Käyttäjän 6tukki kirjoittamat vastaukset
-
Mistä sitten johtuvat nuo 6tukin kärsimykset? Saattaisiko syynä olla aukon koko. Oma ajatteluni lähtee siitä, että parin kolmen hehtaarin aukko on sopiva. Se ei hirviä vielä tunnu houkuttelevan pitemmäksi aikaa. Tietysti tilanne voi olla niinkin, että kyseessä on tienoon ainoa aukko. Onko lehtipuun vesat perattu pois? Mielenkiintoista olisi tutkia, mitkä asiat lopulta ratkaisevat tilanteen. Meillä on lukuisia aukkoja, joissa tilanne on kutakuinkin sama. Siis pieniä paikoittaisia tuhoja, jotka eivät vielä vaikuta metsätalouteen.
Vastauksena Timpalle sen verran, että alueella on 1,5 km säteellä ainakin kolme samanaikaista ja suunnilleen samankokoista aukkoa/männyntaimikkoa. Niillä kaikilla on ollut huomattavia hirvien aiheuttamia vahinkoja. Lehtipuun vesoja on omalle taimikolleni syntynyt yllättävän vähän edellisen omistajan 10 vuoden aikana. Itse olen poistanut pääosan taimikkoon aikanani nousseista. Eikös tämäkin ole hieman kiistanalainen toimenpide mäntytaimikossa? Toiset tutkijat vaativat lehtipuun poistoa mäntytaimikosta ja toiset taas suorastaan suosittelevat esim. n. 10 % osuutta. Ota näistä selvää.
”Mistä sitten johtuvat nuo 6tukin kärsimykset”?
Tuohon on helppo vastata. Taimikkoni ja minun kärsimykset johtuvat yksinkertaisesti siitä, että taimikossani on talvilaiduntanut vuodesta toiseen useamman hirven lauma.
6tukki 6.2.2013, 18:24Kyllä mielipiteet voivat erota toisistaan hurjasti. Timpan suhtautuminen hirvivahinkoihin on leppoisa, ymmärtäväinen ja jopa kiitollinen hirvien antamasta avusta taimikon hoidossa.
Itse huomaan kiristeleväni hampaitani joka kerran, kun samoilen vajaan 10 hehtaarin mäntytaimikossani. Kesällä taimikolle tulee ikää 13 vuotta, alue, joka on päätehakkuun jälkeen laikutettu ja kylvetty. Edelleen on nähtävissä, että taimia on noussut hyvin ja pientä tainta nousee rupenaan. Metsäkeskuksen tarkastaja mittasi alueelta 26 kpl 50 m2:n koealaa ja keskimäärin vioittumattomia taimia oli 700/ha ja hirven syömiä, katkomia ja tappamia n. 4000 kpl/ha. Vielä kunnossa olevat taimet ovat alta metrisiä ja säilyneet paksun lumikerroksen suojassa. Heti, kun vuosikasvu pistää hangesta esiin, se syödään. Hengissä on runsaasti hirvien vioittamiakin taimia. Ovat vaan rungoltaan venkuloita ja poikaoksia täynnä. Lisäksi taimien latvaosat muodostuvat moneen kertaan syötyinä pienistä ja vähän isommistakin tupsuista. Lisäksi koko alue on aukkoinen ja taimien pituus vaihtelee suuresti. Meinasi metsäkeskuksenkin kaveri, että on viisainta katsoa, mitä luonto suo ja hirvet antaa kasvaa – mitään ei kannata tehdä.
En siis parhaalla tahdollanikaan voi suhtautua hirvien aikaansaannoksiin leppoisasti, ymmärtäväisesti, puhumattakaan, että olisin kiitollinen, vaikka lantaläjiä taimikosta löytyykin vieri vierestä.
Kyllä mänty meilläkin kasvaisi, jos sen annettaisiin kasvaa…
6tukki 3.2.2013, 18:51”Hyvin huolestuttavasti näyttää tuo Gönlannin lämpötila kehittyneen
viimeisen 800 vuoden aikana.”Vietin 2004 parisen viikkoa Grönlannissa ja keskustellessani alkuperäisväestön (inuiittien) kanssa heidän yhteinen huolenaiheensa oli ikijään jatkuvasti kiihtyvä sulaminen. Kävin useillakin paikoilla, joissa ikijää ”valui” mereen. Näillä paikoilla hiljaisuuden katkaisi väliin äänekäs rutina ja välistä kuului aikamoisia paukahduksia. Korkea ikijääseinämä murtui jatkuvasti monivärisinä ja monen kokoisina jäälohkareina mereen. Paikallisten mukaan ikijään purkautumisnopeus on selvästi kiihtynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Googletin huvikseni otsikolla ilmaston muutos Grönlannissa ja sain luettavaksi monenlaisten (varmaan monen tasoistenkin) tutkijaryhmien tutkimustuloksista aivan nyt viime vuosilta. Kaikissa on sama perusviesti: jään sulaminen kiihtyy koko ajan Grönlannissa. Viime heinäkuussa todettiin jään sulaneen poikkeuksellisesti tuplanopeudella tavanomaiseen verraten.
Ainakin Grönlannista käsin on vaikea nähdä nopeasti lähestyvän jääkauden uhkaa…
6tukki 3.2.2013, 09:48Aika yleisesti on jo valiteltu sitä, ettei taimikonhoitoon tahdo löytää riittävästi ammattitaitoista väkeä. Miisun ehdottama riukuaitauksien teko viimeistään varmistaisi tuon väen riittämättömyyden. En mitenkään pysty motivoimaan itseäni n. 10 hehtaarin hirvien ”teurastaman” mäntytaimikkoni riukuaitaukseen. Kerroppa Miisu, paljonko joutuisin käyttämään kallista aikaani yo. alueen riukuaitaukseen?
Miksi minun pitäisi suojata alueeni kutsumattoman lihakarjan hyökkäyksiltä? Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos alueeni tulee suojata hirviltä, tulee sen tapahtua sen tahon toimesta (tai ainakin myötävaikutuksella), joka vaalii niiden runsaslukuisuutta.
6tukki 29.1.2013, 09:08Metsänomistajien taustoja katsottaessa melkoisella määrällä yhteys maatalouteen tai maataloustuottajajärjestöihin on hatara jos sitä on enää lainkaan.
Siksi nyt metsälain muutoksen yhteydessä on hyvä selventää, mikä rooli MTK:lla on metsänhoitoyhdistysten organisaatioketjussa ja ennen kaikkea se, miten mhy:ten kytkös MTK:hon hyödyttää metsänomistajia.6tukki 28.1.2013, 10:06Palvelutarjonta, joka ei panosta laatuun ja hintaan, tulee varsin nopeasti tiensä päähän. Mielestäni metsänhoitoyhdistysten tulevaisuuden turvaavat juuri laadukkaat ja kilpailukykyiset palvelut. Toisenlainen strategia johtaa tragediaan…
6tukki 28.1.2013, 07:42”Mitenkähän tuo Mhy pitäisi palveluntuottajana ymmärtää?”
Jos lähdemme siitä, että mhy on metsänomistajan edunvalvoja, tulee silloin palvelu (tuottaapa sen mhy tai mhy:n kilpailuttama taho) olla metsänomistajan kannalta järkevin vaihtoehto. Metsänomistajallahan on aina se ”viimeinen sana”.
6tukki 27.1.2013, 18:54Puhumme selvästi Jesse kahdesta erilaisesta nollatulosmallista.
Sinä puhut toiminnasta, jolla ei saavuteta mitään tuloksia, puhut nollatuotosta ja nollatasoisesta palvelusta.
Minä taas puhun palvelusta, jossa voi olla aivan uusiakin palvelumuotoja, palveluista, jotka voivat sisältää jopa investointeja, palveluista, jotka tuottavat lisäarvoa metsänomistajille. Silti puhun mallista, jossa tulot kuittaa menot (= +- 0 ).
Totta kai myös yhdistysmuotoisessa toiminnassa on oltava katteellisiakin vuosia, jotta voimme varautua äkillisiin, odottamattomiin tai poikkeuksillisiin menoihin.
Yksitysten palvelujen tapaan yhdistysten tarjoamilla palveluilla ei kuitenkaan kate ole itsetarkoitus.6tukki 26.1.2013, 20:34OU, YES I DID…
Tämäkin on mielenkiintoinen näkemys tämä Janin esittämä mhy:ten korvaaminen yksityisten palveluilla.
Tulisiko tässä vähän samanlainen tilanne, joita kuntien tuottamiin palveluihin ehdotetaan – toiset puolueet enemmän ja toiset puolueet vähemmän (korvata kunnan tarjoamat palvelut yksityisten tuottamilla palveluilla).
Oma näkemykseni niin kuntien kuin mhy:tenkin osalta on se, että niillä oman palvelutuotannon osalta on tietynlainen etu puolellaan.
Kunnalle ja yhdistyksille riittää taloudenpidossa +-0-tulos. Yksityisen palvelutarjoajan on aina laskettava palveluilleen kate.Tämän vuoksi ammatillisesti pätevä ja tehokas yhdistys omaa selkeän edun yksityisiin palvelutarjoajiin myös metsänhoitopalveluissa.
6tukki 26.1.2013, 14:21On pakko hyväksyä tuo Jessenkin vastaus, jos hän todella on sitä mieltä, ettei metsänhoitoyhdistyksiä tarvita enää mihinkään.
Itse olen kuvitellut metsänomistajien joukossa olevan n. 200 000 – 250 000 sellaistakin, joilla ei itsellä ole metsänhoidosta kokemusta, näkemystä eikä edes kunnolla käsitystä, mistä tarpeellisia palveluja on saatavilla (ensin täytyy tietysti oivaltaa omistamiensa metsien olevan hoidon tarpeessa). Eikö Jessen mielestä edes tämä passiivinen metsänomistajataho tarvitse metsänhoitoyhdistysten palveluja?