En minäkään oikein ymmärrä turvetta ympäristövientituotteeksi…
Olen kyllä kriittisempi turpeen käytölle kuin esim. Vaari, korjaan Korpitupa. Jopa Niinistöä myötäillen olisin kannattamassa turpeen noston hidasta alasajoa ja jättäisin turpeen lopulta kriisiaikojen energialähteeksi.
Miksikö, siksi, että olen nähnyt ja kokenut konkreettisesti 40-vuoden aikana millaiseksi ovat turvetuotannon yleistyessä muuttuneet kaksi Perämereen laskevaa jokea (eikä nämä ole takuulla ainoat). Muutokset ovat silmillä nähtävissä ja ihan kourilla koeteltavissa.
Turvetuotannon merkittävästi kasvaessa ja varsinkin jos laajempien, uusien kohteiden käyttöönottoa ajaa vaikutusvaltaiset tahot (kuten esim. Vapo), käy ympäristönvaiktusarvioinnit, tuotantosuunnitelmat, haittaseurannat jne. notkeasti hakijan toivomalla tavalla. Seurauksena liian monessa tapauksessa on sitten näitä surullisen kuuluisia saastuneita vesistöjä, joista mm. MOT on tehnyt ohjelmia.
Uskoisinpa laajalla vesistöissä ja luonnossa liikkuvalla joukolla olevan samankaltaisia havaintoja viime vuosikymmenien varrelta.
Mikä taho Suomessa takaa vesistöjen luonnontilassa säilymisen, jos turpeennosto esim kymmenkertaistetaan…?
Vähäisen kokemuksen rintaäänellä esittäisin, että samalla, kun iso männikkö tulee päätehakkuukokoon, pistät kuiduksi myös hieskoivikon. Jos palstasi ei aivan hirvien laidunnusaluetta ole, ojitusmätästäisin alueen ja mäntyä kasvamaan. Mielenkiintoista kuulla, mitä muut ovat mieltä…