Keskustelut Metsänhoito Yrittäjäraivaaja

  • Tämä aihe sisältää 122 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 122)
  • Yrittäjäraivaaja

    Hei.

    Täällä on varmasti tästä jo pitkät keskustelut mutta aloitin silti uuden aiheen.

    Eli, minulla on melko suuret kaunat paikallista mhy.tä kohtaan, josta ei sen enempää, mutta ajatuksenani olisi alkaa tehdä raivauksia, aina varhaisperkauksesta altaraivuuksiin toiminimellä, ajatuksenani ei ole tehdä tästä kokopäivä työtä, vaan tyyliin 3-4 pv/vk, 5-6h/pv, muiden töiden ohessa. Kokemusta ja koulutusta löytyy alalta, vaikkakaan en yli kymmeneen vuoteen ole raivaussahaan koskenut.

    Paikallinen mhy on ymmärtääkseni ns. halpatyövoiman takia laskenut hinnat melko alas, niimpä kysyisin, millä hinnalla (urakka, hehtaari vai tunti) taksalla tätä hommaa kannattaa lähtiä markkinoimaan? Alueena etelä, keski ja pohjois-pohjanmaa. Entä tarvitseeko minun tehdä asiakkaalle kemera tukihakemukset, vai miten se se yleensä hoidetaan?

    Kiitos.

  • rööri roope

    Kiinostaa onko arto yrittäjä vai palkkaa nauttiva palkollinen eli jonkun virman palkkalistoilla?

    Tolopainen

    Mitäs tekopyhyyttää täällä esiintyy, yrittäjille on SYT-työttömyyskassa. Kukaan ei kuitenkaan tee raivauksia ympärivuoden, jostain puolen vuoden elantorahat on hankittava. Olipa titteli miten hieno tahansa.

    arto

    Palkka metsuri olen. mhy;n metsuri.    Kukaan ei kuitenkaan tee raivauksia ympärivuoden,      Minä teen. Pois lukien lakisääteiset lomat.

    Jätkä

    arto on tuon jo kertonut moneen kertaan. Kuinkahan monta kertaa Tollolle pitää asia kertoa, että se menisi tajuntaan ? Ainiin – ei se voi mennä sellaiseen, mitä ei ole koskaan ollutkaan.

    Tolopainen

    Jätkän on turha puuttua työasioihin, kun ei ole töitä tehnytkään, kolme kuukautta lomaa kesällä ja viikon lomia ja pitkiä viikonloppuja ympäri vuoden. Opettajat tekevät lyhintä työaikaa Suomessa, ei sillä kukaan metsuri eläisi. Tosin parempi tuokin, kuin että eläisi pelkästään vaimon palkalla ja tekisi vain lasitöitä. Miksi minun pitäisi maksaa MHY jäsenmaksu ja raivauspalkan päälle vielä 30% MHY:lle, että saisin Arton töihin.

    Musta miäs

    Tuossa aiemmin tuli selväksi Mhy:n monenkirjavat palkkaustavat. Kemeran hinnalla raivaajat, jotkut suuremmalla hehtaaritaksalla ja ainakin Kuopion alueella oli käytössä kuukausipalkka. Arto lienee saanut sovittua taksansa kohdilleen ja hyvä niin…näin pitäisi olla jokaisen kohdalla. Joku vetää välistä ja roimasti jos 170e/ha on taksa ja vaikealla kohteella reilu puoli hehtaaria päivässä. Nämä asiat tuli selviksi valtakunnallisilla luottamusmiespäivillä ja yhtiöiden metsureiila asiat ihan ok mutta Mhy:llä paikoin hanurista ja syvältä. Oli muutama niin vittuuntunut ja vitutus lisääntyi kun kerroin oman yhtiöni kannustavasta palkkausjärjestelmästä. Sanoivat että olisipa heilläkin ja kun pääsis teidän firmaan. Yllätys yllätys…meilläkin rekrykielto. Eläköityneiden tilalle ei palkata uusia vaan työt hoidetaan yrittäjien toimesta. Ketjun aloittajalle tiedoksi että toimialueellasi ei ole yhtiöllämme mitään toimintaa.

     

    Tolopainen

    Suomessa ei ole kuin n.3000 ammattimetsuria ja MHY:llä niistä kolmannes, suurinosa kausityöntekijöitä. Miten tuolla Kainuussa tai Lapissa joku palkkaisi talvella metsurin tuntipalkalla rämpimään metrisessä hangessa, kun työstä ei tule mitään. Raivausta tekee puolessa vuodessa hyvissä olosuhteissa saman määrän kuin kokoaikaisestikin. Talvella siitä ei tule juuri mitään eikä kesähelteellä, miksi metsänomistajan pitäis maksaa huonoista olosuhteista. Suomalainen käsityö on liian kallista ostettavaksi suomalaisilla palkoilla. Motokuski saa saman palkan kun hakkaa hehtaarin päätehakkuun vuorossa, kuin raivaajakin, mutta hänen työntuloksesta  riittää jaettavaa, tuottamaton pusikoiden raivaus, on vaikeasti markkinoitavaa työtä.

    Jätkä

    Itarimmat isännät ovat sitä mieltä, että Kemerasta pitää metsurin palkan lisäksi vielä jäädä heillekin ainakin Kepun jäsenmaksun verran, ettei vaan pääse köyhtymään.

    Puuki

    Kemerahan on varhaishoidossa ja taimikonhoidossa sitä varten, että ne hommat olisi jotenkin mahdollista toteuttaa.   Varhaishoito , helppo kohde – sitä metsuri tekee n. 1 ha/pv.   Jos hinnat on n. 300 € siitä, se on liikaa nykyisillä puun hinnoilla. Oikea hinta on max n. 200 €/ha .

    MIISU4F

    Ottaa kyllä päähän, että urakkametsurit dissaa aikapalkalla olevia. Tuota on saanut kuulla niin kauan kuin alalla olen ollut. Olen tuntipalkkalainen omilla välineillä ja polttoaineilla. Ollut n. 15 vuotta.  Työaika autolta autolle 8 tuntia. Vuosittainen työaika on n. 8kk. Keleistä riippuen. Viime vuonna olin 20.12. asti…

    Yhtiössä on käytössä tuotospalkkausjärjestelmä, eli laatu/määrä/metsänhoidollinen aktiivisuus nostaa henkilökohtaisia tuntipalkkoja aina vuodeksi eteenpäin. Tosin, jos on mennyt huonosti vaikka kremppojen takia, ei sitä aivan *nollille* putoa silloinkaan, vaikka tuotosprossut tippuisikin. Itsellä esim pitkään jatkuneet selkävaivat pudotti palkkaa mutta ei koskaan niin ales, etteikö olisi kannattanut työskennellä. Työnantajahan se määrittelee, onko jostain tekijäksi.  Selkäongelmien takia olin kaksi vuotta osa-aikainen ja kolmas vuosi meni vielä himmaillen mutta nykyään taas täysipainosesti työnsyrjässä. Siitä saa olla kiitollinen, että työnantaja on ollut joustava, koska kyllä tosi ammattilaisuushan ei katoa, vaikka joitain kremppoja tulisi. Kun kuntoutuu, on työssäpysyminen molempien etu. Työ teon motiivit ja korkea moraali työtä kohtaan ja ilo tehdä raivaustöitä on palkitsevaa.  Luulen, ettei yhtiössä kukaan ole joutunut poispotkituksi laiskuuden takia. Joku on saattanut tehdä urakalla mutta pääosin kuitenkin aikapalkkalaisia kaikki. Plus yrittäjiä, niitäkin on.

    Ei raivaustöissä pysty huijaamaan, jälki/määrä/poistuma ja kaikki on koko ajan nähtävissä. Totta kai työnjälkeä ja ajankulua tarkastellaan aika ajoin. Lisäksi meillä on käytössä työvaikeustekijät sekä jatkuva työjäljen seuranta. Ei olisi mahdollistakaan *lintsata* töissä/töistä, koska jatkuva seuranta piirtää sitä työnjälkeä mobiilikarttaan samalla lailla, jos olette nähneet esim metsäkoneiden ja muokkauskoneiden työjälkikarttoja. Myös yksintyöskentelyominaisuus, se tosin on vartiointiliikettä varten. Että työpäivän alussa kirjaudutaan paikalla olevaksi ja se tallettaa sijaintia määräajoin. Kun työpäivä loppuu, pitää kirjata itsensä ulos. Jos ei kirjaa ulos, niin lähtee hälytys esimiehelle ja vartiointifirmaan,,,jos vaikka on kuukahtanut sinne.

    Minusta on outoa puheet, että ammattimetsurit ei saisi samaa laatua ja jälkeä aikaan oli tuntipalkalla tai urakalla. Ei työnantajat mhy   tms.  puolellakaan varmaan kauaa maksa tekemättömästä työstä tai *laiskuudesta*. Harva jaksaa lähteä oleilemaan säässä kuin säässä maastoon turhan päiten. Kyllä siellä töitä tehdään. Työn ei tarvitse olla kiihkeää repimistä vaan tasaista puurtamista. Ei sinne mennä kilpailemaan kenenkään kanssa, vaan hoitamaan taimikkoa laatu mielessä. Itse en käy autolla päivän aikana, ellei terä mene vaihtoon tai saha rikkoonnu. Tauot pidetään lyhyinä.  Reppu aina mukana palstalla, varahanskoja, mahdolliset sadevaatteet ym, ettei kesken päivä tarvitse poiketa palstalta pois. Puhelut on jätetty minimiin, jos pomo soittaa tai tulee muu tärkeä asia, sitten vastataan. Jos vastaa puhelimeen, siinä saattaa mennä varttikin nopeasti lörpötellessä.

    Joku on aina paras ja nopein, kunnes löytyy vielä parempi, ja joku hitain mutta me muut  ollaan sitten sitä ihan ok keskivertoa. Mikä säästää ihmistäkin se tasainen työtahti.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 122)