Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Visakallo. Tällainen huomio pätee Helsingin Sanomiin. Toisaalta: Maaseudun Tulevaisuus on Suomen toiseksi luetuin päivälehti, ja hoitaa tuon aihepiirin kiitettävästi. Kertokaapa muut maakuntalehtien tilanteesta!

    Rane2

    Kainuun Sanomien omistus on vaihtunut monta kertaa ja samalla lehden linjakin.Metsien käyttöön lehti ainakin näyttäisi yrittävän suhtautua neutraalisti,ainakaan uutta sullutehdashanketta ei avoimesti vastusteta.Toki paikalliset vihreät saavat puheenvuoron aina halutessaan mutta se kuuluu asiaan.

    Ranella on hiukan kokemusta sekä MT:n että KS:n toimittajista maatalouspuolen juttujen merkeissä.Ero on siinä että MT:n toimittajat osaavat kysyä oikeita kysymyksiä, Kainuun Sanomien ei välttämättä.

    Luultavasti metsäpuolella on hiukan sama ongelma lisättynä sillä ymmärtävätkö toimittajat haastateltavan vastaukset oikein.Ja huumoria ei toimittajien kanssa kannata yrittää ollenkaan.Siitä tulee varmasti katumusta juttua jäljestä lukiessa.

    Visakallo

    Maaseudun Tulevaisuudelle on toki annettava rehellinen tunnustus asiallisesta lähestymistavasta myös metsätalouteen.  Ongelmana on vain se, ettei sitä lehteä lue suuresta levikistään huolimatta ns. suuri yleisö. Muistan kun kerran tein ystäväperheelle lehdestä lahjatilauksen Vantaalle. Hieman vaivautuneesti he ilmoittivat jonkun ajan päästä, etteivä enää halua saman rappukäytävän asukkaiden kommenttien takia sitä lehteä!

    Rane2

    Vihreä lanka olisi varmaan kelvannut?

    Rane2
    A.Jalkanen

    Rane2, olisi hyvä heittää linkin lisäksi kommenttiin edes otsikko, niin lukija tietää että kannattaako linkkiä avata. Edellisessä oli siis kyse siitä että MTK:n johtaja Juha Marttila kyselee pitäisikö EU:lla olla yhteinen metsäpolitiikka. Mielestäni ehdottomasti kyllä, ja sen tavoite pitäisi olla EU:n viherryttäminen, koska metsittämisestä olisi monenlaista hyötyä. Paitsi hiilen sidontaa, metsä parantaa myös veden laatua ja määrää, elinympäristöjä uhanalaisille lajeille, polttopuuta ja mahdollisuuksia puuteollisuudelle. Vajaakäytössä olevaa maatalousmaata ja laidunmaata voidaan viherryttää myös niin että maatalous voi jatkua samalla alueella (ns. agroforestry).

    Risto Isomäen kolumniin sen verran kommenttia, että hiilen varasto metsässä ei maksimoidu hakkuilla, mutta metsien kasvu eli hiilen sidonta maksimoituu kohtuullisin hakkuin. Ymmärtääkseni meidän metsien ikärakenne on sellainen että tuleva kasvu maksimoituu jos metsiä ei hakata täysimääräisesti, vaan hiukan himmaillen, niin että puiden keskikoko kasvaa ja kiertoaika hieman pitenee. Myös puiden käyttöominaisuuksien kannalta meidän tulisi pyrkiä maksimilaatuun ja arvoon eikä maksimikasvuun.

    Rane2

    OK.Anneli.Tosin lukeminen kannattaa aina,varsinkin Ranen linkkien.

    Planter
    Visakallo

    Osa tiedemiehistä (Huom. ei-sukupuolineutraali nimike!) ovat todenneen, ettei maapallon lämpenemistä voida enää ihmisten toimilla rajoittaa, saatika pysäyttää, koska ikiroudan alueilla jo tapahtunut sulaminen vapauttaa ilmakehään jo niin paljon metaania ja hiilidioksidia. Ihmiskunnan ainoaksi keinoksi jää siten sopeutua muutokseen. Olisi siten järkevämpää suunnata ponnistelut muutokseen valmistautumiseen kuin torjua hiilidioksidipäästöjä. Miksi siis käydä kallista, ja jo hävittyä sotaa?

    A.Jalkanen

    Minä ajattelen tuon niin että uusiutuviin energioihin ja raaka-aineisiin on jossain vaiheessa kuitenkin siirryttävä, joten miksi ei sitten heti. Jossain vaiheessa voi olla hyvä jos fossiilisia on säästössä, jos tuleekin kylmät kelit. Säästöä tulee muun muassa ilman laadun paranemisesta joka heijastuu ihmisten terveyteen.

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 1,010)