Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset
-
Ulkomailla oleskelu on kyllä kannatettavaa, oppii suhteuttamaan Suomen oloja muihin ja näkee toisenlaisia tapoja olla ja elää. Omakin nuorempi lapsi on nyt Italian Palermossa koulukavereiden kanssa.
Ranelta itse asiassa hyvä kysymys: mikä ero on evoluutiolla ja sillä kun ilmastonmuutos muuttaa lajien elinalueita tai jokin vieraslaji leviää laajemmalle? Evoluutiossa tietty laji muuttuu toisenlaiseksi. Jos lajin eliöyhteisössä tapahtuu muutos, kyllä se voi ajaa lajin evoluutiota uuteen suuntaan siinä missä ympäristömuutoskin.
Kato on vähenemistä. Jos lisääntyvä laji on haitallinen vieraslaji niin silloin periaatteessa voisi laskea luontokatoon ne haitalliset vaikutukset. Ilmastonmuutoksen tms. tuomat uudet lajit eivät ole luontokatoa vaan muutosta.
Tuossa Forbesin listalla kuuluisi kai olla Putin mutta hänen omaisuutensa on piilotettu.
Rane: luontokatoon kuuluvat kaikki mainitsemasi ja lisäksi elinympäristöjen muuttuminen ja häviäminen. Yksilömäärän vähenemiseen voi liittyä geneettinen heikkeneminen.
Visakallo vertaa aiempiin vuosikymmeniin mutta aiemmin etelässäkin oli vanhaa metsää enemmän. Puhumattakaan millaista oli ennen ihmisasutusta keskiajalla ja sitä ennen jääkauden jälkeinen aika.
Sitä olen miettinyt missä metsälajimme olivat jääkauden aikana kun lajien ikä mainitaan olevan miljoonia vuosia. Jossain idempänä ja etelämpänä, mutta etelässä tulivat Alpit esteeksi; pitikö lintujen siis mennä niiden eteläpuolella saakka?
- He has promised to donate over 99% of his wealth. So far he has given some $60 billion, mostly through the Gates Foundation and his kids’ foundations.” https://www.forbes.com/profile/warren-buffett/
Ymmärtääkseni aloittaja haikailee enemmän metsänomistajalähtöistä toimintaa. Jovain haikailee hankinta-, tienvarsi- tai toimituskauppoja, joissa periaatteessa kyllä toteutuukin myyjän täydellinen kontrolli metsäpäässä. Onko kyseinen tuote sitten haluttu ostajalle – ilmeisesti ei, koska nuo kauppatavat ovat meillä vähemmistössä. Olisiko Ruotsin tienvarsikauppasysteemi sitten tuotavissa meille ja pitäisikö?
Aivan. Mutta tiedämmekö vielä riittävän tarkasti hömötiaisen elinympäristövaatimukset ja mikä osuus sen kadosta kuuluu kilpailijalajeille? Meillä on kaksi tapaa auttaa hömötiaisia: toisaalta talviruokinnan vähentäminen (joka tuntuu ikävältä monesta) ja toisaalta metsien laadun parantaminen (joka tuntuu tarpeettomalta monesta).
Ei tiedä jos nyt alkaakin taloustieteilijä Malirannan ennustama kultainen kasvukausi? Kun väki vähenee suurten ikäluokkien jälkeen, jossain vaiheessa resurssit riittävät kaikille asukkaille hyvin. Pitää vain hoitaa vanhukset kunniallisesti siihen saakka. Hesarissa oli juttua yksityisestä hoitokodista Villa Vuosaaresta meren rannalla. Kuukauden hoitomaksu riippuu tarpeista, mutta on joka tapauksessa tuhansia euroja. Espoossa ystäväni on nyt lähes yhtä hyvissä oloissa Asu ja elä -keskuksessa. Kuukausimaksu on siellä vain satasia, eli kaupunki sponsoroi kyllä vanhuksia hyvin, mutta näitä huippupaikkoja ei riitä kaikille. Käteen ei pienestä eläkkeestä silti jää juuri mitään sen jälkeen, kun on maksanut vuokran, palvelumaksut ja lääkkeet.