Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

  • Tämä aihe sisältää 1,011 vastausta, 53 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Rane2 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Tolopainen Tolopainen

    Näyttäkää sellainen metsä, jonka hiilitase on pysyvästi positiivinen. Kaikkien metsien hiilitase on neutraali, eikä ne koskaan ole sitoneet yhtään enempää hiiltä kuin niistä vapautuu. Muuten metsien alla olisi hiilikenttä. Metsien hiilitase saadaan positiiviseksi vain hakkuiden avulla, kun puista tehdään rakennuspuuta se säilyy seuraavat sata vuotta lahoamattomana.

    Puuki

    300 vuotta vanhoissa metsissä kasvu voi olla melkein saman suuruinen kuin lahoaminen,  Niiden hakkuu ja puiden käyttö rakennuspuiksi  lisäisi hiilen sidontaa, kun uusi taimikko kasvaessaan sitoo enemmän hiiltä kuin se vanha metsä.  Kaikkia vanhoja metsiä ei silti kannata hakata aukoiksi. Eikä niitä hakatakaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Risuparta ilmeisesti kannattaa sitä , että kasvava vessapaperin tarve tyydytetään kasvattamalla puuta ruuan tuotantoon sopivilla alueilla . Kun kysyntä lisääntyy , on siihen vastattava .

    Ilmeisesti runsaasti myrkkyjä ja valtavasti vettä kasvatukseen vaatima puuvilla tuntuu risuparran päällä edelleenkin mukavammalta verrattuna puhtaasti tuotetusta puusta jalostettuun vaatemateriaaliin , jota jo lähitulevaisuudessa on tarjolla .

     

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallon linkin takaa paljastuu juttu otsikolla ”Miksi huuhaata uskotaan enemmän kuin tiedettä?” Hyvä kysymys. Johtuisiko se siitä, että huuhaata on helpompi ymmärtää tai se vetoaa tunteisiin.

    Nämä ovat faktoja: jos hakkuita lisätään, hiilinielu pienenee ja monimuotoisuus alenee. Kysymys onkin siitä, mitä seurauksia pidetään tärkeinä ja mitä vähemmän tärkeinä. Mitä seuraa siitä että hakkuita ei lisätä, ja mitä seuraa jos hakkuita lisätään. Kun katsellaan asioita vähän laajemmasta ajallisesta ja paikallisesta perspektiivistä. Kuten suorittava porras edellä.

    MaalaisSeppo

    Hakkuiden lisääminen vähentää Suomen hiilinielua vain lyhyellä tähtäimellä. Pitkällä tähtäimellä vähentää, koska metsän kasvatukseen panostetaan ko tapauksessa enemmän.

    Laajemmin tarkasteltuna Venäjä huomioiden Suomen hakkuiden taantuminen EU:n ympäristövaliokunnan edellyttämälle tasolle vähentää Venäjän hiilinielua enemmän, kuin Suomessa vastaavasti lisääntyy. Hölmöläisten peitonjatko tulee mieleen.

    Puuki

    Lukijain kuvissa olleesta taimikon heinäämiskuvasta tuli mieleen, että sitoo se heti päätehakkuun jälkeen syntyvä vatukkokin ym. heinikko   paljon hiilidioksidia, ja vesakko vielä enemmän. Korvaa aluksi pienten taimien vähäistä sidontakykyä.

    Suomessa kasvatetulla eräällä pajulajilla on kasvuennätys 360 cm / vuosi ja se  voi tuottaa n. 300 t /ha/a biomassaa. Siinä olisi hyvä hiilensitoja turvemaille.

    Rane2

    Jopa Vapaavuori myöntää epäkohdan jota  Vihreät kiertelevät ja selittelevät.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/jan-vapaavuori-hiilenpoltto-on-helsingille-imagohaitta-1.202200

    Visakallo Visakallo

    Helen ei valitettavasti tule käyttämään kotimaista puuta uusissa voimaloissaan, koska se on Helsingissä poliittisesti mahdotonta. Paljon pitäisi virrata vettä Vantaanjoessa, että tässä asiassa tulisi muutos.

    Rane2

    Tässä on mies  joka on pitkään ollut Helsingin energian hallituksessa hiilenpolttovastaavana.

    http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005191409.html

    Rane2
Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 1,010)