Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Puuki

    Jk:n hyöty vs tasaikäinen kasvatus perustuu uudistuskuluissa säästämiseen . Esim. MT kuusikossa (E-Suomi) jk:n keskimääräinen vuotuinen kokonaiskasvu on n. 1 m3 alle tasaikäisen vastaavan metsän.

    Korjuukulut vastaa 2. harvennuksen kuluja tasaikäisissä metsissä.

    Timppa

    ”Jk:n hyöty vs tasaikäinen kasvatus perustuu uudistuskuluissa säästämiseen”  Tietysti säästyy, jos ei tee mitään.  Yhtä varmaa muuten on, ettei sitten kasva kunnon taimikkoakaan.  Sehän oli epäilemättä yksi syy siihen, että siirryttiin jaksolliseen.

    Nykymaailmassa luontainen taimettuminen on vielä paljon aiempaa vaikeampaa.  Typpilaskeumat lisäävät heinän kasvua ja muutakin pintakasvullisuutta, josta havupuun pienen sirkkataimen on erittäin vaikeaa ponnistaa.

    Puuki

    Taimettumisen onnistuminen vaihtelee laidasta toiseen mm. sen mukaan minkälainen kasvupaikka on. Huonoahan se luontaisten taimien tuleminen rehevillä paikoilla on , varsinkin jos maata ei muokata mitenkään.

     

     

     

    Timppa

    ”Huonoahan se luontaisten taimien tuleminen rehevillä paikoilla on , varsinkin jos maata ei muokata mitenkään.”

    Ei se muokkauskaan yleensä auta parhailla kasvupaikolla.  On kyllä ajattelukyky hukassa, kun pilaa tulevat metsänsä.

    Puuki

    Suomi on melko pitkä maa eikä metsänkasvatuskaan ole samanlaista joka puolella. Esim. lehtomaisella kankaalla kasvaa oikein hyvä luontaisesti syntynyt kuusi-/mäntysekametsä itselläni .(laitoin kuvankin joku aika sitten). Aukko oli alunperin aurattu ja istutettu männylle. Kuusen taimettumista oli tapahtunut aivan liiaksi tarpeeseen nähden. Hyvä siemenvuosi ja sopiva maaperä sai sen aikaan. Ajattelukyky on hukassa jos luullaan aina yhden käytännön toimivan ja olevan sopivin joka paikassa.

     

    Timppa

    Totta tietystyi on, että jossain sopivan kosteassa paikassa kuusi joskus taimettuu liikaakin.  Jos tällaista sattuu ehkä muutamassa prosentissa, mutta muualla ei sitten, niin en kyllä poikkeuksien perusteella suunnitele metsienkäsittelyä.

    Ainakin meikäläisen kokemuksen mukaan nopeasti ja varmasti tehty uudistus on jopa kustannuksiltaankin halvempi.  Metsänkasvusta puhumattakaan.

    Monesti siteeraamassani Tapion vuosikirjassa 1914 eräs kirjoittaja totesi, että aika pienillä panostuksilla saas kunnon taimikon.  Se totuus pitää vieläkin.  Siis taimikkoja on hoidettu jo yli 100 vuotta, mistä epäilemättä kertovat monet nykypäivän tasarakenteiset vanhat metsät.  Meillä on sellaisia kuusikoita ja männiköitä.

    Ei meilläkään ole yhtä käytäntöä.  Mäntyäkin uudistetaan sekä konekylvöllä että käsin kylvöllä.  Joskus istuttaenkin.  Kaikenlaisia vaihtoehtoja maapohjan ja kivisyyden mukaan joudutaan soveltamaan.

    MaalaisSeppo

    Mielenkiintoista. Luontaisesti syntynyt kuusi-mäntymetsä muokattuun, männylle istutettuun omt-aukkoon. Mitenkähän olisi käynyt, ilman muokkausta ja mäntyjen istutusta? Itselläni on esimerkki muokaamattomasta ja istuttamattomasta omt-aukosta. Kyllähän se jotakin kasvaa, mutta en suosittele.

    mehtäukko

    Elikkä AJ:n vastaukseen viitaten pysyn edelleen tiukasti varmemmassa ja tuottavammassa metsänkasvatusmenetelmässä.

    Lisäksi kun otetaan huomioon ratkaiseva korjuupropleema/ hinta jk:n tappioksi, valinta ei tuota vaikeutta.

    A.Jalkanen

    Jk:n soveltaja joutuu yritä ja erehdy -menetelmällä etsimään sopivaa puuston tiheyttä, joka estää heinän kasvun mutta ei estä uudistumista. Uudistaminen on siis jk:ssa riskipitoisempi työvaihe kuin perinteisessä mallissa. joidenkin metsätuhojen alempi esiintymisfrekvenssi voi kompensoida tilannetta. Jos taas tyvilaho – tuulituho – hyönteistuho -ketju uhkaa kuusikossa, niin silloin jk ei sovellu, vaikka taimia olisikin tuloillaan.

    Puuki

    Mäntyjen istutus lehtomaiselle kankaalle (Gomt) oli tyypillinen 70-luvun virhe , kun mäntykuitupuu oli ilmeisesti silloin metsäteollisuuden tarpeisiin käyttökelpoisin ja halutuin puutv.laji. Kuusen luontainen uudistuminen olisi tuolloin onnistunut erinomaisesti ilman istutustakin. Maaperä on hyvin kosteuden säilyttävää hieta/hiesumaata. Karkearakenteisemmalla tai savikollakaan vastaava ei olisi onnistunut yhtä hyvin.

    Tuulituhoja tulee helposti niille alttiille paikoille uudistettaessa jatkuvan kasvatuksen metsiä. Jos vanhempi metsä hakataan n. 10 m²/ha pohjapinta-alaan, niin tuulenkaaatoja tulee miltei varmasti ellei metsää ole valmisteltu jo aiemmin luontaiseen uudistamiseen harvennuksilla.

    Pienakkohakuu lisää tuulelle alttiita metsän reunoja ja hidastaa taimien kasvuakin n. 1/3 osan suurempaan alaan verrattuna (useamman ha:n aukkoon verrattuna).

     

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 1,010)