Keskustelut Metsänhoito Yle taas aivan pihalla miten metsätalous Suomessa toimii

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)
  • Yle taas aivan pihalla miten metsätalous Suomessa toimii

    Yle julkaisi artikkelin https://yle.fi/uutiset/3-11758515?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

    Aiheena ”Lontoolaistutkijat laativat ”10 kultaista ohjetta”, joilla maailman metsäluonto voidaan pelastaa”

    Tuo sisältää aika rajusti pielessä olevia väittämiä.

    Heti alkuunsa, ”Suomen metsät uudistuvat suurelta osin luonnonmukaisesti”

    Sitten tutkijat kuulemma kertovat, että ”Luonnollisesti uusiutuneet metsät sitovat itseensä jopa monikymmenkertaisesti enemmän hiiltä kuin istutusmetsät”

    Lopuksi kuulemma Luken tutkimusproffan mukaan ”Suomessa metsät saavat yleisesti uudistua luontaisesti, joskin joskus turvaudutaan kylvöön tai istuttamiseen”

    Toivottavasti tämä Luken proffa ei oikeasti tee työtänsä tuollaisen käsityksen pohjalta, vaan Yle referoi väärin.

    Ei ihme, että suuri yleisö saa erikoisen kuvan metsätaloudesta, kun pääuutisissa on näin suuria asiavirheitä.

  • A.Jalkanen

    Hyvä puheenvuoro, PP. Nettijulkaisuissa on kuitenkin se hyvä puoli, että julkaisuja on helppo kommentoida ja oikaista. Ennen vanhaan mielipidekirjoituksen saamiseen esimerkiksi Hesariin oli paljon suurempi kynnys ja asia mahdolllisesti ehti jo vanheta ja unohtua. Mistään keskustelusta ei voinut puhuakaan. Twitter on tietenkin nopeudessa ja raadollisuudessaan oma lukunsa ja siispä en sinne osallistukaan. Tapaus Navalnyi osoitti että kannattaisi joskus hetken miettiä ennen kuin twiittaa.

    Planter

    ”PS Olisi keskustelulle eduksi jos arvioitaisiin itse asiaa eikä ihmisten henkilökohtaisia ominaisuuksia tai pätevyyksiä.”

    Ihmisten henkilökohtaisia ominaisuuksia ei saa arvioida. Sehän on kielletty keskustelupalstan säännöissä ja siitä periaatteesta tällä palstalla on pidetty tiukasti kiinni. Ajattelin kuitenkin, että voisi varovaisesti ottaa kantaa pätevyyteen asiantuntijuudesta.

    Kun adressin 68:sta ”metsäalan tutkijan” allekirjoittajista löytyy muiden muassa meriäyriäisten ja -kasvien vuorovaikutuksen ja luonnonpopulaatioiden väripolymorfian tutkija, niin heräsi epäilys onko kerätty adressiin vain metsäalan tutkijoita, kuten listaa ”mainostettiin”.

    Ehkä se linkittyy kuitenkin metsään sitä kautta, että metsäojitusten ja jokien kautta mereen huuhtoutuu humusta ja ravinteita, joka vaikuttaa meriäyriäisten ja -kasvien väliseen vuorovaikutukseen. Jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen vähentäisi maanmuokkausta, valuamia ja sitä kautta lisäisi meriäyriäisten hyvinvointia.

    Joten hyväksyn meribiologin ”metsäntutkijaksi”, ettei tule riitaa.

    Kurki

    https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162673/VNTEAS_2021_5.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Raportin laatioita mm. Sampo Soimakallio ja Oras Tynkkynen?

    Raportin johtopäätös on, että valtakunnalliset, valtionhallintoa sitovat päästöbudjetit vahvistaisivat ilmastolain ohjausvaikutusta viestimällä etenemispolusta kohti hiilineutraaliutta.

    Voi hyvä jyssäys.

    Raportti on ollut turhaa työtä.

    Suomi on jo hiilineutraali, kunhan kaikki nielut otetaan mukaan laskelmiin.

    Perassic Park

    -Eiköhän saman tein hyväksytä metsäasiantuntijat myös meribiologian asiantuntijoiksi 🙂

    -tasapuolisuuden vuoksi.

    Puuki

    Kaikki on asijantuntioita , kun oikein tarkkaan katsotaan.  Merestä nousee vesihöyryä pilviin ja sataa metsiin vetenä ja lumena joten yhteys  löytyy siitäkin.   Sinisiä ajatuksia saa kaikki dosentit ja me muutkin sukankuluttajat pohtia kuten Havukka-ahon ajattelija. (Hankalampi juttu on se, että minne ne asiantuntijalausunnot kirjataan ja mihin vaikuttaa tulevaisuudessa, jos ei ollakaan oltu ihan niin hyvin kartalla kuin olisi ollut toivottavaa. )

    Hiilineutraliuteen pyritään v:een 2050 mennessä.  Eu:n komissio antaa pääpiirteittäiset ohjeet ja kukin maa saa kait kuitenkin oman lainasäädäntönsä mukaan soveltaa niitä (?).  Jos pitää puuttua perustuslaillisiin oikeuksiin esim. rajoituksia omistusoikeudesta yms, niin vaaditaan eduskunnassa tavanomaista suuremman enemmistön päätös . Valtio ja julkispäättäjät on vastuussa ja korvausvelvollisia mahdollisista päätösten  tulonmenetyksistä kansalaisille.   Niin on laki säädetty.

    Yhden skenaarion mukaan jo 10 vuodessa pitäisi olla 250 000 sähkö-tai hybridi/vetyautoa liikenteessä, 50 000 kaasukäyttöistä.  Kalliiksi tulee jos tuohon pitää väkisin pyrkiä.  (L: Pääosin Planterin linkkistä ed. sivulta) .

    A.Jalkanen

    Kritiikkini ei kohdistunut sinuun Planter vaan siihen että henkilöä tuntematta kaikkia professorin arvonimen tai viran saaneita nälvitään usein tietämättömiksi ja todellisuudesta vieraantuneiksi. Se on totta että heidänkin – kuten meidän kaikkien – pitää olla varovaisia kun kommentoimme asioita oman ydinosaamisen ulkopuolelta. Tuohon YLEn juttuun oli tästä syystä ja lisäksi toimittajan huolimattomuuden takia jäänyt harmillisia asiavirheitä kaksi kappaletta: 1. Suomen metsien uudistamisessa metsänviljely on valtamenetelmä eikä luontainen, ja 2. luontaisesti syntynyt metsä ei ole sen parempi tai huonompi hiilen varasto tai hiilen nielu kuin viljelymetsäkään.

    Tolopainen

    Jotain realismia pitäisi noissa tavoitteissakin olla. Ei tuohon nyt kovin paljon järkeä tarvita, kun se voidaan todeta mahdottomaksi, mikäli elintasoa ei romahduteta.

    Olli Salli

    Nyt Koivula itsekin pyytänyt Yleä korjaamaan juttua https://twitter.com/mj_koivula/status/1355458514790060033?s=21

    Puuki

    Lisäisin vielä tuohon AJ:n 2 kpl:n listaan , että viljellyn taimimateriaalin puun kasvu on yleensä luontaista parempaa joten hiilinieluakin kertyy enemmän.

    Per Ä Reikäs

    Näinpä on metsä asiat nyt

    https://youtu.be/ja3Mm41PfgI

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)