Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Puuki

    Puurakentamisessa ollaan kerrostalojen osalta Suomessa jäljessä esim. Ruotsista, jossa on jo pidempään rakennettu korkeitakin puukerrostaloja. Se johtuu Suomen rakennusmääräyksistä, joiden laadinnassa on ollut lobbareina betonirakentajat ja sementtiteollisuus vuosikymmenten ajan.   Puurakentaminen on kuitenkin saanut muutama vuosi sittten ”hyväksynnän” päättäjien taholta täälläkin. Vie aikansa ennen kuin puurakentaminen tulee ns. tutuksi  rakennesuunnittelijoille ja muille alan ammattilaisille.

    Pukkalan ym. tutkimuksen lyhennelmästä tuli mieleen, että mitenkähän ko. tutkimuksessa on otettu huomioon mahdollinen kokonaiskasvun lisäys joka johtuu CO2:n lisääntymisestä , puiden jalostushyödystä ja vaikka siitä, että nopeampikasvuisia lehtipuulajeja alettaisiin viljellä entistä enemmän mm. turvemaille ?

    Gla

    ”nopeampikasvuisia lehtipuulajeja alettaisiin viljellä entistä enemmän mm. turvemaille ?”

    Kirjoitat konditionaalissa. Co2-tason nousua voidaan sentään ennustaa, mutta metsän viljelyssä tapahtuvien muutosten kohdalla menee homma helposti lähinnä toiveajatteluksi ja painotukset riippuu herkästi tutkijan asenteista. Suuri tekijä varmasti nopeakasvuisten lehtipuulajien (poislukien leppä) viljelyn suosiossa on myös hirvipolitiikka ja siinä ei ole valoa näkyvissä.

     

     

    Puuki

    No olisihan tuohon skenaarioon voinut vaikka lisätä sen mahdollisuuden, että puut kasvaa entistä enemmän kuten tähänkin asti niin kuin on käynyt jo vuosikymmenten ajan. Sehän on todennäköistä eikä tuon kaltainen tutkimus voi olla muutenkaan muuta kuin oletuksiin mahdollimman hyvillä todennäköisyyksillä perustuvaa.

    reservuaari-indeksi

    Entäs jos ilmaston lämpenemisestä johtuvat hyönteisriskit laukeaakin silmille ja ne kirjanpainajat ym. syö (välillisesti) ne mettät pitkälleen.

    Oliko etelä-Ruotsissa juuri nyt ja muutama vuosi sitten näitä ongelmia. Luulisi olevan kohta meilläkin, koska pohjoiseen päin nuo leviää.

    Tolopainen

    Meillä on ollut huomattavasti lämpimämpi ilmasto 5000v sitten jolloin jaloja lehtipuita on kasvanut Oulun korkeudella asti. Pääsuunta ilmastossa on ollut viileneminen eli kohti seuraavaa jääkautta.

    Puuki

    Jos kirjanpainajat syö kuusikot pitkälleen, niistä puista pitää tehdä energiahaketta. Sen käytöllä korvataan sitten kivihiilen ja öljyn polttamista. Kun uusi (eri puulajin)puusukupolvi korvaa entisen, niin hiilensidonta jatkuu.

    Reima Ranta

    Markkinat määrää isossa kuvassa, jolla esim. ilmastomuutoksen näkökulmasta on jotakin merkitystä, kuinka mennään. Niin rakentamisessa, metsätaloudessa kuin muussakin toiminnassa.

    Ilmastomuutos on sikäli hankala, jos se on ennusteiden mukaan todella tapahtumassa, että se tulee kaatumaan päälle.

    Siihen, että markkinoita aletaan isossa kuvassa vaikuttavasti ohjata lainsäädännöllä, tarvitaan jo isoja ilmasto-ongelmia ja silloin ollaan auttamattomasti jo myöhässä. Jo lainsäädännön tekemisessä on viivettä ja siihen on vuosikymmenen viive, ennen kuin vaikutukset alkavat jotenkin näkyä.

    Gla

    ”Pääsuunta ilmastossa on ollut viileneminen eli kohti seuraavaa jääkautta.”

    Olisi, ellei ihmisen aiheuttama ilmastomuutos kumoaisi tätä vaikutusta. Nyt saadaan siis hiukan peliaikaa, kun lämpiäminen on hitaampaa kuin olisi ilman ilmaston luontaista jäähtymistä.

    Kun tuo jakso päättyy, on asioiden oltava kunnossa. Muuten tulee tosi lämmin.

    jees h-valta

    Kumpiko lie parempi, hel..tin kylmä vai juuri niin kuuma?

    Rane2

    Niin,voiko muovin tuotantoa lopettaa vai tulisiko siitä hiilivarasto?

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/vieraskolumnit/artikkeli-1.304478

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 1,010)