Keskustelut Metsänhoito Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 105)
  • Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

    Minulla on yksi reilun puolen hehtaarin kuvio, jossa kasvaa lähinnä hieskoivua: pituus 5-6 m ja tiheys 7000 kpl/ha. Jonkin verran on pientä kuusta seassa. Uskaltaako tällaisen hieskoivikon harventaa raivaussahalla tiheyteen 2000 kpl/ha? Vai pitäisikö lumituhovaaran takia jättää ensin tiheämmäksi ja myöhemmin harventaa uudestaan?

  • mehtäukko

    Fsc ei anna mitään, ottaa kyllä.

    narisija

    Parikymmentä vuotta sitten tein muutaman ha:n siemensyntyiseen, aikanaan hirvien syömään hieskoivikkoon taimikon hoidon. Nyt nuorempi polvi otti klapivärkkiä, lähes kaikissa sydänlaho, syylliseksi epäilen hirvien ateriointia varhaisessa taimikkovaiheessa alueella.

    Rippe

    Olen raivannut tiheää hieskoivikkoa, ja tavoitteena on ollut AJ:n kuvailema tilanne. Eli tiheähkö energiapuukoivikko, mihin tavoitellaan luontaisia kuusentaimia. Meilläpäin on paljon turvemaita, ja aika monesti ne ovat kosteita. Tällainen hiestaimikko on siis aika tavallinen. Paikoitellen on jäänyt männyt istuttamatta, ja tällöin siis teen niistä alueista koivikkoa. Siellä missä mäntyjä on, ne ovat yleensä koivuja edellä ainakin metrin verran. Puusto on noin 3-4 metriä, ikää noin 12 vuotta.

    Hirveän työläs on ollu raivaaminen. Varmaan 15 tankillista menee hehtaarilla. Jos tämän teettäisi vieraalla, tulisi tällekin taimikolle ihan merkittävä hinta. Olen ehkä ollut vain hidas raivaaja.

    Nähdäkseni tällaisia kohteita jätetään (on jätetty) raivaamattakin. Männyt ovat valtapuita, joita koivut ahdistelevat jonkin verran. Siellä missä mäntyä ei ole, tai se on kuollut nuorena, on riukuuntunut koivikko. Tällaisiakin olen siis raivannut, metsälöillä ikää 30-40 vuotta.

    Makarov

    No joo… alkaa uskottavuus olla koetuksella jos 15 tankkia menee hehtaarilla bensaa. Eli n.20-25h/ha riippuen sahamerkistä. Ajattelen että 3-4 metrinen nyt vielä kauhean järeätä kumminkaan ole.

    mehtäukko

    ”…Eli tiheähkö energiapuutaimikko, johon tavoitellaan luontaisia kuusentaimia…”

    Kuinka tuon ajatellaan toimivan?

    Visakallo Visakallo

    Tuommoiset tiheät hieskoivikot ovat siinä mielessä helppoja raivata ja harventaa, että kasvukilpailun voittaneet valtapuut erottuvat yleensä hyvin selvästi. Jos alueen vesitalous on kunnossa, voi harkita parhaiden valtapuiden kasvatusta aina tukkipuiksi asti. Haihduttavaa puustoa reilusti vähentämällä, kasvatettavaksi jätettävät puut voivat kärsiä märkyydestä.

    Visakallo Visakallo

    Ainakin täälläpäin koivutukin mitta- ja laatuvaatimukset ovat löystyneet niin paljon, ettei tukkien teko hieskoivuista ole enää ongelma.

    mehtäukko

    Terveestä laadut täyttävästä ”koivusta” on saanut tehdä sorvia tai sahapuuta kyllä aina.

    Koivuviidakko ei kyllä ole kummoinen alusta mihinkään puuntuotantoon.

    Rippe

    Pohjoisessa koivutukkia ei hinnoitella ollenkaan. Eli sellaista tuotetta ei meillä ole.

    Energiapuulle on sen sijaan erittäin hyvä kysyntä paikallisesti.

    Kuusia on alkanut koivujen alle jo nyt, tosin vielä harvakseltaan. Ajatus on, että koivujen raivaus tuo elinmahdollisuutta kuusentaimille.

    Kun katselen hoitamattomia lehtipuumetsälöitäni, on siellä valtapuina noin 10 metriä korkeita koivuja ja haapoja, ja alla 1-3 metrin kuusia. Jotain tämäntapaista yritän tavoitella tähän nuorempaan kuvioon.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Juuri aloittelin rehevän, märän ja kivisen paikan hieskoivikon energiapuuwnnakkoraivauksen. Ei ole kauaa aikaa kun on harvennettu 2000. Pääpuut ovat ehkä tiheydessä 1400. Nuo 600 ruikulaa ei pääse edes energiapuuksi joten niiden jättäminen on ollu ihan turhaa. Jos on yhtään epäilystä, että on raudysta seassa ni heti vaa 1400-1600. Hieskoivu kasvaa vain n. 40 vuotta et se on jo nopeasti keski-ikäinen eikä enää hyödy harvennuksesta et sitä pitää taimikonhoidossa vähän makustella, että ne 2000 olisi kaikki kasvukilpailun voittaneita, jos niillä on kokoeroa niin ne pienet kanssa jää ruikuloiksi.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 105)