Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 25,839)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Viestittely ja lukeminen onnistuu kyllä myös älykännykällä, mutta tauko tekee varmaan hyvää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vastasin Mm:lle sijoitusketjussa Lukesta, mutta viesti poistui – ketjun otsikkoon liittymättömänä tai huonosti muotoiltuna. Luke hoitaa tutkimuksen lisäksi muita tärkeitä toimintoja kuten metsien inventointeja. On monialaisena laitoksena erittäin tarpeellinen maaseudun elinkeinojen kannalta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ymmärrän tuon yskän, että puuta halutaan ohjata pitkäaikaisiin puuvarastoihin. Vaikutuksia teollisuuden puun saantiin voisi tulla mutta ei oletettavasti enempää kuin nykyisistä EU:n hiilinieluvaatimuksista, paitsi jos järjestelmä olisi liian houkutteleva metsänomistajille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    500 per 30 vuotta tekisi kasvua 16 m3/ha vuodessa ja 600 m3 20 m3. On kyllä hienoa jos jatkuu 30 vuotta. On mahdollisuuksien rajoissa että onnistuu. Sen jälkeen voikin olla eväät syöty, eli ei ole syntynyt ja hakkuista ehjänä selvinnyt tarvittavaa määrää kasvatuskelpoisia kuusen taimia alle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämähän on myönteinen palaute: konsepti kaipaa hiomista, eli ei ole täysi susi.

    Hakatun puun käyttö ja hajoaminen (päästö) huomioidaan nyt puutuotteiden hiilinielun laskennassa. Ehkä se olisi riittävä käytäntö: ei puuntuottaja voi vaikuttaa hakatun puun käyttöön, joten sen ei tulisi vaikuttaa hänen saamaansa hiilivuokraan.

    Kivennäismaan maaperä voidaan ehkä katsoa neutraaliksi, eli karikkeita tulee suunnilleen samaa tahtia kuin niitä hajoaa. Turvemaalla voitaisiin haluttaessa huomioida turpeen hajoaminen kasvupaikan oletuskertoimella.

    Metsätuhoista voisi tulla sakkokierros samaan tapaan kuin hakkuista, eli vuokrat jäähylle. Ne voisivat menevät vakuutukseen tai omaan piikkiin kuten nytkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muuten ok, mutta tiheässä alkukasvatuksessa voi mennä taimien latvukset piloille, joten jokin tiheyden maksimi järkevässä toiminnassa on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Äläs nyt Kalle. Kulttuurikohteiden katselu onnistuu viileämmässäkin säässä. Esimerkkejä lämpötiloista juuri nyt sääsovelluksesta: Espoo 8, Portimao 20, Lefkas ja Korfu 15, Split 18.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rukopiikkiä komppaan että tungoksiin ei kyllä tee mieli. Mutta jos menee Välimerelle talveksi, silloin siellä ei ole sesonki. Yksi ehdokas talvehtimispaikaksi olisi Kroatia ja muukin Balkanin rannikko: Slovenia, Pohjois-Makedonia ja Montenegro.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa on erittäin asiallinen artikkeli uusista tuotteista, mutta kommenttikentässä alkoi heti jaanaaminen hiilinieluista ja avohakkuista.

    Raimo Hyttinen: Mikään näistä uusista tuotteista ei poista ongelmaa siitä, että metsiä hakataan yli sallitun määrän, ja avohakkuiden osuus on hyvin suuri, päinvastoin. Uusiutuva diesel on harhaanjohtava termi. Diesel ei uusiudu, se tulee savuna ulos pakoputkesta ja niin myös puihin sitoutunut hiili. Kaikki olisi hyvin, jos hakkuita vähennettäisiin asiantuntijoiden osoittamalle tasolle ja avohakkuiden määrä minimoitaisiin.

    AJ: Sopiva hiilinielujen määrä on määrätty EU:sta käsin eikä metsänhoidollisin perustein. Metsänhoidon tarpeiden lisäksi hakkuiden määrää rajoittaa ekologinen kestävyys. Niin kauan kuin metsien suojelua ei ole toteutettu riittävää määrää, meillä ei ole tarkkaa käsitystä millä pinta-alalla metsätalous tulevaisuudessa voi toimia. Tämä tai viimeistään tuleva hallitus tekisi siis palveluksen jos laittaisi suojelun kuntoon. Ennusteita mahdollisista hakkuiden määristä voidaan toki laskea, ja ne tulee tehdä metsäbiologisin perustein eikä EU:sta tulevin hallinnollisin perustein.

    Nyt on valoa tunnelin päässä, kun EU muuttanee hiilinielujen vaatimusten laskentaperusteita ja Suomelta vaadittu taso alenee. Myöskään miljardilaskua ei tiettävästi ole tulossa veronmaksajille.

    Teollisuus sopeuttaa tuotantonsa siihen puun määrään, jonka se saa ostettua Suomesta kilpailukykyiseen hintaan. Jos jollain on nykyistä parempia tuote-ehdotuksia, niin niitä voinee jakaa täällä. Sellun arvostelu on vanhan toistoa. Ligniinin hyötykäyttö tuo toivottavasti merkittävän uuden teollisuuden sellun rinnalle.

    http://www.hs.fi/talous/art-2000011103639.html

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hakkuiden päästö tulee huomioiduksi jo maankäytön puolella. Jos se lasketaan uudelleen teollisuudessa se tulee kahteen kertaan.

    Mahtaisiko toimia tällainen malli metsien hiilinieluyksiköissä? Eli metsänomistaja saa hiilivuokraa vuosittain toteutuneen kasvun verran. Kun tehdään hakkuu, vuokran maksu keskeytetään siksi aikaa että puuston määrä on palautunut ennalleen ja jatkuu siitä. Päätehakkuu olisi kyllä ongelma, kun puuston palautuminen kestää pitkään, mutta esimerkiksi koko tilan tasolla laskettuna palautuminen ei välttämättä kestäisi kuin muutaman vuoden.

    Tässäkin mallissa on se riski että hakkuut vähenevät liikaa, kasvu alenee ja metsätuhot yleistyvät. Kasvupaketin tuomasta lisäkasvusta saataisiin kuitenkin jokin osuus jäämään hiilinieluiksi ja mahdollisuudet hiilineutraaliuteen vuonna 2050 paranevat. Varmempi vaihtoehto olisivat kuitenkin tekniset hiilinielut, joihin keskittymällä metsää saisi edelleen hakata vapaasti metsänhoidollisten tarpeiden mukaan. Teknisillä tarkoitan muualla kuin metsässä olevia hiilivarastoja.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 25,839)