Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

  • Tämä aihe sisältää 1,011 vastausta, 53 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Rane2 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Planter Planter

    ”Lukekin jo sekoilee.”

    Käyräkuvan tekijä ainakin sekoilee. Jos hakkuumäärät pysyvät nykyisellään, niin kuvan mukaan puuston runkotilavuus lähtee laskuun tulevina vuosina. Lähtötasokin on näköjään jostain vuodelta 2000.

    Puuki

    ” Onkohan koko moskan hämmentäjänä puuvillanjalostajat ja öljyteollissuus??”

    Tuosta voi hyvinkin olla kysymys. Lobbarit syöttää vaihtoehtoista totuutta, jotta bisnekset ei menisi pieleen.   Osalle porukasta tietysti kelpaa hyvin muunneltu totuus , jos ja kun jo alunperin on tietämättömyyttä tai eri mieltä koko teollisuudenalasta.

    Männiköiden harvennuksissa on pientä viivettä kasvun elpymisessä, mutta kun kasvu keskittyy tukkipuukokoisiin runkoihin, sitoutuu hiiltä pidemmäksi aikaa ja enemmän kuin metsiin lahottamalla.  Ja lisääntynyt ja kokoajan lisääntyvä kokonaiskasvu (110 milj.m³/a) korvaa sen harvennusreaktion viiveen metsien kasvunopeudessa.

    Puuki

    Yle 1 :llä tiedeykkösessä haastatellaan professoria mm. metsän suojelusta ja puun biotalouskäytöstä.

    Hänen mielipiteensä mukaan  puun käyttöä ei saisi lisätä, koska hiilensitoutuminen vaarantuu, vaikka keski-ikäiset metsät sitovatkin eniten hiiltä. Puun käyttöä pitäisi lisätä pidempiaikaisiin kohteisiin, koska energiakäytössä hiilen kiertonopeus on nopeaa ja hiiltä vapautuu kuulemma energiayksikköä kohti enemmän kuin fosiilisia poltettaessa.

    Tuossa unohtuu se, että hoitohakkuilla saadaan sitä järeän puun osuutta kasvatettua keski-ikäisissä metsissä ja hiilen sitoutumisaikaa pidennettyä.  Vanhojen metsien suurempi hiilivarasto oli eräs pointti. Siitäkin voi olla perustellusti eri mieltä, koska hoitamattomien metsien lahoamista tapahtuu jo paljon ennen sitä vanhan metsän (+100v?) aikaa. Lisäksi vanhojen metsien kasvu ei yllä keski-ikäisten tasolle.  Olen myös siinä käsityksessä, että biotuotetehtaissa puusta jää vain pieni osa massasta käytettäväksi energiantuotantoon, joka korvaisi sitten uusiutumattomia fossiilisia e-lähteitä.

     

     

     

     

    Jätkä

    Puun käyttö energiaksi ei lisää hiilen määrää olmakehässä eikä maastossa, koska sama hiili palautuu uudestaan puuksi kasvun myötä ja kiertää taas enegiapuuna takaisin hiileksi.

    Mitä enemmän me suomalaiset käyttäisimme puuta energiantuotantoon, sitä vähemmän me joutuisimme käyttämään fossiilisia polttoaineita.

    Siinäpä meidän hiilinielu, eli jos kaikki energia otettaisiin puusta, olisimme täysin hiilineutraaleja sen suhteen.

    Metsuri motokuski

    Viimeisessä Aare-lehdessä Isomäen kolumni aiheesta.  Aihe on aika monisyinen ja kun asia sisällytetään eri  pituisiin aikajaksoihin merkitys muuttuu jonkin verran. Ainakin tuon jutun perusteella ei pitäisi nykyisellä metsänhoidolla olla ongelmia biotaloustavoitteiden kanssa.

    Gla Gla

    Puuki: ”Hänen mielipiteensä mukaan puun käyttöä ei saisi lisätä, koska hiilensitoutuminen vaarantuu…”

    Noita puun käytön lisäämisen vihreitä vastustajia, joiden mielestä puun käyttöä pitäisi kohdentaa pidempiaikaisiin kohteisiin, en vaan tajua. Mistä saadaan raaka-aineet tuotteille, joihin voidaan käyttää puuta, vaikka sitten lyhytaikaista käyttöä varten? Tähän saakka on paljon käytössä fossiilisia materiaaleja ja niiden korvaaminen puulla pitäisi olla asia, jota ei kenenkään pitäisi kyseenalaistaa. Toki käyttämättä jättäminen on hieno tavoite, mutta ei kovin realistinen.

     

    mehtäukko

    Elikkä kyllä ”lukeneiden” herrojen kaksinaismoraali hämmentää!!? Miten tämä voi olla edes mahdollista?

    Onko metsän osallisuus ilmasto-asiassa noin helkutin ristiriitainen ja tulkinnanvarainen asia, että jotkut proffat höyryävät kuin pyörä on nyt just keksitty ja toiset todistelevat monikymmenvuotista tutkimussarkaa kyntäen?

    On tämä käsittämätöntä sekoilua!

    Minkähän vakuuttavan kuvan näkemämme teatteri antaakaan euroopan päätöksen tekijöille?

    Tolopainen Tolopainen

    Ilmastomuutoksen takia Siperiassa on käynnissä isot metsäpalot suurimmat yli 10000 vuoteen, koska lämpötila siellä on noussut jo neljä astetta. Metsää on jo palanut 54000 ha eli keskikokoisen suomalaisen pitäjän pinta-ala. Siperian metsät peittävät 10% maapallon pinta-alasta ja niihin on sitoutunut kolmannes kierrossa olevasta hiilestä kerrotaan artikkelissa. Ei taida Suomen metsien käsittelyllä olla kovin paljon merkitystä, noihin alueisiin verrattuna.

    mehtäukko

    Ja Amazonin sademetsää tuhotaan valtavat alat vuosittain. Kuka elukoille laitumiksi kuka muuten vain…!?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuolla nimimerkkien kesäretkellä nähtiin luonnonsuojelualueella, että jo nuorehkossa luonnonmetsässä alkaa itseharveneminen, kun tiheys kasvaa liian suureksi. Nämä pieniläpimittaiset puut lahoavat nopeasti, vaikka toki metsä säilyy hiilinieluna. Hoidettu metsä on tehokas hiilinielu ja myös hyvä hiilen varasto, kun luonnonpoistumaa on vähän.

    Kokonaan toinen asia on sitten se, mikä on riittävä monimuotoisuuden taso. Siinä kannattaisi noudattaa varovaisuusperiaatetta, eli ei poiketa liikaa luonnonmetsästä tai ainakin luonnonmetsän lajistoa olisi saatava säilymään jonkinlainen ’vankileirien saaristo’ talousmetsissäkin. Luken tutkija Raisa Mäkipään haastattelu (Helsingin Sanomat sunnuntaina 8.7.) valottaa mielestäni hyvin tätä periaatetta. Kun ei tiedetä, mitkä lajit ovat ekosysteemin toimintakyvyn kannalta välttämättömiä, systeemin häirintä olisi pidettävä kohtuullisissa mitoissa. Sama koskee mielestäni systeemiä laajemminkin, eli toimivista ravintoketjuista petoeläimineen olisi myös kannettava huolta ja hillittävä vieraslajien holtitonta leviämistä. Luonto itse hoitaa itsensä viisaammin kuin me.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 1,010)