Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset
-
Lisää aiheesta ja muutakin mielenkiintoista asiaa on tämän sivun:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/121220_metsalaki.htmloikeasta laidasta avautuvassa linkissä:
http://www.mmm.fi/attachments/metsat/6D4g6z0JC/121220_mlaki_vaik_arviointi_UUSI.pdfHuomionarvoista on esimerkiksi se että avohakkuu itsessään lisää ravinteiden hävikkiä kasvupaikalta aika lailla, eri-ikäishakkuu vähemmän. Toisaalta jos eri-ikäishakkuu johtaa kuusen osuuden kasvuun metsässä, se hidastaa happamalla karikkeellaan ravinnekiertoa. Siksi erkkimetsässäkin tulisi olla mäntyä ja lehtipuusekoitusta. Se parantaa lisäksi uudistumista: lisää valoa ja vähemmän hapanta kariketta.
No jos siinä ei ole eri-ikäisrakennetta niin sitten sitä ei saa sellaiseksi väännettyä. Tuo saattaisi olla jopa METSO-suojelukohteena kiinnostava, jos siinä on jo lahopuuta.
Ei se periaatteessa haittaa, mutta jos jaksaa niin myöhemmin voisi harvennella ne välialueetkin. Tämä kuulostaa sellaiselta alueelta jossa voisi olla aineksia eri-ikäiskasvatukseen, ellei kuusessa ole tyvilahoa. Eli voisi kokeilla reipasta suurimpiin kuusiin kohdistuvaa yläharvennusta tai sitten normaali alaharvennus.
Nuo pohjapinta-alat ja uudistamisikärajat pitäisi löytyä osoitteesta http://www.MMM.fi Metsät ja sieltä kannattaa selata sekä työryhmän ehdotus 17.8. että arviointiryhmän lausunto.
Pitää paikkansa tuo että metsäsuunnitelma ei kerro kaikkea. Metsäsuunnitelma verkossa helpottaa elämää, varsinkin jos sen hakkuut ja kasvut ovat ajan tasalla kuten metsaan.fi palvelussa olisi tarkoitus olla.
Tuo esimerkki kuvioiden niputtamisesta on mielenkiintoinen. Mutta Optimitulos riippuu ymmärtääkseni puumarkkinoista, eli nopeasti muuttuvista tilanteista paikkakuntakohtaisesti. Valmisteltavan metsälain yksi etu on se että kuviokokoa päästään kasvattamaan kun pienet välialueet voidaan hakata samaan aikaan kuin uudistuskypsät.
Kerrotteko lisää siitä metsä+ jutusta, mikä se on ja miten sinne pääsee.
Pienehköissä metsälöissä pärjää mielestäni ihan paperisella suunnitelmalla. Siinähän on hakkuut ja hoitotyöt ajoitettu seuraavalle kaudelle ja ennustettu metsälön puuston kehitys.
Voisitko yksilöidä mihin tarkalleen tarvitset tarkempaa laskentaa kuin mitä taulukkolaskennalla saa aikaiseksi? Metsään.fi palveluun olisi melko helppo lisätä toimintoja hakkuiden ja talouden suunnitteluun.
Motti-ohjelmistolla toki saa selville yksittäisen metsikön tuottoprosentin, mutta näppituntuman saa toki tarkastelemalla puuston pituus- ja paksuuskasvuakin.Hakkuupäätöksiin vaikuttaa kuitenkin kasvun ja harvennustarpeiden lisäksi moni metsälön ulkopuolinen seikka: puun hinta eli markkinatilanne, oma rahantarve, vaihtoehtoisten sijoitusten korko. Niin että lopulta vain pieni osa päätöksenteosta hoituu noilla metsälaskelmilla, vai mitä?
Minun lukemani poikkeavat vain koska pyöristin alaspäin realistisempaan suuntaan. Jyväskylän kuusikkoa pidän talousmetsiin verrattuna poikkeuksena, mutta kuitenkin se ja muut vastaavat esimerkit antavat toivoa, että tulevaisuuden metsissä kuusella, haavalla, douglaskuusella yms. ihannetapauksessa päästään 10-20 motin vuosituotokseen, eikä 5-10 motin, mitä aiempien vuosikymmenten aikaansaamat (nyt hakattavat) tuotokset ovat. Tämä sillä varauksella että ilmastonmuutos ja tuhot eivät sotke kasvuoloja.
Jyväskylän kuusikko josta Metsälehti kirjoitti vuonna 2007 tai 2008, sijaitsee Taka-Keljossa Ronsunniementieltä lähtevän kevyen liikenteen väylän varrella. Lähituntumassa sijaitsevalla Rainerilla, Suomen tilavuudeltaan suurimpiin kuuluvalla kuusella, on oma esite Jyväskylän kaupungin sivuilla. Löytyy hakemalla Googlesta ”jättiläiskuusi Rainer”.
En tiedä millä varoilla aidat nykyisin ostetaan, ehkä osittain verovaroilla, mutta jos kaatolupamaksuilla kustannettaisiin aitoja eikä hirvituhokorvauksia, olisivat varat paremmassa käytössä?
Suonenjoen suunnalla on joskus esitetty että tammenlehväinen vasta/vihta on paras. Ehkä siksi kun tammi on siellä harvinainen. Pitää kokeilla joskus tuota visaa vaikka en vastan käyttäjä olekaan.