Keskustelut Metsänomistus Yksityistien vs. kiinteistölle johtavan tien hoitomaksu?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)
  • Yksityistien vs. kiinteistölle johtavan tien hoitomaksu?

    Tuli tuollainen vastaan: Muutama osakas (3/10) on saanut tiekunnan vuosittaista hoitomaksua vastaan myös oman pihatiensä aukaisun. Pihateiden pituudet 50-300m ja tätä käytäntöä jatkettu ilmeisesti useampi vuosi. Yksiköinnissä tätä ei ole huomioitu, vaan on tehty tyyliin”isän kanssa näin sovittiin”.”ja jossain pöytäkirjassa on maininta”. Osakkaista 7 ei ole tätä etuutta saanut nauttia, koska ei ole tästä käytännöstä edes kuullutkaan. Eli ymmärrän asian niin että on toimittu vastoin hyvää käytäntöä. Tai ehkä jotain muuta.

    Uusi auramies kyseenalaisti menettelyn ja ilmoitti että ei suostu tähän, vaan jokainen maksaa omaansa ja tiekunta omansa.

    Mikä on raadin kanta? Siis tähän miten aiemmin on toimittu?

  • Jätkä

    Meillä on useammankin kerran yksiköitä rukattu, kun on tilanteet vaihtuneet. Tekijä on ollut kaveri, joka on työkseen tehnyt näitä yksiköintejä. Hänellä on MTI-koulutus ja pitkä työura metsäkeskuksen palkkalistoilla, juurikin tieyksiköiden laskeminen tiedossa olevilla tekijöillä.

    Sivullinen sen pitää olla, joka yksiköt määrittää, eikä välttämättä tarvitsisi tuntea ketään.

    Periaatteessa voisi laskea jokaisen pihaliittymän ja pihan puskemisenkin, jos näin sovitaan. Jokainen maksaa siitä, minkä saa.

    Minä linkosin kaikkien muiden pihat ja tiet, paitsi yhden mulkeron – ja niiden, jotka halusivat, että en linkoa. – Ilmaiseksi, paitsi yksi rouva halusi välttämättä maksaa, panin niin halvan hinnan, että sillä ei ollut merkitystä. (Iso piha ja koko talvi 20 € etukäteen maksettuna)

    mettämiäs

    ”Mutta kotitalousvähennys koskee kai laskusta vain työn osuutta, ei polttoaineita eikä koneen kuluja. Ei taida maksaa vaivaa erotella, jos nuo pykälät tulkitaan noin ja jos haluaa rehellisesti menonsa ilmoittaa.”

    Punkkitutkijan osaaminen verotusasioissa on todellakin aivan häikäisevällä tasolla. Tällä hiekkalaatikolla olen niin kovin monesti ennenkin törmännyt vastaavanlaisiin tapauksiin, joissa kommentoijan osaaminen sekä asiantuntemus hipoo nollaa ja sen jälkeen aletaan vielä epäillä minun rehellisyyttä veroilmoitusten suhteen. Olen tämänkin monesti jo todennut, tällaisen kansakoulupohjalta yrittävän vähävaraisen pienmetsänomistajan leipä on niin pieninä murusina maailmalla, että verottajan ohjeistusta on seurattava pilkulleen. Onneksi täällä on paljon muitakin varoissaan olevia metsänomistajia ja muitakin veronmaksajia, jotka näyttävät mielellään maksavan ylimääräisiä veroja ja sitä kautta pienentävät painetta verojen nostoon tällaisilta vähemmän varoissaan olevilta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mettämiäs. Kuten lainauksesta ilmenee sanoista ”kai” ja ”jos”, en suinkaan kuvitellut antavani tyhjentäviä veroneuvoja. Täällä kaupungissa pärjää tietämättä mitään konekulujen ynnä muiden vähentämisestä. Enkä varmasti vihjaillut että sinä tekisit ilmoituksen väärin tai epärehellisesti. – Nälvimisen sijaan olisit samalla vaivalla kirjannut tänne muiden hyödyksi neuvot oikeaan vähennysten kirjaamiseen. Oletettavasti tiedät ne kun kerran tartuit asiaan.

    Visakallo Visakallo

    Eikös se kotitalousvähennyksen saaminen edellytä, että pihan aurauslaskussa on eroteltu työn osuus valmiiksi? Siinä voi jollekin auraajalle tulla eteen taas se kuuluisa ”viimeinen niitti”!

    Puuki

    Tieosakaan ”omatie” tulee tietysti  samalla tavalla kuin muutkin tien pätkät tieyksikköjaossa jyvitetyksi, jos ko omistaja on tiessä  osakkaana.   Mutta pihan auraus voisi olla hyvä sopia erilleen koska niiden kulut vaihtelee paljon.

    Pihatyön osuudesta saa tehdä kotitalousvähennyksen. Ei lie liian  vaikea erottaa sitä tavaran arvosta. Jos ei muuten onnistu, niin voi katsoa verottajan taulukosta tr- työtunnin arvon, ja tekijän palkkaa on loput.

    Tomperi

    ”Uusi auramies kyseenalaisti menettelyn ja ilmoitti että ei suostu tähän, vaan jokainen maksaa omaansa ja tiekunta omansa.”

    Tuskinpa se kuuluu pätkänkään vertaa auramiehelle kuinka aurattava alue on yksiköity?

     

     

    Sulli

    Tuskinpa se kuuluu pätkänkään vertaa auramiehelle kuinka aurattava alue on yksiköity?

    Ei varmaan kuulukaan mutta jos laskuttaa tiekuntaa saman kuin ennenkin ja lisäksi vielä tiepätkät osakkailta erikseen, lisää se kassavirtaa ilman kulujen tai työn lisäystä.

    Visakallo Visakallo

    Ainakin meilläpäin on yksityistiekunnan laadittava tarkka kartta siitä, mitkä tieosuudet kuuluvat tiekunnalle ja mitkä puolestaan ovat kiinteistöjen omistajien suoralla vastuulla. Aika turha olisi muuten pyytää tarjouksia urakoitsijoilta ja verrata niitä ja tehdä jälkilaskentaa toteutuneista hoitokustannuksista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tieosakaan ”omatie” tulee tietysti  samalla tavalla kuin muutkin tien pätkät tieyksikköjaossa jyvitetyksi, jos ko omistaja on tiessä  osakkaana.

    Mikä on yksiköinti käytännössä, saisiko esimerkin tästä?

    Puuki

    Tieyksikkölaskelmassa lasketaan tonnikm:ja.  Esim. metsän ha:n kerroin on 14, mökin 300 (jatkuva käyttö) ,  pellon 25.    Osakkailta lasketaan siis kaikki tkm:t tähän tapaan :  Kerroin x pinta-ala (vaikutus- pa) x matka =  xxxx tnkm .       Tnkm:lle määritetään hinta ja jokaiselta peritään esim. 25-30 c/ tnkm jolla yht.summalla kustannetaan sitten tien hoito kimpassa.         Erikseen sovittaan jos tienhoitoon kuuluisi esim. piha-aluiden puhdistus.  Yleensä ei kuulu, semmonen käsitys mulla, en tiedä miten muualla toimitaan.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 74)