Keskustelut Metsänomistus YLE:n uutisointi päätehakkuusta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 65)
  • Kuusiuskova

    Kaikkien metsänomistajien keski-ikä 45v?
    Täällä meilläpäin taitaa olla noin 65v.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä metsänomistajien keski-ikä oli ainakin taka-aikoina 62 vuotta Suomessa. En ole havainnut, että kuolleisuus tai sukupolven vaihdokset olisi sitä yllättäen nuorentaneet.

    Ylen metsäuutisointi on tarkoitushakuista, aikoihin on eletty, kun pääuutislähetyksessä maanomistajan hakkuu aukkoa uutisoidaan. Mitä tulee metsänomistajien taloudellisesta ajattelusta kautta muut arvot. Lukumääräisesti pienet kaupunkimetsänomistajat varmaakin arvostavat muita arvoja enemmän, kuin puun tuottamista. Mutta metsäpinta-alasta isomman osan omistavat kyllä talouskäyttö edellä ajattelevat.

     

    isaskar keturi

    Uskoisin, että pääsääntöisesti metsänomistajien poliittinen ”agenda” on se, että pitää olla oikeus tehdä omaisuudellaan, mitä haluaa, ellei se aiheuta suoraa haittaa muille. Tämähän oli viimeisen metsälakiuudistuksen tavoite ja palvelee kyllä kaikkia tavoitteita. Nyt sitten onkin kaikenlaisten muotitermien (ilmastonmuutos, luontokato, vihersiirtymä, lajikato) varjolla joillakin piireillä rajoittaa vapaata omaisuuden käyttöä…ja jopa omia toisten omaisuutta omiin tarkoituksiin.

    Tolopainen Tolopainen

    Kaliforniassa on palanut metsää muutamassa päivässä 15000ha, siellä 100ha tuskin ylittäisi uutiskynnystä. Euroopassa on käynnissä suursota, kymmenien miljoonien sähkökaapeli on poikki. Täällä on agenda aivan väärissä asioissa. Kohta Suomi voi taistella olemassa olostaan. Aika paljon näyttää metsää tuhoutuvan myös Ukrainassa.

    jees h-valta

    Silti Suomen piskuisessa maassa ei tarvita edes sadan tahi edes kymmenen ha:n aukkoja. Maksimina voisi pitää kymmentä ja siihenkin paljon jättöpuuvelvoitetta.

    mehtäukko

    Metsiä on kärventynyt monet vuodet putella Siperiassa, Kanadassa,Välimerellä ja nyt Kaliforniassa niin paljon, että pienhiukkasia on saatu riittävästi.

    Mutta eihän kotimaisia käryytysohjelmia voi muuttaa, kun ne ötökät…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pohjois-Suomessa on tehty edelleen isoja avohakkuita – ainakin niitä näkyi vielä 2010 Asta-myrskyn jälkeen julkaistuissa kartta-aineistoissa. Pohjoisessa ja karummalla kasvupaikalla avoalan kokoa voi olla järkevää kasvattaa joskus suuremmaksikin kuin 10 hehtaaria riittävän kertymän saamiseksi. Näkemäesteitä eli puuryhmiä jättämällä saadaan maisemat pysymään parempina ja säästetään mykorritsoja. Hangon hakkuualue oli ilmeisesti tasaikäismännikköä kun kuvissa näkyy vain siemenpuut.

    TA ehdotti että avohakkuu pitää olla pyöreä kaarnakuoriaisille alttiiden kuivuvien metsänreunojen minimoimiseksi (?), mutta ei välttämättä: voidaan tehdä kaistalehakkuu jossa reuna on idän tai pohjoisen puolella. Voidaan myös rajata hakkuu sekametsään eikä puhtaaseen kuusikkoon. Konsteja on.

    Nostokoukku

    Tolopaiselle sattui aamulla pilkkuvirhe. Osaran aukea oli yli 20 000 ha.

    140ärrä

    Aivan normaalia Ylen metsäuutisointia, eli metsien käyttö on irroitettu yhteiskunnasta ja esitetään ikäänkuin toimintana, jota ei tapahtuisi, jos metsänomistajat eivät olisi niin kovasti rahan perään. Sekaan vielä muutamat asiavirheet.

    Noista mykorritsoista, mitenkähän ne selviävät luonnollisista tuhoista, kuten satojen hehtaarien metsäpaloista, joita on sellaisilla alueilla, joilla ne saavat syttyä ja sammua luonnostaan? Sellainenhan tuhoaa kaiken puukasvuston, toisin kuin avohakkuu, jossa jäljelle jää aina jotain pikkutaimia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nykytutkimus on muuttanut käsitystämme luonnonprosesseista, häiriöistä tai metsätuhoista, miksi niitä haluaakaan kutsua. On havaittu että puustoa jää yleensä tuhoissa jonkin verran eloon. Katson jos löydän jotain tarkempaa tietoa Kanadan paloalueista. Voisi kyllä olettaa että sienet ovat leviämiskyvyltään parempia kuin kasvit, kun kevyet itiöt lentävät tuulen mukana.

    Häiriöistä voi lukea artikkelin Metsätieteen Aikakauskirjasta ja vilkaista Tuomas Aakalan esityksen MMM:n seminaarissa vuodelta 2023. Myös Timo Kuuluvainen on kirjoitellut näistä aiheista.

    http://www.mmm.fi/documents/1410837/182940474/Boreaalisten+metsien+luontainen+häiriödynamiikka.pdf/

    Aakala 2021. Metsien luontainen rakenne, kehitys ja haasteet monimuotoisuuden turvaamiselle talousmetsissä. Metsätieteen aikakauskirja.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 65)