Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 24,338)
  • A.Jalkanen

    Avohakkuu voi toisaalta nostaa veden pintaa liikaa turvemaalla, jolloin päädytään kunnostusojitukseen josta tulee kulut ja vesistöpäästöt. Turvemaiden ongelmana on siis että välillä vettä on liikaa ja välillä liian vähän. Säätöpato auttaisi jos pinnanmuodot ja ojasto sallivat sellaisen.

    Karut ojitusalueet kerryttävät turvetta, mutta ne jäävät metsänkasvatuksen ulkopuolelle pääosin. Nämä lienee huomioitu kasvihuonekaasujen raportoinnissa käytetyissä kertoimissa. Osa näistä voi siirtyä ennallistuessaan metsistä takaisin luokkaan kosteikot.

    Jos turvemaiden maaperän hiilen hajotus on lähes yhtä suuri kuin niillä kasvavan puuston sidonta, voitaisiin yhtä hyvin polttaa turve suoraan eikä kierrättää puiksi. Vaikka ravinteita ei tulisi ojista vallan kohtuutonta määrää (etenkään maatalouden verrattuna!), tulee kuitenkin kiintoainetta ja humusta. Talvien lyhentyessä päästelyaika pitenee.

    Ojasen poikkeavia havaintoja en osaa kommentoida. Linkitän kohta esseen jonka löysin eilen Ojaselta…

    Neliraajajarrutuksen sijaan metsäalan tulee pyrkiä ympäristövaikutustensa tunnistamiseen ja vähentämiseen vai mitä?

    A.Jalkanen

    Fortumilta innovaatio: hiilidioksidipäästöt muoviksi?

    Fortum on onnistunut ensimmäisenä maailmassa valmistamaan biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidista eli poltettujen jätteiden savusta. Carbon2x-hanke on merkittävä läpimurto hiilidioksidin talteenotossa ja hyödyntämisessä.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010761567.html

    A.Jalkanen

    Noissa tänään kahlaamissani suometsäartikkeleissa santtiin että metsien hiilinielu voisi olla neljänneksen suurempi jos suometsissä siirryttäisiin jatkuvaan kasvatukseen. Turvetta hajoaa siis melko runsaasti tällä hetkellä ja sen hillitseminen olisi hyvä teko myös vesistöjen kannalta.

    A.Jalkanen

    No räjähdedrone oli tietenkin vitsi, mutta lämpökameradrone voi olla jossain vaiheessa realismia.

    A.Jalkanen

    Härkönen ym. 2023 julkaisussa käsitellään tummumista eli liuenneen orgaanisen aineen käyttäytymistä tarkemmin. Kurjen kysymää asiaa ei sanota suoraan. Semmoinen käsitys kuitenkin näistä turvemaiden tutkimuksista jäänyt, että niin kauan kuin turvetta hajoaa, humusta liukenee veteen, ja etenee sen mukana vesistöihin, ellei sitä jossain vaiheessa pysäytetä.

    Kappaleessa 3.4 puhutaan suojavyöhykkeistä. 20-30 metriä pidetään useimmiten riittävänä.

    Härkönen, L.H., Lepistö, A., Sarkkola, S., Kortelainen, P., Räike, A.  2023. Reviewing peatland forestry: Implications and mitigation measures for freshwater ecosystem browning. Forest Ecology and Management 531, 120776.

    http://www.doi.org/10.1016/j.foreco.2023.120776

    A.Jalkanen

    AR: jos tehdään hehtaarille reilusti eli 5 isoa 2 aarin tiheikköä, niistä kertyy pinta-alaa 200 m2 x 5 = 1000 m2, kymmenesosa aukon pinta-alasta. Nämä toimivat samalla säästöpuuryhminä. Vähempikin riittää.

    https://riista.fi/blogi/riistametsanhoitokoulu-riistatiheikko/

    A.Jalkanen

    Luken julkaisu suometsien tehokkaista vesiensuojelun toimista.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/suometsien-vesiensuojelutoimet-usein-tehottomia

    Turvemaiden vesiohjeissa mainitaan, että turvemailla on puilla usein kaliumin puutetta, joka heikentää puiden kykyä käyttää turpeen hajotessa vapautuvia ravinteita hyväksi ja lisää niiden huuhtoutumista (fosfori ja typpi). Tätä voidaan estää tuhkalannoituksella.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/puuston-jareytyminen-ja-turpeen-hajoaminen-lisaavat-ojitettujen-soiden-vesistopaastoja-oikeilla-hoitotoimilla-niita-voidaan-torjua

    A.Jalkanen

    Siirrän vesikeskustelun raakkujoelta tänne. Mika Niemisen neuvoja turvemaiden vesiensuojeluun.

    *

    Hakkuutavan ja hakkuiden voimakkuuden lisäksi metsänomistajalla on muutamia keinoja vaikuttaa metsänkäsittelyn vesistölle aiheuttamaan kuormaan.

    Metsänpohjasta ja ojista liikkeelle lähteneiden ravinteiden kulku vesistöihin on mahdollista pysäyttää kosteikoilla. Maan ja avovesien välissä sijaitsevat kosteikot ovat kuin sieniä, jotka imevät vesien mukana huuhtoutuneet ravinteet itseensä ja estävät niiden pääsyn vesistöihin.

    Kaikki metsistäkin liikkeelle lähtevä maa-aines syntyy eroosion eli maan kulumisen seurauksena. Mitä voimakkaammin vesi virtaa, sitä voimakkaammin virtaus kuluttaa maaperää.

    Mika Niemisen mukaan kosteikkojen lisäksi toinen täsmäase vesistökuormituksen hillitsemiseen on patojen rakentaminen sellaisiin metsäojiin, joissa eroosio on voimakasta.

    ”Padot hidastavat ojan virtaamaa, jolloin virtaava vesi pääsee irrottamaan vähemmän maata. Hitaampi virtaus mahdollistaa eroosioaineksen laskeutumisen ojaan ennen kuin se ehtii valua vesistöihin”, hän sanoo.

    Nieminen luopuisi kaikista kaivamiseen perustuvista vesiensuojelun keinoista eli käytännössä lietekuoppien ja lasketusaltaiden kaivamiselta. Kaivaminen aiheuttaa aina eroosiota. Silloin maa-aines lähtee liikkeelle. Siksi lietekuopat ja lasketusaltaat eivät Niemisen mukaan ole käyttökelpoisia vesistönsuojelun menetelmiä.

    ”Päästöt voidaan kyllä saada kuriin, jos jatkuva kasvatus ja kosteikkojen käyttö vesiensuojelussa yleistyvät”, hän sanoo.

    https://wwf.fi/uutiset/2023/09/vesien-suojelu-alkaa-kuivalta-maalta-avohakkuut-kiihdyttavat-metsien-ravinnepaastoja/

    A.Jalkanen

    Kehveli voi käydä katsomassa Lukijoiden kuvissa turvemaan vesinäytteet.

    A.Jalkanen

    Eihän Tolopan tarvitse lähteä korpeen tarkistamaan vaan odotetaan että osuvat sopivalle kaatopaikalle tien varteen.

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 24,338)