Keskustelut Metsänhoito Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 105)
  • Ylitiheän hieskoivikon taimikonhoito

    Minulla on yksi reilun puolen hehtaarin kuvio, jossa kasvaa lähinnä hieskoivua: pituus 5-6 m ja tiheys 7000 kpl/ha. Jonkin verran on pientä kuusta seassa. Uskaltaako tällaisen hieskoivikon harventaa raivaussahalla tiheyteen 2000 kpl/ha? Vai pitäisikö lumituhovaaran takia jättää ensin tiheämmäksi ja myöhemmin harventaa uudestaan?

  • Tolopainen

    Ei noista mitään tukkeja koskaan tule, kaataa kaikki nyt tai kuitupuun kokoisina, turha laittaa kovin harvaksi, lumi niitä kuitenkin harventaa.

    sitolkka

    Ei missään nimessä niin harvaksi. Vähän kerrallaan harvemmaksi.

    pihkatappi

    Paljon riippuu siitä, sataako lunta paljon vai vähän, eli lumisilla alueilla ehkä harvennus kahdessa osassa, muualla kerralla sinne 2000 kpl/ha tiheyteen. Itsellä on vielä tiheämpää 5 metristä koivikkoa työn alla ja kun on raudusta, yritän jättää 2,5 metrin välein noita puita, mutta täällä lumi on iloinen yllätys. Toisaalta Keski-Suomessa tein taimikonhoidon vasta 8 metriseen rauduskoivikkoon (unohtui), oli siellä lumikuormasta taipuneita sitten, mutta nyt on ensiharvennusiässä ja enempi siellä hirven aiheuttamat viat näkyy, kuin vajaa 10 vuotta vanhat lumen taivutukset.

    Tolopainen

    Metsäsuunnitelmissa yleensä kaikki hieskoivut muuttuvat raudukseksi, kun hiestä ei hyväksytä pääpuulajiksi ja se on Kemeroiden ulkopuolella.

    sitolkka

    Lauhoitna nykytalvina lumiongelma on pahentunut entisestä. Lumi ryytää helposti puuhun.

    Jätkä

    Hyvällä pohjalla hies kasvaa kohinalla tukkikokoon. Minä laittaisin heti raivurin käyntiin ja kahteentuhanteen. Siinä on todellisuudessa hieman särkymisen varaa, mutta se olisi kesän jälkeen jo vankemmin pystyssä joten eikun menoksi.

    Petkeles

    Komppaan jätkää. Metsässä voi tehdä hommat kerralla oikein.

    Tolopainen

    Mutkaiselle hiestukille ei oikein ole markkinoita ja tukkikokokin jää usein haaveeksi, kun alkaa latvasta lahota ja sydänpuu mustuu, että kuitukasaan ne päätyy kuitenkin. Olisipa metsänhoito todella yksinkertaista, jos hiestä kasvttamalla tulisi kohisten markkinakelpoista tukkia. Kerralla oikein tarkoittaisi alueen raivausta hieksestä, mätästystä  ja istuttamista hyvälaatuiselle kuuselle isoilla taimilla. Näin metsäammattilaiset sen tekisivät.

    Jätkä

    Entisen työpaikkani piha-alueella oli ja on muutamia hieskoivuja, mikä sinänsä on yllättävää. Paksuin niistä oli D 1,3 m  65 senttinen, eikä lahoa, vaikka mm. asfaltti oli alle puolen metrin päässä. Puut ovat olleet väljästi, joten pituutta niillä ei paljoa ole. Yksi jouduttiin palastelemaan pystyyn kiipeämällä ja se oli neljän tukin puu, jonka läpimitta oli kahdessakymmenessä metrissä vielä 22,5 senttiä. Minulla on kuvakin jossain, kun istun 20 metrisen kannon päässä.

    Muut puut pätkittiin palokunnan nostokoriauton korista päin, Nostokorkeutta oli 29 metriä, niin että ei noi hieskoivut oikein kunnolla kasva – nurin vaan.

    Pete

    Asiaa on tutkittukin ja suositukseksi jäi, että hieskoivikko kasvatetaan harventamatta tai yhdellä raivauksella päätehakkuuseen jossa hakataan koivukuitua ja energiapuuta. Se oli sitä aikaa kun energiapuulla oli kysyntää. Itse lähtisin siitä oletuksesta, että hieskoivikko ei tuota tukkia. Hieskoivui ei myöskään hyödykasvutilasta olenkaan samaan malliin kuin raudus. Ne ovat tässä suhteessa ihan eri puulajit. Raivaisin asentoon 3000kpl/ha (jopa 4000kpl/ha) ja sitten aikanaan (10-15v?)  jos näyttää siltä, että tukkiakin voisi tulla, niin kuituharvennus motolla jonkun muun puukaupan yhteydessä asentoon noin 1000kpl/ha. Puut jättäisin raivauksessa nyt niin, että eivät ole kiinni toisissaan (eli on motolla aikanaan harvennettavissa) ja kaksi/usemapihaaraiset harventaisin niin että jää vain yksi runko.

    Kuuset tietysti säästäisin nyt ja tekisin niille tilaa. Hyvällä tuurilla tukkia tulee aikanaan, mutta tuskin 20-30mottia enempää harventelipa sitten miten tahansa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 105)