Keskustelut Metsänhoito Yrittäjäraivaaja

  • Tämä aihe sisältää 122 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 122)
  • Yrittäjäraivaaja

    Hei.

    Täällä on varmasti tästä jo pitkät keskustelut mutta aloitin silti uuden aiheen.

    Eli, minulla on melko suuret kaunat paikallista mhy.tä kohtaan, josta ei sen enempää, mutta ajatuksenani olisi alkaa tehdä raivauksia, aina varhaisperkauksesta altaraivuuksiin toiminimellä, ajatuksenani ei ole tehdä tästä kokopäivä työtä, vaan tyyliin 3-4 pv/vk, 5-6h/pv, muiden töiden ohessa. Kokemusta ja koulutusta löytyy alalta, vaikkakaan en yli kymmeneen vuoteen ole raivaussahaan koskenut.

    Paikallinen mhy on ymmärtääkseni ns. halpatyövoiman takia laskenut hinnat melko alas, niimpä kysyisin, millä hinnalla (urakka, hehtaari vai tunti) taksalla tätä hommaa kannattaa lähtiä markkinoimaan? Alueena etelä, keski ja pohjois-pohjanmaa. Entä tarvitseeko minun tehdä asiakkaalle kemera tukihakemukset, vai miten se se yleensä hoidetaan?

    Kiitos.

  • Metsuri motokuski

    Olen kyllä Arton kanssa ihan eri mieltä. En ole koskaan tuntihinnalla tehnyt niin hitaasti että samaan ansioon pääsee urakalla puolella ajan käytöllä. Eihän se tuntihinta voi olla niin pielessä että tarvii metsässä olla 8 tuntia ja urakalla 6 tuntia samaan tulotasoon pääsemiseksi. Silloin laskentatapa on kyllä väärin. Jos tuollatavalla lasketaan ja tarjouksia tehdään niin ei ole ihme että tähän tilanteeseen on tultu.

    Pahinta lienee se että työn tarjoaja laskee tiheydet ja taksan ja antaa työntekijälle valinnan tehdä tai olla tekemättä. Kyllä se hinnan määrittely tulee tapahtua tekijän puolelta.

    Jätkä

    Yrittäjä-metsuri määrää hinnan. Työnantaja hylkää tai hyväksyy. Verokirjan kanssa työnantaja määrää hinnan.

    Kokolailla normi on vähintään 25 prosentin urakkavoitto. Se merkitsee, että kahdeksan tunnin työpalkan sijaan urakalla saa VÄHINTÄÄN kymmenen tunnin palkan.

    Urakkavoitto voi olla 50 %, eikä siinä ole mitään ihmettelemistä, RS-hommissa yrittäjä ottaa myös riskin, että ”urakka kusee”. Yrittäjällä ei ole edes Työehtosopimusta tukenaan.

    husku550xp

    Yrittäjä-metsuri määrää vain silloin hinnan hinnan kun myy yksityiselle.

    Täälläpäin on ollut kauan käytössä semmoinen malli yhdistyksillä ja yhtiöllä että heillä on listahinta, jonka mukaan pitää mennä eli ota tai jätä malli.

    Puuki

    Arto kertoo, että tuntihinnalla tehdessä menisi 8 h ja saman tekee urakalla 3-4 tunnissa. Siihen kun lisää urakkahinnan päälle lisän 20-25 %, niin selviää että Artolla kuluisi tuntitöissä suurin osa ajasta ihan muissa hommissa kuin siinä johon olisi palkattu.  Miten saisit ajan kulumaan tuntihommissa ? Marja-aikaan voisi varmaan poimia marjoja tai metsästysaikaan metsästellä mutta ei ole aina mahdollista nekään puuhat.

    metsänkasvattaja

    rakennustöissäkin  voisi  monesti  tulla  teettäjälle  tuntiveloitus  edullisemmaksi jos  tuntee  ja  luottaa  urakoitsijan  työtahtiin,  urakoissa  pitää aina laskea   sitä  lisätyön  osuutta  jota  tuppaa  tulemaan  jos  sitä  ei  laske  ei  ole  mukavaa  tehdä  työtä  josta  mitään  ei  jää

    arto

    Arto kertoo, että tuntihinnalla tehdessä menisi 8 h ja saman tekee urakalla 3-4 tunnissa. Siihen kun lisää urakkahinnan päälle lisän 20-25 %, niin selviää että Artolla kuluisi tuntitöissä suurin osa ajasta ihan muissa hommissa kuin siinä johon olisi palkattu.   Niin sen tekee kaikki yhtiön miehetkin ovat raivauksilla ja metsästelevät. Kesällä poimivat marjat. Nämä suuren metsäyhtiön metsureita. Samoin metsähallituksen ukko nukkui autossa ruokalevolla iltaan asti. Piti saada tunteja että pärjää. Oli vastaus kun juteltiin. Viron pojat kalastelivat sahasivat tankillisen ja loppupäivä meni sitten muissa hommissa.

    Metsuri motokuski

    Miksi olisit lähtenyt kotiin ? Eihän sillä ole mitään tekemistä työajan kanssa. Täytyy kyllä ihmetellä arton laskentaa. Millä perusteella tuntihinnoittelu on yrittäjälle huonompaa. Sehän on vain kiinni siitä millä hinnalla työtään tekee. 0,8 ha voi olla urakalla ihan samanhintainen kun tuntitöinä. Kannattaa ihan joskus laskea mikä on keskimääräinen tuntihinta urakkatyössä. Se voi olla yllätys kun tarpeeksi pitkä on tarkastelujakso.

    Jätkä

    Husku : ”.-Yrittäjä-metsuri määrää vain silloin hinnan hinnan kun myy yksityiselle.

    Täälläpäin on ollut kauan käytössä semmoinen malli yhdistyksillä ja yhtiöllä että heillä on listahinta, jonka mukaan pitää mennä eli ota tai jätä malli.”

    Teilläpäin on käsitetty tuo homma ihan vääri. Kun työnantaja pyytää tarjouksia, hän ottaa vastaa hintapyynnit. Työnantaja ottaa tai jättää, mutta ei määrää hintaa.

     

    Raivaaja

    Mulla yrittäjämetsurina taksat on taimikonhoidossa lähes aina 350€/ha. Varhaisperkaus 270-320€/ha.  Joitain väärin arviota tullut mutta suurin osa ihan ok. Työnantaja määrittää etukäteen taksan ja ongelmakohteet käyn itse katsomassa etukäteen ja teen tarjouksen.  Omalla kohdalla tuo on toiminut. Ei valittamista mutta jos tuosta taksoja vielä lasketaan niin etsin muuta tekemistä.

    Metsuri motokuski

    Noilla hinnoilla pärjääkin kunhan ei tee niin kuin monet yhtiöt vaatii että kaikki kohteet tiettyillä hinnoilla. Hankalat kohteet aina erikoishinta ja peruskohteet noilla hinnoilla. Itse tein samoilla taksoilla ja linjauksilla. Pärjäsin ihan kohtuullisesti myös. Paremmin kuin moton puikoissa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 122)