Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Gla

    Itse en aio pienentää puuston kasvua. Kun kasvun lisääminen johtaa parempaan liiketaloudelliseen tulokseen, on kasvua syytä kasvattaa. Toinen juttu on se, että eu:n möhlimisestä huolimatta kasvu sitoo hiiltä ja on siis hyväksi ilmastolle. Toki tulee mieleen, että kuinka luotettava tilasto puun käytön määrästä meillä mahtaa olla. Varmaan tikitalisaation huumassa jonkun leimikon kirjautuminen järjestelmään saattaa ohjelmistovirheen takia jatkossa epäonnistua. Eräs lääketehdas on antanut meille vahvan näytön järjestelmien haavoittuvuudesta.

     

     

    Rane2

    SP:n huoli tutkijoiden ja tutkimusten aliarvostuksesta on tarpeellinen.Viimeaikojen uutistarjonnasta pistää silmään tämä.Laji on siis tutkimuksissa todettu harvinaiseksi sekä uhanalaiseksi ja on niiden tutkimusten perusteella tiukasti suojeltu.

    https://yle.fi/uutiset/3-9884001

    Tutkimuksissa on kuitenkin todettu että tämä laji paskoo keskimäärin joka toinen minuutti varsin ikävää bakteeria sisältävää tavaraa joten vähemmän luontoystävällisiltä ihmisiltä on alkanut kuulua valitusta.

    Ympäristökeskusten tutkijat ovat kuitenkin voimiaan ja verorahoja säästämättä tutkineet asiaa ja kehittäneet ratkaisun ongelmaan.

    https://yle.fi/uutiset/3-8890534

    Puuki

    Mistä muuten MS sait tuon metsän kasvun ja hiilen määrän suhteen 1/2 ?

    Poliittinen päätös, jolla ei ole yhteyttä käytännön todellisuuteen metsän kasvun, hiilensidonnan ja hakkuumäärien suhteen. Mutta ei ollut vielä ihan lopullinen päätös.

    MaalaisSeppo

    Metlan puuinfon mukaan kuutio puuta tuottaa 2 tn vähemmän hiilidioksidia, jos sen käyttö vähentää fossiilisten käyttöä. Metsään jätettynä lyhyellä tähtäimellä tonnin.

     

    Puuki

    Ok. Siitä puun kasvun sitomasta hiilen määrästä on useammanlaista tietoa olemassa.

    Vanhoista muistiinpanoista löysin lukeman, jonka mukaan 1 kiintokuutio sitoisi 1,5 t hiiltä. Siinä lienee ollut mukana myös maahan juurikarikkeessa sitoutuva hiili.

    A.Jalkanen

    Valtakunnan metsien inventointi ei perustu metsänkäyttöilmoituksiin vaan satelliittikuvien ja maastomittausten yhdistämiseen.

    MaalaisSeppo

    Hakkuumäärää eli tulevaa hiiliveroa ei määritetä käsittääkseni satelliittikuvien eikä maastomittausten avulla.

    Onkohan metsän kasvulla enää mitään vaikutusta koko hiilikysymykseen?

     

    A.Jalkanen

    Hiilinielu = kasvu – hakkuut – luonnonpoistuma. Hakkuut varmaan tilastoidaan teollisuuden ilmoitusten pohjalta.

    Rane2

    Vasemmistolehden toimittaja löysi ympäristökatastrofin.

    https://yle.fi/uutiset/3-9883784

    MaalaisSeppo

    Noinhan se hiilinielulaskelma todellisuudessa menee, mutta laskeeko EU noin? Eikös EU:n viimeinen kaava ole: hiilinielu=keskihakkuu(2000/2009)+vakio – toteutuneet hakkuut.

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 1,010)