Keskustelut Metsänhoito Yle taas aivan pihalla miten metsätalous Suomessa toimii

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 81)
  • Yle taas aivan pihalla miten metsätalous Suomessa toimii

    Yle julkaisi artikkelin https://yle.fi/uutiset/3-11758515?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

    Aiheena ”Lontoolaistutkijat laativat ”10 kultaista ohjetta”, joilla maailman metsäluonto voidaan pelastaa”

    Tuo sisältää aika rajusti pielessä olevia väittämiä.

    Heti alkuunsa, ”Suomen metsät uudistuvat suurelta osin luonnonmukaisesti”

    Sitten tutkijat kuulemma kertovat, että ”Luonnollisesti uusiutuneet metsät sitovat itseensä jopa monikymmenkertaisesti enemmän hiiltä kuin istutusmetsät”

    Lopuksi kuulemma Luken tutkimusproffan mukaan ”Suomessa metsät saavat yleisesti uudistua luontaisesti, joskin joskus turvaudutaan kylvöön tai istuttamiseen”

    Toivottavasti tämä Luken proffa ei oikeasti tee työtänsä tuollaisen käsityksen pohjalta, vaan Yle referoi väärin.

    Ei ihme, että suuri yleisö saa erikoisen kuvan metsätaloudesta, kun pääuutisissa on näin suuria asiavirheitä.

  • A.Jalkanen

    isaskar keturi. Kuulostaa hienolta metsältä! Varmaan samantyyppinen fiilis jonka minä koin Vancouverin saarella metsässä jossa sitkankuusten läpimitta oli luokkaa 2 metriä.

    Timppa

    Eivätkö Kanadan ja Venäjän metsät ole yleensä luonnonmetsiä?  Olen kyllä lukenut, että molemmissa on metsäpaloja, joten eivät ne taida olla kovin pysyviä hiilivarastoja.

    Suomalainen normaali talousmetsä on sitä vastoin hyvin immuuni metsäpaloille.  Ikääntyneessä metsässä ei ole alikasvoskuusia.  Metsäpalot syttyvät yleensä salamista.  Maan pinta alkaa palaa.  Koska ei niitä alikasvoskuusia, jotka soihdun lailla palaessaan sytyttäisivät latvapalon, palo etenee pintapalona niin hitaasti, että palokunta ennättää tulla sammuttamaan.  Kahdesta salaman sytyttämästä palosta on kokemusta.  Molemmissa paloi n 0,3 ha.  Palokunta pääsi niin lähelle, että pystyivät vetämään letkut palopaikalle.  Tieverkosto on siis myös avainasemassa.  Tietysti myös taimikot estävät palon leviämistä.

    isaskar keturi

    Kyllä – ensikosketus oli tyrmäävä. Ajettiin tietä pitkin ja paikallinen Coillten kaveri sanoi, että vasemmalla luontainen tammimetsä. Funtsasin, että onpa pusikko. Noustiin autosta katsomaan ja tien reunaan mennessä paljastui, että olimme nähneet vain latvat ja laaksosta avautui huikeat tammirungot.

    jees h-valta

    Ymmärrän kyllä että luonnollisen metsän puolesta huudetaan. Kyllä suomessa voi hyvin puhua aika yleisesti puupeltomaisesta tuotantotavasta. On vain aina liika tyyni raivattu monimuotoisuus pois. Olisimme paljon konflikteja luontoväen kanssa välttäneet jos emme tekisi näitä yksilajisia, useimmiten kuusi tai mäntymetsiä. Kun olisi annettu tulla joukkoon aika sopivasti sekaa eli kaikkea meillä luonnossa luontaisesti pioneerilajeina esiintyviä puulajeja. Olemme pyrkineet liian tehokkaaseen metsään jossa on unohdettu luonto. Myös korjuutyömenetelmät ovat tehofantasioillaan saaneet samaa puitavaa aikaan. Puistattavaa, kertakaikkiaan. Oikeastaan meidän ei olisi tarvinnut aivan näin kauheasti metsiämme viljellä. Kun emme me siitä ole kovin kaksista palkintoakaan saaneet. Euron vuosipalkkio per kasvatettua mottia kohti ei kovin paljon luulisi reuhtomista aiheuttavan. Mutta, vaan kun on aiheuttanut. Huomaa selvästi kuinka sokeita rahan suhteen olemme. Olemme olleet vaurasta kansaa aika lyhyen aikaa. Hölmöilemme ilmaiseksi aivan sieluttomasti saadaksemme kerralla suuren summan rahaa. Joka on vielä kotvan sitten ollut jotain aivan silkkiä kun tilille on yhtäkkiä ropsahtanutkin muutama tonni kerralla rahaa.

    Kurki

    On aivan selvää, että ei ihan pikatoimin viljelymetsillä aikaansaada sellaisia hiilivarastoja, kun näin parhaat tammimetsät Irlannissa.

    Ainakin Suomen metsien tilavuus on kasvanut 20 viime vuoden aikana 500 milj.m3 (2000-> 2500) eli uutta hiilivarastoa on tullut 1250 milj.tn ja Suomen kaikki päästöt vuosittain ovat n. 50 milj.ekv tn/v. Iralannissakin kun joutomaat metsitetään, niin hiilivarastoa alkaa tulla. Irlannissa ilmasto on erinomainen metsien kasvun kannalta. Sataa paljon eikä routaa koskaan, mutta huonoja turvepohjaisia maita lienee paljon.

    Tiheässä 30-metristä oksatonta runkoa läpimitta puolen metrin molemmin puoli. Pelkkä latvuston viimeiset n. 15 metriä vastaa hiilivarastoltaan keskimääräistä viljelymetsää.

    Taitavat olla aika harvinaisia nähtävyyksiä tuollaiset? Liekö niillä suurta merkitystä hiilensitojana, kun Irlannin pinta-alasta lampaiden laitumia on yli puolet ja metsiä 10%( 0,7 milj.ha). Asukkaita noin saman verran kuin Suomessa.

    isaskar keturi

    Jos Irlannin metsistä puhutaan, niin sehän on niin, että luonnostaan Irlanti on ollut 90% metsiä ja valtaosin juurikin lehtipuumetsiä – saarnea, tammea jne.

    Englantilaiset hävittivät metsät hävittääkseen irlantilaiset puskarosvot, jos nuo tarinat kuten Braveheart kertovat. Irlanti metsittää nummiaan EU:n tuella ja siellä FSC-sertifioinnissa vuosituhannen alussa, kun siellä olin, oltiin huolissaan siitä, että kaikki avoimet alat metsitetään. Samaan aikaan toki pyrittiin lisäämään Irlannissa luonnolliste puulajien – erityisesti tammen ja saarnen alaa (mistä muuten tehtiin hurley-mailat). Hyvin kertoo myös siitä, että ajan haasteet muuttuu, kun nyt huolehditaan ettei ole tarpeeksi hiilivarastoa metsissä.

    Toki ne ovat siellä samalla tavoin nähtävyyksiä kuin täällä meillä järeät aarnimetsät. Siis valtaosahan Irlannin metsätaloudesta muodostuu – kuten edellä kerroin – sitkakuusi-viljelmistä, joiden kiertoaika on 40-50v. Eivät mitään kaunista katseltavaa, mutta metsäala on kasvanut merkittävästi 50 vuoden takaa.

    En enää 20 vuoden takaa muista kaikkia factoja, mutta tuon suuntaista.

    Perko

    Suomessa on ns palolennot ja lisäksi kaikki kotimaanlennot ilmoittaa oudot savumerkit valvomoon.  Kaliforniassa esm  paloja ja savuja niin monessa kohtaa eikä pilotit enää niihin reakoi. Venäjällä saa palaa naapurissa kun   metsää ei omista niin antaa palaa  jos ei omat  housut oo tulessa.  Näin Kannaksella, oli viikon palamassa ajelin samaa teitä eikä palokuntaa näkynyt. Sama oli Latviassa vielä parivuotta sitten. Kylän laidassa oli liekit kokopäivän eikä siihen sammuttajia kuulunut.  Näin naapurissa!

    Scientist

    Kyllä Suomen metsien puista edellenkin enemmistö on luontaisesti syntyneitä. Muistaakseni istutettujen puiden osuus on vieläkin alle 20% kaikista Suomen metsien puista. Ehkä Salli tarkoitti tätä ?

    hemputtaja

    Mitenkähän se nyt oikein on. Valitellaan viljelymetsien yksilajisuutta ja vihjailleen luontaisesti syntyneiden olevan erilaisia.

    En ole eroa juuri huomannut. Luontaiset metsät tuppaavat olemaan puustoltaan aika yksilajisia kuusikoita ja männiköitä. Aluksi voi löytyä useampaa lajia, mutta vanhemmiten tuppaa jäämään vain metsätyypin lajisto.

    Eivätkä nuo viljelymetsätkään niin yksipuisia yleensä ole.

    Haba

    Aloittajalle voimia ja jaksamista…

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 81)