Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

  • Tämä aihe sisältää 1,011 vastausta, 53 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Rane2 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä näin: metsien inventointi ei tahdo pysyä kasvun kiihtymisen tahdissa mukana, mutta korjautuu sitä mukaa kun uusia mittauksia tehdään. Huoleni ei lähtenyt liikkeelle oikeastaan tuosta, vaan siitä, että osalla julkiseen keskusteluun osallistuvista ei ole tietoa siitä, mitä jo nyt raportoidaan ja miten. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan; muun muassa HWP:stä (harvested wood products) on kattavat Excel-laskentamallit olemassa ja Lukessa käytössä (linkki edellä).

    Visakallo Visakallo

    Euroopan keskuspankin massiiviset velkakirjaostot ovat kuin suora kopio Neuvostoliiton loppuvuosilta. Suomen pankkikaan ei enää tiedä, kuinka suuri osa meidän velkapotistamme on meidän omaa ja mikä osa siitä on yhteistä. Alan yhä enemmän ymmärtämään Britanian brexitin motiivia. Voimme kyllä seurata EU:n metsäkeskusteluja ja päätöksiä, mutta mitään merkitystähän niillä ei kohta ole.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä olisi käsitteiden ja käsillä olevan ongelman selkokielinen esitys. ”… puunkäytön ilmastovaikutukset riippuvat voimakkaasti siitä, miten puun korjuu muuttaa metsien hiilivarastoa ja siten hiilinielua, mitä puusta tehdään ja minkä verran puun käytöllä voidaan välttää fossiilisia päästöjä.”

    http://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ratkaisujablogi/Sampo_Soimakallio_Avaimia_metsien_kayton(42331)

    Ja lisää luettavaa: prof. Antti Asikaisen erinomaiset blogit:

    https://www.luke.fi/blogi/mita-seuraa-eun-maankayttosektorin-paastosaatelysta/

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässäpä toinen näkövinkkeli. EU:n kannattaisi tarjota ennemmin porkkanaa kuin keppiä, eli palkita eikä rankaista jäsenmaitaan hyvästä hiilen sidonnasta. Metsänomistajalle olisi kyllä periaatteessa sama, tuleeko tulo hiilen sidonnasta vai puun myynnistä. Nythän hänellä ei ole taloudellista kannustinta hiilen sidontaan. Kansantaloudelle hakkuiden kasvun hillinnästä tulee tietenkin tappiota, kun talouskasvu ja työllisyys eivät elvy yhtä nopeasti, mutta vahinko voidaan ottaa takaisin myöhemmin. Metsien kunto ei romahda heti, jos välttämättömistä nuorten metsien harvennuksista huolehditaan.

    Rane2

    EU:n ei nimenomaan kannata palkita hiilensidonnasta.Palkintorahat otettaisiin yhteisestä kassasta ja silloin maksajiksi jäisivät isot hiilenpolttajamaat Saksa etunenässä.Ja jos homma ei kannata Saksalle niin se ei silloin kannata EU:llekaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Palkkio voisi olla EU:sta tulevan riihikuivan rahan sijasta esimerkiksi se, että hiiltä sitoville EU-maille ei tulisi yhtä kovia vaatimuksia päästövähennyksiin muilla taakanjakosektoreilla, vaan hiilinielusta voitaisiin laskea jokin osuus päästövähennykseksi. Jos kotimaiset päästövähennykset tulevat kalliiksi, esim. tuulivoiman tukeminen tai autojen romuttaminen, voisi tällöin kustannustehokkaampaa ollakin tukea hiilen sidontaa metsissä, ken tietää? Tiedän toki että tämä voi olla epärealistista haihattelua, koska valtiontaloutemme on tiukassa paikassa, ja yhtään ylimääräistä jakovaraa ei ole. Tilannetta ei yhtään helpota se, että hakkuita rajoittamalla rajoitetaan samalla myös kansantalouden kasvua. Välttämättömät ensiharvennushakkuut olisi myös hiilen sidonnan tavoitteista huolimatta päästävä tekemään, etteivät nuoret metsät ränsistyisi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eilisestä Luken hiilinielutilaisuudesta jäi mieleen ainakin se, että päätöksenteko tulevaisuutta ennustavien mallitarkastelujen pohjalta on vähintäänkin haasteellista. Päällimmäiseksi kotiin vietäväksi viestiksi nostaisin kuitenkin SITRAn Matti Kahran viestin: lähivuosikymmeninä olisi päästävä paitsi nollapäästöihin, myös siitä eteenpäin NEGATIIVISIIN päästöihin. Metsäalalle tämä tarkoittaisi kai sitä, että emme voi sallia metsiemme vanhenemista ja metsätuhoriskien kasvua, vaan metsät on pidettävä täyskäytössä. Hakkuita on nostettava lisäkasvua vastaavasti, mutta kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MET­SIEN KÄY­TÖN KES­TÄ­VYYS JA HII­LI­NIE­LUT -TI­LAI­SUUS 5.9.
    https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/20632

     

    MaalaisSeppo

    Metsien hiilinielukeskusteluissa ei ole otettu huomioon metsänomistajien reagointia mahdollisiin hakkuurajoituksiin ja niiden vaikutukseen puun hintaan. Jos tulee rajoituksia, niin tarjontaa on kysyntään verrattuna liikaa, jolloin puun hinta laskee.

    Suurin osa puuston kasvusta, kasvun kiihtymisestä ja hakkuista toteutuu yksityisten metsänomistajien metsissä. Jos hakkuita rajoitetaan, niin metsänomistajien mielenkiinto metsiensä hoitoon hiipuu ja vähitellen myös metsien vuotuinen kasvu kääntyy laskuun. Hiilensidonta voi siis väärällä politiikalla lähteä lasku-uralle, vaikka nouseva trendi olisi loppupeleissä paras.

    Esillä ollut tavoite hakkuiden rajoittaminen 85 % tasolle vuotuisesta kasvusta olisi hyvä. Tämä kannustaisi lisäämään kasvua kohden 150 milj.m3 vuotuista kasvua, mikä olisi hyvä sekä hiilitaseen että metsänomistajien ja teollisuuden näkövinkkelistä.

    Timppa

    Varmasti tuollainen 85 %:n tavoite voi olla hyväkin, ellei se koske yksittäistä metsänomistajaa.  Jollakin voi olla paljon uudistuskypsiä metsiä.  Silloin on pakko hakata yli vuotuisen kasvun.  Jollakin taas paljon nuorehkoja kasvatusmetsiä, joissa 85 %:n hakkuumäärät johtavat ”sirppihallaan”.

    Järjestelmä olisi täysin toimimaton.  Tulee mieleen vielä 1860-luvun alussa olleet sahojen hakkuurajoitteet.  Jokaiselle sahalle oli määrätty sahattavien tukkien enimmäismäärä.  Tietysti sitä kierrettiin ja tarkastajia lahjottiin.  Nyt se lahjominen ei onnistuisi, mutta byrokratia lisääntyisi huimasti ja koko metsäkauppa muuttuisi erilaisiksi sääntöjen kiertelyiksi.  Sellaiset metsäsuunnitelmat olisivat arvokkaita, jotka kertoisivat epätodellisen suurista kasvuista.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 1,010)