tälläistä hiilidioksidi pommia ei ole olemassa.
Keski-Suomen kanervakankailla varmasti yksittäiset lepät jätetään monimuotoisuutta tukemaan, täällä sitä on paikoin kyllä ihan liikaa ja poltettavaksi asti.
Varastot ovat täynnä energiapuuta, että se ei uhkaa loppua kesken kuten melkein kaikilta voimalaitoksilta 2024. Se jos joku on tehnyt tienvarteen ilman toimitussopimusta jotain ja toivonut, että sillä on ottaja niin se on kyllä voi voi. Vähän samalla tavalla ku isännällä joka keväällä kauppaa talven pinoa. Ensi talvi voi olla kylmä tai lauha, varmasti voi olla enemmän tai vähemmän se käyttö mutta mitä tienlaidassa on nyt, ei meinaa mitään mitä sitä ensi talvena käytetään.
Kauempaa peräkorventieltä varmasti haetaan tukkirekallan pelköt rangat mutta lähemmäs mennää voimalaitosta niin tukit ja risut voivat olla samassa pinossa odottamassa hakettamista tienlaidassa.
Tottakai siellä kentällä on isoja puita mitä ajetaan tukkirekalla sinne pihalle. Mitkä olisivat todennäköisyydet sille, että se piha olisi täynnä haketettavaa risua? Tuossa on viimesyksyltä mitä tapahtuu kun energia varastoidaan lähempänä metsään niin kaikki ajetaan samaan kasaan ennakkoraivauksen perusteella tuossa on myös koivu ja kuusitukkia.
Onko suorittava ainoa joka on sitä mieltä energialaitoksen piha on oikea paikka tehdä silmämääräinen tarkastelu mistä se hake sinne tehdään?
https://www.luke.fi/fi/tilastot/puun-kaytto/puun-energiakaytto-2023
Näyttäisi viime vuodet olleet metsähakkeen käyttö kasvussa ja ainespuun sivuvirtojen laskussa.
Tuossahan mä laitoin muutaman kuvan istutuskuusikoista mistä saisi jopa osasta tukkia mutta ovat menossa energiaksi. Sitä ennakkoraivattavaa ei ole paljon, se on tullut pienistä kannoista ja se laukasee sen energiapuuksi kun maanomistaja ei itse tee ennakkoraivausta. Kaikki on hoidettu, 5 vuotiaana vvarhaisperkaus ja niin edelleen. Mutta se etupainotteisuus minkä jälkeen pienillä kannoilla on 15 vuotta aika kehittyä hakkuuta häiritseväksi. Sieltä sitä otetaan mistä helpoiten saadaan, aktiivisessa hoidossa ja myynnissä olevilta tiloilta missä koivut ei kasva samaa tahtia kuusten kanssa ja pienet kannot ei lopeta vesomista.
Mutta tulevaisuudessa on hyvä jos erilaisia palveluita on saatavilla mistä valita tuottaako itselle suuremman hyödyn useampi harvennus vai yksi harvennus joka lähinnä maksimoi yrittäjän tilin kuin oman. Jo muinoin metsänvartija tiesi, että apuharvennus tuottaa maksimaalisen puuntuotoksen.