Käyttäjän 6tukki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 241)
  • 6tukki

    En tarkoittanut Jesse, että sinun tarvitsisi vastata noihin minun laittamiini ”esimerkkikulmakivikohtiin”. Minua erityisesti kiinnostaa mitkä palvelut sinä näkisit sopiviksi metsänhoitoyhdistysten hoitovastuulle ja aivan erityisesti, miten sinä haluaisin yhdistysten ne hoitavan. Anna palaa…

    6tukki

    Olemme aika monelta taholta saaneet viestejä, ettei perinteisillä jalosteilla sahatavara, sellu, paperi jne. olisi maailman markkinoiden tasolla enää kasvuedellytyksiä johtuen kysynnän tasaantumisesta. Siksi erityisesti tutkimustoimintaa on jo viimeistään nyt voimallisesti suunnattava kohti uusia jalosteinnovaatioita. Tutkimuksen pitäminen pelkästään perinteisessä metsän hoidon ja käytön tutkimuksessa vain jarruttaa noiden uusien innovaatioiden aikaansaannoksia.

    Kirjoitinkin joskus aiemmin palstalle, että tutkimustoiminnassa jokin taho voisi lähteä hieman helpommasta päästä eli tutkia asioita ja aineita, joiden käyttötarkoituksen kansa on tuntenut jo satojen vuosien ajan. Tarkoitin tervan monipuolisia käyttömahdollisuuksia ja pihkan parantavia, antibioottisia ominaisuuksia. Tiedämme jo myös mäntyöljyn hyvät puunsuojausominaisuudet (joita ei vielä hyödynnetä).
    Vaikka tuota öljyä näyttää vielä riittävän lähes tämän vuosisadan ajan, odotan kovasti biodiesel-laitosta myös tänne Pohjois-Suomeenkin. Tällaisten uusien jalostekehitelmien varaan meidän on laskettava metsiemme paranevan tuoton tulevaisuus. Pitäytymällä pelkästään perinteisessä metsäteollisuudessa, poljemme vain paikallaan tai pahimillaan jopa taannumme.

    6tukki

    Selailin eilen illalla Matti Nuortevan ”Puun runkojen kertomaa sanoin ja kuvin” kirjaa ja siitä luin puun kasvusta mm. seuraavaa:

    ”Kasvainten pituuteen vaikuttavat edellisen kesän olosuhteet. Varsinkin edellisen heinäkuun lämpötilalla on suurin vaikutus kasvun voimakkuuteen. Saman kesän suotuisatkaan olot eivät sen sijaan juuri vaikuta saman vuoden pituuskasvuun. Loppukesällä yhteyttämisessä syntyneet sokerit varastoituvat runkoon ja ovat vasta seuraavana kesänä käytettävissä puun kasvuun.”

    Voisiko tuosta vetää sellaisen johtopäätöksen, että ravinteikas kasvupohja ja suotuisa edellinen kesä mahdollistavat suuren varastoituneen sokerimäärän ja sen myötä hyvän pituuskasvun seuraavana kesänä?

    6tukki

    Katsoin oikein Wikipediasta, mitä siellä kerrotaan biotaloudesta ja vapaasti suomennettuna puhumme silloin tuotannosta ja kulutuksesta, joiden taustalla ovat uusiutuvat luonnonvarat.

    6tukki

    Paljonko veikkaat Kurki niitä ”pärjääjiä” olleen silloin holoseenikaudella ja verrataanpa sitä tämänhetkiseen ihmispopulatioon.

    6tukki

    Metsäteollisuuteen ei ainakaan ulkomaisten omistuksessa olevien, kotimaassamme sijaitsevien laitosten taholta telakkateollisuuden kaltaisia ongelmia ole näköpiirissä.

    Saattaa jopa olla, että olemme parin vuoden sisällä tyytyväisiä tuohon STX:n toteutuneeseen kilpailuttamiskuvioon. Helsingin Sanomat jo varsin seikkaperäisesti selosti, miten huonossa hapessa koko STX tällä hetkellä on ja mitä tuon koko manööverin taustalla oikein on… Vastikkeettomat innovaatiotuet eivät riittäneet, vaan nimenomaan pääomalainaa haluttiin. Näin siksi, että STX:n rahoittajat olivat ”jättämässä laivan” johtuen koko STX konsernin huonosta taloustilanteesta.

    On mielenkiintoista nähdä kuinka ranskalaiset selviytyvät superristeilijöiden valmistamisessa. Kilpailutustilanteessa ranskalaisilla oli etulyöntiasema suomalaisiin nähden omistihan Ranskan valtio kolmasosan sikäläisestä telakasta. Toisaalta fransmanneilta puuttuu superristeilijöiden suunnittelukokemus eikä tarvittava laaja alihankintaverkostokaan ole kunnossa. Tämä saattaa johtaa loppuvaiheessa todella kalliiden viivästyssakkojen maksamiseen.

    Timpan vastuunsiirrto telakkaratkaisusta metalliliiton työntekijöille oli kyllä jo ehdotuksenakin tosi surkea. Olettekos katsoneet metalliliiton kirjapalkkoja? Minä olen ja täytyy sanoa, ettei niistä ole poisottamista! Muutenkin jos yleistyisi sellainen urakkakilpakäytäntö, että urakan saa se firma, jonka työntekijät pudottavat eniten palkkojaan, niin mihin se johtaisikaan…

    6tukki

    Oikein vapaasti suomennettuna optimointi voisi olla parhaan (jopa tuottoisimman) vaihtoehdon etsimistä.

    Simulointi taas voisi olla suunnitellun toiminnon jäljittelyä ja varsin usein sitä toteutetaankin tietokoneohjelmilla, joilla testataan jo etukäteen toimivatko suunnitelmat kaavailulla tavalla. Elleivät toimi simuloinnissa luodaan ratkaisuja ongelmatilanteisiin.
    Esimerkiksi liikennelentäjät harjoittelevat lentämistä simulaattoreilla, joihin on ohjelmoitu (simuloitu) eri konetyyppien ominaisuuksia. Näin liikennelentäjiksi opiskelevat saavat aidontuntuisia kokemuksia ja valmiuksia konetyyppeihin jo huomattavasti ennen aitoja lentokokemuksia.

    6tukki

    Viittaan päästöillä kasvihuonekaasuihin, jotka haittajärjestyksessä ovat:
    – vesihöyry
    – hiilidioksidi
    – metaani
    – typpioksiduuli

    Kysymys on siis aikamoisesta coctailista, joka takuulla ennenpitkää tyrmää meidät kaikki ellemme ryhdy voimallisesti lantraamaan sitä…

    6tukki

    Nyt näyttää myös sellaisille metsänomistajille, joilla palsta on vesistön takana, muodostuvan kantavat kelit jatkuvasti vahvistuvan jääkannen myötä. Tsekkasin tuttavani palstalle mentäessä (Pohjois-Pohjanmaa) ylitettävän pienen jokihaaran jääkannen vahvuutta ja n. 15 senttisen lumikerroksen alta löytyi jo yli 30 cm sitkasta jäätä. Pitämällä ylityskohtaa lumettomana tai vahvistettuna rankaristikolla lisäjäädytyksineen pääsee tänä talvena myös vesistön takana oleville palstoille hakkuutöihin…

    6tukki

    Maya – intiaanikulttuurin rapistumiseen taitaa löytyä hieman tavallisempikin selitys kuin ilmaston muutos. Toki ilmaston muutoksellakin saattaa osaltaan olla sormensa pelissä, onhan monet maya-kulttuurin tutkijat todenneet erityisesti kuivuuden ja maaperän eroosion heikentäneen merkittävästi mayojen maanviljelymahdollisuuksia ja siten heikentänyt koko heimon elinmahdollisuuksia.

    Ehkäpä todennäköisin selitys tämän intiaanikulttuurin rappiolle löytyy heidän valtarakenteestaan. Maya-intiaanien parhaillaan n. kolmimiljoonainen kansa oli jakaantunut lukuisiin kuningaskuntiin ja heille oli valtataistelujen nimissä ominaista jatkuva sotiminen ja toisiin kuningaskuntiin kuuluvien säälimätön tappaminen. Tämä mayojen ”sisällissota” oli niin tehokasta, että espanjalaisten tullessa 1600-luvulla ryöstöretkilleen, oli maya-intiaanien lukumäärä supistunut jo n. 30 000 henkilöön.

    Maya-intiaanien historian kenties kallisarvoisin opetus meille tässä hetkessä eläjille lienee se, että ellemme vaikuta ihmiskuntana nopeasti päästöihimme, voi kohtalonamme ennenpitkää olla sama kuin maya-kulttuurilla. Mittakaava on vain huomattavasti suurempi…

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 241)