Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • mehtäukko

    Tuo viimeinen hoitamaton metsäkuva sylettää jo valamiiksi…

    Rane2

    Lisäksi sen arvo hiilinieluna huononee koko ajan lahoamisen myötä.

    suorittava porras

    Hieno kuvasarja ”Planterilta”!

    Varmasti vihreälle porukalle vaikea rasti , kun heidän esittämänsä malli hakkuiden rajoittamisesta aiheuttaakin huomattavia kasvihuonepäästöjä hiilen sitomisen sijaan. Hoitamaton tai vanha metsä on todellisuudessa ympäristöongelma , josta pitäisi maksaa haittavero tai päästömaksu .

    Visakallo

    Tarkoituksellisesti valheelle rakennettua ilmastopaneelin julkilausumaa on lähes mahdotonta muuttaa, sillä sen taakse on haettu liian paljon tunnettuja nimiä ja arvovaltaa. Erittäin häikäilemätön operaatio Suomeaa kohtaan, mitä tahoja tämän takana sitten onkin.

    risuparta

    Luonnontilainen metsä jossa puuston ikä on vaikka 300 v. on pitänyt hiilen sisällään koko ajan. Vuotuinen kasvu on melkein yhtä paljon kuin lahoaminen.

    Tietyn porukan mielestä , kun metsä on 50 vuotias , alkaa välitön lahoaminen. Heidän mielestään tämä estetään vain hakkaamalla 50 v. metsä aukeaksi. Puista valmistetaan perseen pyyhettä joka vapauttaa välittömästi hiilen ilmakehään!

    Todellisuudessa 50 v. metsä aloittaa vasta parhaan tukki puun kasvamisen.

    300  v. metsä on koko ajan pitänyt hiilen itsessään.  Perseen pyyhe metsä on samassa ajassa päästänyt hiiltä 6-kertaisen määrän!

    Rane2

    Niin,tekeekö ”nollakorko” Risuparta harvennuksia 300-vuotiaaseen metsäänsä?Vai olisiko se hoitamatta koko ajan?

    Visakallo

    Kuulostaako tutulta? Voisiko sanoa, että metsäasioissa huuhaan levittäjät ovat olleet eturintamassa jo pitkään:

    https://yle.fi/uutiset/3-9772447?origin=rss

    Tolopainen

    Miksi Suomessa on tavoittena hakkuiden lisääminen, niitä voidaan aivan hyvin vähentää. Tuo risukoiden hakkaminen ei tuota metsänomistajille mitään, vie vain ravinteita metsästä, vähentämällä hakkuita päästään parempaan taloudelliseen tulokseen. Kun taimikonhoidot tehdään kunnolla, ensiharvennus voidaan jättää pois ja saadaan samalla hakkuumäärällä huomattavasti enemmän tuloja.

    Muutenkin tuo hakkuumäärästä meuhkaaminen on täysin turhaa, kun mitään investointeja ei ole tulossakaan, jotka lisäisivät hakkuita, hyvä, jos pitävät puunkäytön ennallaan. Paperinkulutukseen hakataan kymmeniä miljoonia kuutioita puuta ja se kulutus tulee poistumaan markkinoilta lähivuosina. Eihän metsäyhtiöiden liikevaihdot ole kasvaneet enää vuosiin eli mitään kasvua ja hakkuiden lisäämistarvetta ei ole edes näköpiirissä, hakkuurästejäkin on jo miljoonalla hehtaarilla.

    Visakallo

    Hakkuumäärät vaihtelevat alueittain hyvinkin paljon. Esim. täällä Päijät-Hämeessä on hakattu lähes maksimimäärät jo kymmeniä vuosia, kun taas osassa maata hakkuut suhteessa kavuun pienenevät edelleen. Lahti-Energian suuri uusi biovoimala lisää energiapuun kysyntää alueella. Meilläkin energiapuun suunta oli aikaisemmin Jyväskylään, mutta nyt suunta kääntyy lähemmäs Lahteen.

    harrastelija

    risuparta: ”Luonnontilainen metsä jossa puuston ikä on vaikka 300 v. on pitänyt hiilen sisällään koko ajan. Vuotuinen kasvu on melkein yhtä paljon kuin lahoaminen.”

    Niinpä, hiilitaso on negatiivinen. Tuo muu lausuma on ihan OK:

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 1,010)