Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 24,351)
  • A.Jalkanen

    Näkisikö joku Tassusta onko Espooseen kirjattu tälle vuodelle muita susihavaintoja kuin keväällä 17.5. Laaksolahti?

    A.Jalkanen

    Tiirola kynäilee suojakaistoista. Laajeneeko omistuksen suojaa loukkaava ja hallitusohjelman vastainen käytäntö myös muihin uhanalaisiin lajeihin?

    http://www.iijokiseutu.fi/mykkasen-ylireagoima-diili-lahes-2000-maanomistaji/11349266

    A.Jalkanen

    Katso Kurki se Forest.fi julkaisu jossa on Suomen metsien ikärakenne. Muutama vuosikymmen sitten oli etelässä vielä vanhaa metsää jonkin verran. Rukopiikki juuri tuossa edellä todisti että pohjoisessa on jouduttu siirtymään nuorten metsien hakkaamiseen kun vanhat talousmetsät on hakattu ja loput alueet ovat suojelualueita.

    Se hakkuiden vaihtelu vuosikymmeneltä toiseen ei varmaan ole hyvä selittäjä hömötiaisen kannanvaihteluille. Sen sijaan voidaan miettiä mitä ylenmääräinen siistiminen teki metsille ja se kun koko pinta-ala pyrittiin kohdistamaan puuntuotantoon. Edes tuulenkaatoja ei saanut jättää eikä ojittamattomia notkelmia. Eikä koivua, varsinkaan hieskoivua.

    A.Jalkanen

    Avohakkuiden pinta-ala ei ole viime vuosikymmeninä noussut, mutta harvennushakkuiden ala on.

    Avohakkuiden lopettamista en ehdota enkä jatkuvan kasvatuksen tunkemista joka paikkaan, vaan sille sopiviin kohteisiin siksi aikaa kuin se toimii. Puhutaan siis hienovaraisista muutoksista. Metsäteollisuuden on varmaan ilman hömötiaisiakin sopeuduttava alenevaan puun tarjontaan, kun käytössä oleva pinta-ala pienenee ja metsät vanhenevat.

    A.Jalkanen

    Metsähallituksen sivuilla em. linkissä mainitaan Tiilikkajärven raportista: ”Erityisesti erinomaisen vanhojen metsien ilmentäjälajin, sinipyrstön, samanlainen tiheys kertoo siitä, että laajentuneen kansallispuiston metsät eivät kokonaisuudessaan ole vanhoja luonnonmetsiä vaan varsin isolta osalta nuoria entisiä talousmetsiä.”

    Nämä yhden pisteen vertailut kuten juuri Tiilikkajärvi ja Värriö ovat hankalia tulkita, kun ne eivät ole järjestetty koe. Paras aineisto on sellainen jossa on sekä ajallista että alueellista kattavuutta enemmän. Tarvitaan pitempi seuranta kuin yksi käynti, jotta voi varmasti tietää mikä kehityssuunta alueella on. Oulun aineisto on ymmärtääkseni sekä laaja että pitkäaikainen.

    Jos lajien vaatimukset eivät täyty, niiden kanta heikkenee, mutta iso puistoalue voi syöttää poikasia ympäristöönsä. Miksi puistoja ei haluta lisää etelään, vaikka on nähty, että niissä on hyvät lintukannat? Isoissa puistoissa pärjäävät sellaisetkin lajit, jotka eivät pärjää pirstoutuneessa talousmetsässä. Jokainen meistä lienee käynyt kansallispuistoissa ja nähnyt, miten erilainen luonto siellä on verrattuna ulkopuolisiin alueisiin. Esimerkiksi Oulanka, Pyhä-Häkki tai Nuuksio.

    Muokattu 2.10.24 kello 12:27.

    A.Jalkanen

    Hesarissa taidettiin kirjoittaa että Saksan korkea energian hinta johtuu etukenossa hoidetusta vihreästä siirtymästä (Energiewende). Ei mitään uutta siinä analyysissä: luovuttiin ydinvoimasta mutta säilytettiin riippuvuus maakaasusta. Sitten meni kaasuhanat kiinni. Kohta menee kiinni nekin Ukrainassa joita pitkin Itä-Eurooppa on saanut Venäjän kaasua. Jos Kiina ja muutamat muut ei kävisi niin innokkaana kauppaa Venäjän kanssa, sota loppuisi nopeammin.

    A.Jalkanen

    Hömötiaista on tutkittu ja sen esiintymiä kartoitettu. Ainakin minulle riittää oululaisten raporttien lisänäytöksi se kun tutkija Virkkala selittää hömötiaisen elinympäristövaatimukset ja tiedän että ne eivät talousmetsissä täyty. Lisäksi katson talvilintulaskentaa ja näen että pohjoisessa se on taantunut vähemmän kuin etelässä, vaikka on eteläinen tiainen.

    Sitä en osaa arvioida kuinka pitkälle esitetyt keinot riittäisivät auttamaan hömö- ja töyhtötiaisia mutta niitä kannattaisi kokeilla. Keinot siis: hieman lisää jatkuvapeitteisyyttä ja kytkeytyneisyyttä suojaksi, hieman lisää suojelualueita etelään tukialueiksi ja leviämiskeskuksiksi, paljon lisää lehtilahopuuta ja vanhoja puuyksilöitä peitteisiin kohteisiin.

    A.Jalkanen

    Oulun tutkimuksessa oli paljon laajempi otos. Tiilikan puiston ympäristö voi olla laadukas elinalue verrattuna koko Suomeen. Esimerkki vastakkaisesta: Värriön luonnonpuistossa on runsaampi linnusto – ainakin metsäkanalinnut – kuin sen ulkopuolen talousmetsäalueella.

    A.Jalkanen

    Noin 99910 oli puolen yön aikaan eli vajaaksi jäi eilen. Nyt on kuusinumeroinen kannatus.

    A.Jalkanen

    Ihan loogista että kun inventoitava alue sisältää enemmän erilaisia biotooppeja, myös havaittava lajimäärä kasvaa (Tiilikkajärven tapauksessa puiston ulkopuoliset alueet). Jos haluaa tutkia metsätalouden vaikutusta lajistoon, pitää verrata pitkään suojeltuna olleita vastaaviin talousmetsäalueisiin kuten Martikaisen ym. tutkimuksessa tehtiin.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 24,351)