Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • A.Jalkanen

    Professori Pekka Kaupin kirjoitus aiheesta ’hakata vai säästää’. Hänen vastauksensa on ’sekä että’.

    http://www.smy.fi/artikkeli/nakokulma-pariisin-sopimus-voi-toteutua-mutta-vain-jos-paastot-vahenevat-ja-nielut-kasvavat/

    Englannin kielen taitoisille Euroopan metsäinstituutin johtajan kirje. Kovasti saman kuuloista asiaa kuin tällä palstalla:

    http://www.anpdm.com/newsletterweb/444A5A4B714542514379494159/424B5944714646594176404B5E4771

    ”To summarize: unlocking the potential of EU forests to combat climate change requires a long-term and holistic policy framework that integrates climate change mitigation and adaptation measures, and provides clear incentives for:

    – building a synergistic relationship between enhancing forest biodiversity and developing an ambitious forest bioeconomy supported by sustainably managed productive forests;

    – producing wood-based products that substitute fossil- and non-renewable materials as well as store carbon for long periods of time;

    – developing regionally tailored forestry measures to reduce the impacts of natural disturbances and increase the resilience of forest ecosystems to climate change in order to maintain forests as long-term, effective carbon sinks.”

     

    MaalaisSeppo

    Edelleen jää vaille vastausta kysymys: Miksi panostaa puuston kasvun lisäämiseen, jos panostuksia ei voi hyödyntää? Mahdollisuuksiahan olisi vielä lisätä reippaasti puuston kasvua ja määrää, mutta ellei ekonomiaa oteta huomioon, homma tyssää. Sitä kai vihertävä Suomen EU-nelikko ajaa takaa.

    A.Jalkanen

    Juuri niin, MaalaisSeppo! EFIssä on laskettu että metsät imevät tällä hetkellä noin 13 prosenttia koko EU:n päästöistä, mutta osuus voidaan kaksinkertaistaa (oikeilla kannustimilla).

    ”EU forests, forestry and forest bioeconomy solutions are estimated to produce an overall climate change mitigation effect of about 13% of the total EU greenhouse gas emissions. In fact, a recent study suggests that this contribution could be even doubled, if the right incentives are provided to support afforestation, forest management and the substitution of fossil-based products by forest-based solutions (e.g., wood construction).”

     

    Puuki

    Tuo puuperäisten tuotteiden korvaushyöty unohtuu usein monelta  metsien käytön suurempaa rajoittamista kannattavalta. Fossiilisen öljyn käytön korvautumisen vaikutukset mm . muovituotteissa ja biopolttoaineissa pitäisi laskea mukaan hiilitaselaskelmiin.

    Maastulliin kirjoittaneen vihreän puolueen edustajan mukaan Suomen metsien hiilensidonta on vain 30 milj.ekv.t / a . Mutta siihen ei ole laskettu korvausvaikutusta eikä maaperään sitoutuvaa hiiltäkään. Muutenkin se määrä vaikuttaa liian pieneltä, koska esim. korjattu tukkipuu edustaa melko suurta osaa hakkuupoistumasta ja hiili säilyy rakennus yms. puussa niin pitkään ,että uusi puusukupolvi ehtii sitoa hiilidioksidia huomattavan paljon ennen kuin korvattava puu päätyy loppukäyttöön esim. polttopuuna.

     

    A.Jalkanen

    Puuperäisten tuotteiden korvaushyöty on hankala laskea silloin kun tuotteet ylittävät valtioiden rajat. Se että meillä korvataan vaikka betonitalot puutaloilla, on vielä helppo tapaus. Vessapaperin vienti Kiinaan tai biopolttoaineen vienti Eurooppaan on vaikeampi tapaus. Olisiko järkevintä että kukin maa valmistaisi biotaloustuotteet omassa maassaan kasvatetuista puista? Suomen hiilijalanjälki on suuri. Elintarvikeviennin kasvattamiseen suhtaudun myös kriittisesti, ainakin mitä tulee eläinperäisiin tuotteisiin.

    Hiilinieluun palatakseni, Pekka Kauppi kirjoittaa em. artikkelissa mm. ”Millin paksuuskasvu 20 metrin puussa, jonka läpimitta on keskimäärin 20 senttiä, merkitsee yli seitsenkertaista tilavuuskasvua puolta lyhyempään puuhun verrattuna.” Ajatusmalli on oikea. VMI-tuloksissa mitattu kasvu tulee varmaan vielä yllättämään, kun mittauksiin tulee koko ajan enemmän hoidettuja vanhempia metsiä, jotka kasvavat enemmän kuin on ennustettu. Sikäli en olisi huolissani hiilinieluista.

    Rane2

    Näin sivustaseuraajana on vaikea ymmärtää miksi hiilinielujen hoitajien on maksettava ja maksujen vaatijoina ovat fossiilisten polttoaineiden polttajat?Keskieuroopan maiden poliitikot ja muutama suomalainen.

    Puuki

    Suomen metsien hiilinieluista voi olla huoleti. Se miten ne otetaan huomioon tai ei oteta voi vaikuttaa jo enemmänkin talouskehitykseen.

    Melko yksinkertainen tapa korvaushyödyn laskemiseen olisi ainakin tukkipuun laskeminen hiiltä sitovaksi jo lyhyelläkin aikavälillä. Ei luulisi olevan vaikea laskea noin-keskiarvoa sen vaikutukselle.

    risuparta

    Apulannalla kasvatettu räkäpetäjä alkaa lahota ja tuottaa päästöjä heti , kun se täyttää 40 vuotta! Silloin on kiireesti otettava yhteyttä metsä ”neuvojaan” joka kertoo miten teet unelmiesi ”metsän”.

    Mitenkähän lie ollut muutama sata vuotta sitten , kun suomen metsien puuston keski ikä oli reilusti yli 100 vuotta ja ilmastonmuutoksesta ei ollut tietoakaan. Minne se yli 40 vuotiaista puista vapautunut myrkky kaasu hävisi?

    Rane2

    Esim.kaskeamalla ja polttopuina ilmakehään?

    Rane2
Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,010)