Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 25,291 - 25,300 (kaikkiaan 25,395)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusen suureen suhteelliseen osuuteen uudistusaloista kiinnitti huomiota hiljattain myös VMIn johtaja Kari Korhonen. Osa kehityksestä on luonnollista, eli männyn istutus on vähentynyt, mutta osa epäluonnollista, eli koivua ja haapaa ei istuteta juuri lainkaan. Merkittävin uudistamisen ongelma-alue ovat eteläisen Suomen juurikääviköt.

    Toinen tapa jolla hirvi tosiaan ”syö” monimuotoisuutta, on sen ruokavalio. Luonnossamme on hirven takia vähemmän haapaa, pajunsukuisia ja pihlajaa. Samat lajit joita myös taimikonhoitaja poistaa mieluiten, mutta jos monimuotoisuutta halutaan edistää, näitä olisi saatava kasvamaan myös vanhoiksi järeiksi puiksi. Onhan raidalla ja erityisesti haavalla suuri merkitys uhanalaisille lajeille, nimenomaan vanhoina yksilöinä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Leffaputkessa esiintyy lauantaina nimimerkki Anton Chigurh ja sunnuntaina Iron Man.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko MT ja otsikko verkkopalvelussa on yllä oleva.

    Eikös tämä terveysvaikutus ole niitä hieman hämäriä ekosysteemipalveluita?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo pinta-ala 900 neliötä on kai yläkanttiin arvioitu. Neljän metrin ura x 50 metriä tekee 200 neliötä eli 1/10 tontin pinta-alasta. Jos tällä alueella on 114 puuta ollut, niin niitä on ollut tiheässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minua kiinnostaisi, miten 2000 neliön tontin kiertämisestä tulee 2-3 km lisää ajomatkaa? Sehän on alle 50 m kanttiinsa.

    Oliko maasto oikeasti sellainen että ainut väylä kulki tontin kautta? Jos näin oli, olisi ennen hakkuita (mhyn tai puunostajan) kuulunut tietysti ottaa yhteyttä tontinomistajaan ja kysyä mahdollisuutta reitin käyttöön. Jos lupaa ei tule, niin silloin oikeasti pitää ajaa muuta kautta. Ajourat tulee tehdä omalle tilalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Millaisilla paikoilla ne hirvet mieluiten oleskelevat, silloin kun niitä ei jahdilla häiritä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kai olemme kuitenkin jeessin kanssa samaa mieltä siitä että peto (rappeutunut tai ei) suorittaa saaliseläintensä valikoinnin viisaammin kuin ihminen, eli estää saaliseläimensä geneettisen rappeutumisen? Vrt. metsästämällä aiheutettu hirvikannan vinoutunut rakenne Suomessa.

    Ja lisäksi peto vaikuttaa saaliseläimensä käyttäytymiseen ja sen lisääntymiseen (kahdella edellisellä on myös ns. yhdysvaikutus eli käyttäytymisen KAUTTA lisääntymiseen).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Naapurimaassamme Ruotsissa tavoitellaan susikannan laskua 300:sta 200 yksilöön. Niin että sama keskustelu käynnissä siellä. Yllättävän paljon niitä löytyy naapurista. Mitenköhän käy komission kanssa neuvottelut?

    Petojen määrän minimointi ei voi olla tavoite, vaan kestävän kannan tason löytäminen. Kestävä tarkoittaa tasoa jolla talous, ekologia ja sosiaaliset sekä kulttuuriset tavoitteet on soviteltu yhteen.

    Pedoilla on tehtävä ravintoketjussa – ilman huippupetoja ekosysteemi on luonnottomassa tilassa. Täydellinen ravintoketju ei luonnonmetsässä kaipaa ihmisen suorittamaa säätelyä. Talousmetsässä kasvinsyöjien ravintovarat ovat erilaiset verrattuna luonnonmetsään, joten myös niistä hyötyvien lajien kuten hirven ja myyrän kannat ovat korkeat. Niinpä myös näitä lajeja säätelevien petojen kantojen tulisi olla periaatteessa korkeat. Käytännössä tähän ideaaliin on vaikeaa päästä kestävästi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erikoista ajattelua, että metsänuudistamispäätökset pitäisi tehdä hirvikannan ehdoilla.

    Jos juurikääpä on jo alueella, ei kuusen erirakenteiskasvatusta voi enää ajatella. Syntyvät kuusen taimet saastuvat nekin. Vaihtoehtoina voisi olla lehtikuusi tai rauduskoivu harvaan mättäille istuttaen ja sekapuuksi sitten luontaisesti mitä tulee. Toinen vaihtoehto on kunnon äestys tms muokkaus ja luontainen lehtipuu-mänty sekametsävaihe, jossa ei sallita kuusta, vaan luontaiset kuuset poistetaan.

    Kantojen poisto voi nopeuttaa juurikäävästä eroon pääsyä, mutta kantoja ei saisi varastoida liian kauan eikä jättää pinon pohjimmaisia kantoja palstalle. Paras jos varaston saisi kuivumaan pohjia myöten eli ilmavasti tehdyt kasat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olin joskus vuosia sitten mukana sorvaamassa sertifiointia Suomeen, ja silloin jäi mieleeni että puusumasta sai olla tietty prosentti sertifioimatonta puuta. Sitä en tiedä onko Venäjältä tuotu raaka-aineosuuskin nykyisin sertifioitua.

    Mielestäni tärkein syy olla jäsen on se sama kuin ennenkin: mhy tuottaa metsänomistajan tarvitsemat palvelut kohtuulliseen hintaan kohtuullisen luotettavasti ja riittävällä ammattitaidolla. Mhy:n ei tarvitse maksimoida voittoa. Ja onhan päätösvalta maanomistajilla, joten yhdistys voi kehittyä jäsenten haluamaan suuntaan. Seuraavan metsälain aikaan metsiään saa hoitaa niin kuin huvittaa joten siitä ei pitäisi enää suuria kiistoja syntymän, siis metsäneuvojan kanssa.

Esillä 10 vastausta, 25,291 - 25,300 (kaikkiaan 25,395)