Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Timppa

    Mitähän tapahtuisi, jos Suomen metsätaloustuotteiden vienti Kiinaan hiljenisi näiden suojeluvaatimusten vuoksi?  Nythän sinne menee sellua mm WC-paperin valmistukseen.  Tuskinpa kiinalaiset lopettaisivat takamustensa pyyhkimistä paperiin vaikkeivat saisi paalin paalia sellua Suomesta.  Sama sahatavaralla.  Vaikkeivat saisi kalikan kalikkaa suomalaista kuusilautaa lastensänkyjen tekoon, niin eivät varmasti nukuttaisi pienokaisiaan lattialla.

    Käsittämätöntä yksisilmäisyyttä.  Halutaan estää kestävää metsätaloutta Suomessa.  Lopputuloksena olisi, että se korvautuisi aivan jollain muulla ei-kestävällä.

    MaalaisSeppo

    Suomihan on hidastanut jo monta vuotta omalta osaltaan kasvihuoneilmiötä kehittämällä metsiensä hiilinielua esimerkillisesti aivan vapaaehtoisesti. Nyt tästä ovat Vihreät tekemässä takautuvan velvoitteen.

    Mitenkähän käy, kun seuraava maahanmuuttoryntäys tulee Eurooppaan. Silloin saman logiikan mukaan katsotaan, kuinka paljon edellisessä ryntäyksessä mihinkin maahan on tullut maahamuuttajia. Italian, Kreikan, Saksan, Ruotsin ja Suomen on otettava ihmisiä vastaavasti kuin ennenkin. Esim Puolan ei juuri mitään, kun ei ennenkään ole ottanut. Tämä olisi linjassa Vihreiden logiikan kanssa.

    risuparta

    Annelin viestissä kiinnitin huomiota : ”monimuotoisuuden lisäämisestä pitäisi palkita”.

    Miten suomalainen aukko hakkuu metsätalous lisää monimuotoisuutta?

    hemputtaja

    Lainaus risuparta: ”Annelin viestissä kiinnitin huomiota : ”monimuotoisuuden lisäämisestä pitäisi palkita”.

    Miten suomalainen aukko hakkuu metsätalous lisää monimuotoisuutta?

    Kokeileppa ajatusmallia missä vakiintunut, hakkuukypsä tai muuten vanha metsä hakataan.

    Syntyykö autio kasviton hiekkaerämaa vai taimikko, jossa on merkittävä lajitelma erilaista kasvillisuutta? Usein lajeja paljon enemmän kuin oli vanhassa metsässä? Myyrät ja muut pikkuvipeltäjät vielä päälle eikä kannata unohtaa mikrobejakaan? Sitä kaivattua lahopuutakin on alkuun enemmän kuin hakkaamattomassa?

    A.Jalkanen

    Risuparta: kommenttini liittyi huoleen siitä että jos hakkuita (harv. ja avo) meillä lisätään suunnitellusti niin metsien monimuotoisuus vähenee. Jos taas hakkuita ei lisätä, ja metsien kasvu koko ajan kiihtyy, tulee lisää lahopuuta (itseharveneminen) ja vanhoja metsiä, ja metsätuhoja eli lisää monimuotoisuutta. Jos siis halutaan lisää hakkuita, monimuotoisuuden eteen on samalla tehtävä hartiavoimin töitä, että tasapaino löytyy ja lajien sukupuutot saadaan pysäytettyä. Meidän on valittava, kuinka paljon metsissämme tuotetaan eri hyötyjä (vrt. tuotantomahdollisuuksien käyrä).

    risuparta

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka tunnistaa kasveja: vattu , horsma , pihlaja ja hieskoivu. Sekä eläimiä: myyrä.

    Mainittuja kasveja ei 300 v. monimuotoisessa metsässä juurikaan näy. Kyseiset kasvit ja myyrät viihtyvät erittäin hyvin teiden ja ojien pientareilla joita maassamme riittää.

    300 v. metsän monimuotoisuus on sen sijaan katoava luonnon vara.

    Rane2

    ”Nollakorko” porukka ei näytä tajuavan että Suomessa ei hakata 300-vuotiasta metsää .Jos pääkaupunkiseudun Vihreät haluavat tehdä vanhoista  hongista itselleen saunoja niin he hankkivat puun Venäjän ikimetsistä.Ja nimenomaan Fsc-sertifioiduilta ekologisilta AVOHAKKUILTA.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/l%C3%B6yly-saunan-puut-hakattiin-150-vuotiaista-ven%C3%A4l%C3%A4ismetsist%C3%A4-katso-kuvat-1.159462

    Toki risuparrat eivät aina ole selvillä mikä savotta saatikka mikä maa.Pääkköstä lainaten-”kun oikein tarkkoja ollaan”

    http://www.savonsanomat.fi/savo/Viikingit-Jasper-P%C3%A4%C3%A4kk%C3%B6nen-ja-Antero-Vartia-metsurin-hommissa-Pieks%C3%A4m%C3%A4ell%C3%A4/548669

    harrastelija

    Venäjällä käytetään enemmän voittoa tuovia luonnonvaroja kuin mitä metsä on. Samoin Venäjällä taitaa myös sosialihuolto olla vähän erilainen kuin Suomessa. KEMERA antaa välillisesti meidän sosialiaali-elämään tukea. Alkutuotannon osuus on ehkä muutama % lopputuotteesta ja siinä välissä on monta hyötyjää. Olisiko sellubiotuotteessa 4-5 %, sehän on jopa enemmän kuin esim. leivässä, jossa alkutuottajan osuus on jopa 3 %.

    Pääkkösen touhut on huuhaata kuten yleensä näiden julkkisten touhut. Kansalla ei vissiin ole muuta tekemistä kuin näiden höpöjuttujen seuraaminen?

    Visakallo

    Miksi vain metsille vaaditaan 300 vuoden ikää? Eikö vastaavasti voisi vaatia, että meitä ihmisiäkin säilytettäisiin ilman hoitotoimenpiteitä kuolemaan asti ja vielä sen jälkeenkin?

    Puuki

    Kummallista että FSC- sertifikaattin mukaan toimittaessa 300-vuotiaita ikipetäjiä saa hakata ja käyttää hyväksyttävästi esim. J. Pääkkösen saunan teossa mutta Suomessa ei voi hakata yli 150 vuotiaita metsiä. Se on rajana yksityismetsissä. Hyvä onkin että monimuotoisuudesta huolehditaan eikä kaikkia alueita parturoida paljaaksi. Niin on tehty jo jonkin aikaa täällä; yleensä ei suuremmissa maissa, puhumattakaan oikeasti eroosiherkkien viidakkoalueiden hakkuissa etelässä.

    Tuosta Annelin linkittämästä EU-julkilausumasta :

    Siinä perustellaan ekologista kestävyyden lisäämistä mm. harvennuksia vähentämällä, koska suurin osa puusta (j-lausuman mukaan 60%) menee nykyisin sellun raaka-aineeksi tai bioenergiaksi ja puun energiasisältö on pienempi kuin fossiilisten raaka-aineiden. Uudempien sellutehtaiden jakeista menee kuitenkin vain n. puolet sellun tekoon, josta tehdään vielä suurimmaksi osaksi muovipakkauksia korvaavia kartonkituotteita, joiden elinikä on paperia pidempi ja loppukäyttö hoituu kierrättämällä. Sitä etua ei ole yhdelläkään fosiilisella raaka-aineella. Siksihän niitä muovipakkauksia ollaankin jo kielletty muutamissa maissa.

    Puolet sellupuusta käytetään monien erilaisten tuotteiden jalostamiseen ja esim. Äänekoskella aiemmin energian tuottoon käytetty osuus menee mm. lannoitteiden valmistamiseen.  Moni muukin jo aiemmin mainittu tekijä puhuu harvennushakkuiden järkevyyden puolesta. Vähäisimpänä ei ole se, että pidempään hiiltä sitovien tukkipuiden osuus pienenee, jos harvennuksia ei tehdä.

    Paljon eria alojen professoreita vilisevän julkilausuman allekirjoittajat ei ehkä sittenkään ole ajatelleet asiaa lopuun asti tai sitten kysymys on jostain ideologiasta, jossa ei pyritäkään ottamaan huomioon kerrannaisvaikutuksia, vaikka sen puutteesta julkilausumassa juuri valitetaankin.

     

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 1,010)