Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • A.Jalkanen

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005515478.html
    ”Miten maapallon massiivinen metsitys toteutettaisiin?”

    Joidenkin mielestä sekä fossiilisten että biopolttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa mahdollisimman nopeasti. Käytännössä tämä on vaikeaa. Jopa meillä Suomessakin on sanottu sähköstä voivan tulla pulaa, kun kivihiilivoimaloita on ajettu alas. Biopolttoaineita on pakko käyttää siirtymäkaudella kohti puhtaita energioita. Biopolttoaineita ei siis saada lähivuosikymmeninä vähennettyä, mutta niiden tuotantoa on mahdollista lisätä paljonkin. Esimerkiksi tuossa mielipidekirjoituksessa kuvatulla menetelmällä, jota Mika ’St1’ Anttonen kokeilee jo Marokossa.

    A.Jalkanen

    Päivän hyvä uutinen: uusiutuvan energian hinta laskee.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000005523457.html

    Rane2

    Tuulivoimalaskelmissa ei edelleenkään oteta huomioon että sen tuottaman energiamäärän vaihtelun kustannukset maksaa aina joku muu.Vähätuulisena aikana on jossain oltava saman verran tuotantokapasiteettia joka korvaa puuttuvan tuulivoiman.Esim Saksassa se on hiilivoimaa.

    Pete

    Rane on oikeassa. Jos tuuli- ja aurinkosähkön tuottajat velvoitettaisiin kustantamaan myös aiheuttamansa säätövoiman tarpeen niin laskelmat näyttäisivät aivan toisilta.

    Tilannetta ei helpota se, että yhä suurempi osa energiasta kulutetaan sähkönä ja muutetaan lämmöksi. Lämpöpumput lisäävät säätövoiman tarvetta eikä se ole ongelmatonta sähkönsiirrollekaan.

    Planter

    Ei kannata teilata tuulivoimaa kokonaan. Esim Fortum rakentaa tuulivoimaa Norjaan, Ruotsiin ja Venäjälle yhteensä noin 1500 MW, eli Olkiluoto 3:n verran ja nopeammin. Huomattavasti ympäristöystävällisempää ja turvallisempaa kuin ydinvoima. Fortumilla on yllinkyllin vesivoimaa ja kaasuvoimaa säätövoimaksi.Sillä on hyvä paletti vaihdella ja säädellä eri tuotantotapojen välillä. Ei se siirrä kustannuksia säätövoimasta kenellekään muulle, eikä kuormita siirtoverkkoa heilahtelevalla kuormalla.

    Tuulivoima on jo markkinaehtoisesti kilpailukykyistä, ehkä jo edullisin tuotantotapa. Tuet tulevat vähitellen jäämään pois.

    Miksi Fortum ei saisi rakentaa tuulivoimaa?

     

    MaalaisSeppo

    Tuulivoiman vertaus ydinvoimaan ontuu pahasti. Ei pidä verrata huipputehoa, vaan tuotetun energian määrää ja hintaa. Arvioisin, että tuulivoimalan huipputehon käyttöaika Suomessa on esim 2000 h/a. Tällöin 1000 MW teholla saadaan hyödyksi 2 TWh/a. Vastaavasti saman tehoisella ydinvoimalalla 16 TWh/a (8000 h huipun käyttöaika). Norjan oloissa tuulivoima tuottaa luonnollisesti enemmän energiaa.

    Tuulivoimalan tuottaman energian markkinahinta jää auttamattomasti alle ydinvoimalan. Tämä johtuu siitä, että tuulisella säällä sähköstä on enemmän tarjontaa kuin tyynellä. Eli sähkön hinta laskee, kun tuulee reippaammin.

    Planter

    Tuskin se Fortum sitä tuulivoimaa rakentaisi, jos se  olisi kannattamatonta?

    Tuotannon hintavertailussa on otettu huomioon huipputehon käyttöaika.

    https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vOeufOQWn/content/sahkontuotannon-hintavertailu-tuulivoima-edullisin

    Rane2

    Planterin kannattaisi lukea linkkinsä.

    ”Olisikin syytä alkaa siirtyä käyttämään sähkön tuotannon kokonaishintaa kullekin tuotantomuodolle, koska myös tarvittava varastointi, huipputeho ja varavoima ovat kustannuksia sähkönsiirron lisäksi”, ehdottaa Vakkilainen.

    Hänen mukaansa Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannushintaan pitäisi laskelmien mukaan lisätä noin 15 euroa /MWh ja aurinkovoimaan peräti 29 euroa/MWh, jotta ne kattaisivat kustannukset. Kustannuksia syntyy muun muassa varavoiman, sähköverkon tehonhallinnan ja sähkön kantaverkon vahvistamiseen liittyvistä kuluista. Nämä kulut mukaan lukien tulisi maatuulisähkön hinnaksi 56,4 euroa/MWh. Tämä nostaisi ydinsähkön edullisimmaksi vaihtoehdoksi, vaikka voimala olisi rakennettu uuteen paikkaan.

    Planter

    Kyllä linkit on luettu. Kommentoin edellä Fortumia, jolla on itsellä kaikki tarvittavat ”työkalut”, joilla voi pitää sähköntuotanto ”tasaisena” säätövoima (vesi) varavoima (kaasu) jne.

    Pelkkä tuulivoimaoperattori pitäisi velvoittaa hankkimaan tarvittava säätö/varavoima esimerkiksi jotain toiselta energiayhtiöltä, jolloin se joutuisi maksamaan tarvitsemansa säätö/varavoimakustannukset.

    Kyllä pohjoiseen sähköverkkoon Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä sopii erinomaisesti kohtuullinen määrä tuulivoimaa, koska sähköverkon alueella on paljon säätövoimaa ja varavoimaa.

    A.Jalkanen

    Toivotaan että epäonnistunut tuulivoimatuen tuki ( jonka Pekkarinen ja vihreät suhmuroi meille?), saadaan kuriin nyt kun tuulisähkön markkinahinta laskee.

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 1,010)