Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • harrastelija

    Eu-tukien ja -projektien saaminen riippuu neuvotteluista ja neuvettelijoista. Meidän euromepit on änestetty niin, että yhtenäistä Suomen etujen ajamista ei voida ajatellakkaan. Esim. Sirpa Pietikäinen on kok. mandaatilla vaikka on ylimmäinen apostoli kaikkia ilmastoon liittyvissä asioissa Suomea vastaan. Samasta puolueesta olevat muut mepit ovat täysin poikkeavia mielipiteissään ja SP saa kuulijoita (ja muita etuja?) olemalla vihreiden satraappien kelkassa.

    Lainaus: $Suomella on kokemusta miljardiluokan turhista ilmaostoksista Saksasta ja Italiasta. Joudutaanko nyt toistamaan sama hölmöläisten touhu, riippuu siitä, muuttuuko ympäristövaliokunnan esitys EU-parlamentin ja jäsenmaiden käsittelyssä. $

    Niin kauan kuin muistan on esim. Reinin laaksossa ollut niin sakea saaste, että sitä ilmaa saa ostaa kottikärryllä.

    Kun hakkaa metsästä 80 Mm3/v ja kasvu on 110 Mm3/v, niin lasku EU:lle on 5 x 30 000 000 € = 130 M€/v.

    A.Jalkanen

    EU:n pitäisi maksaa tuo summa Suomelle hiilen sidonnasta.

    mehtäukko

    Aikoinaan Suomen EY-neuvotteluissa oli määrä-aika.Se kun oli ylittyä,kellot seisauttivat…!

    Oli kurkut liian käyriä, joten niitä euroopan viljelijät kuskasivat autokuormittain sioille ja tunkiolle.!?

    Kun lähtökohtaisesti näin viisaiden yli 18 tuhannen virkamiehen ja politrukin kanssa kansa /t ovat tekemisissa, odottaa saamme ihan mitä vain.

    uudehko metsänomistaja

    Ihmettelen kommenttien lyhyitä ja ylimalkaisia väitteitä hakkuulisäyksen vaikutuksesta metsien puusisältöön. Itse lasken asiaa hieman toisella tavalla ja toivon jonkun selostavan sen, missä lasken väärin.

    Sekä maalaissepon että A Jalkasen laskelmissa on joitakin olettamuksia, jotka mielestäni ehkä vaativat perusteluja. Laskujen lähtöolettamus on, että nykyistä vuotuista hakkuuta n.70 milj. m3 lisätään 84 milj. m3:en. Muun poistuman oletetaan  säilyvän noin 40 m3.ssä.

    En kiistä näitä lukuja. Asiaa ymmärtämättömän lasken, että hakkuuta siis lisätään nykyisestä noin 20 %. Tämä suurentaa noin 15 % kokonaispoistumaa metsien nykyisestä puupoistumasta.

    Tämän lisäyksen vaikutus metsän kasvuun on perusteita kertomatta  oletettu joksikin. On selvää, että, poiston kohdistuminen olemassa olevaan metsään muuttaa poiston vaikutusta kasvuun. Jos koko 14 milj. m3 lisäys  kohdistuisi aukkohakkuisiin, pienenisi metsän kasvava pinta-ala % 15 %.Tämä tarkoittaisi kasvun pienenmistä n 15%.lla. Jos koko hakkuulisäys kohdistuisi harvennuksiin, pienenisi metsän kasvu myös silloin ainakin alkuvuosina. En ole kykenevä arvioimaan kasvun pienentymisen suuruutta. Joka tapauksessa on selvää, että lisäyksen kohdistumisella on merkittävä vaikutus metsän kasvuun.

    On selvää, että hakkuu kohdistuu sekä päätehakkuisiin että harvennuksiin. Eriteltäessä hakkuulisäyksen vaikutusta metsän kasvuun olisi syytä kertoa myös miten hakkuut oletetaan kohdistettviksi. Ja millä perusteella on päädytty johonkin lukuun metsän kasvun pienenemisessä.

    Hakkuun tapahtuessa samalla korkealla tasolla vuodesta seuraavaan ja seuraavaan vuoteen pienee  metsän kasvava pinta-ala eli kasvu vuodesta toiseen, kunnes aukkojen tai harvennettujen alojen kasvu on ehtinyt nousta uudelle tasolle. Mielenkiintoista olisi laskelma, jossa seurataan metsiemme puiumäärän muutoksia esimerkiksi parinkymmenen vuoden ajanjaksolla hakkuulisäyksestä alkaen.

    Asiaa sivuten on myös syytä huomioida tosiasia, että päätehakkuussa poistettu puutavara säilyy puutavarana pitempään ja pitää siten hiilidioksiidin itsessään pitkään. Harvennusten puutavara taas vapauttaa sitoutuneen hiilidioksiidinsa hyvin nopeasti.  Joten hiilidioksiidipäästöjen kannalta tukkipuu on peljon parempaa kuin kuitupuu.

     

    MaalaisSeppo

    Näyttää Uudehkolla metsänomistajalla olevan perusasiat hieman hakusessa.

    Muutamia peruasioita:

    Metsien hakkuut tänä vuonna noussevat tasolle 71 milj m3. Muu, ns luonnollinen poistuma riippuu myös hakkuiden määrästä (hakkuutähteet). Aikaisempiin vuosiin verrattuna on siis hieman kasvussa. Valistunut arvaus on nyt 16 milj.m3/a.

    Metsien kasvu on edelliset 50 v lisääntynyt keskimäärin 1 milj.m3/a. Aikaisemmin arvioin, että hakkuiden lisääntyminen vähentäisi metsien kasvua n. 0.5 milj.m3/a. Ehkä olen väärässä ja kasvun kiihtyminen kompensoi hakkuiden vaikutuksen ja vuotuinen kasvu pysähtyy tasolle 110 milj.m3/a, kunnes uudistetut metsät (mm jalostetut taimet) alkavat tuottaa puuta kiihtyvällä voimalla.

    Jos siis metsien hakkuut nousevat tasolle 85 milj.m3/a, muu poistuma noussee tasolle 20 milj.m3/a, eli metsien puumäärän kasvu hidastuu tasolle 5 milj. m3/a, kunnes metsien hoitotoimet alkavat kiihdyttää kasvua.

    Puuntuotannollisten metsiemme pinta-ala on 20 milj.ha. Aukkohakkuuna lisähakkuut edellyttäisivät korkeintaan 0.1 milj.ha hakkuita/a, mikä on 0.5 % metsäpinta-alasta. Todennäköisesti kuitenkin huomattavasti vähemmän.

    Lisäpuun tarve painottuu kuitupuuhun. Eli hakkuiden painopiste olisi harvennuksissa. Myös harvennushakkuut tuottavat kohtuullisesti tukkipuuta. Voi olla, että tukkisumasta syntyy ongelma, eikä hakkuutavoite helposti toteudu.

    Mistä Uudehko metsänomistaja tempaisi muuksi poistumaksi 40 m3 (ilmeisesti tarkoitti 40 milj.m3/a)? Jos tätä lukua käyttää, metsien puumäärän kasvu olisi jo pysähtynyt tämän vuoden hakkuilla.

    uudehko metsänomistaja

    Poistumaksi A Jalkanen määritteli 40 milj m3 vuodessa 26.7. Siitä tämä käyttämäni lukema, kuten liki kaikki muutkin lukemat.  Nyt Maalais-Seppo arvioi sen 16 milj.m3. Onko suuresti arvostamani A Jalkanen siis väärässä? Löytyykö asiasta tutkittua tietoa?

    Minua hämää suuresti se, että temmataan tyhjästä tarkkoja lukuja perustelematta niiden oikeutusta.  Jos hakkuita lisätään nykyisestä noin 71 milj m3 n.85 mil, m3 vuodessa on lisäys n. 20 %. En tiedä, onko tämä käytännössä mahdollista, eikä se välttämättä kiinnosta myöskaan hakkuulisäyksen vastustajia. Kuitenkin he ovat esittäneet ja esittävät omia laskelmiaan, ei vain mielipiteitä.

    Minusta metsiemme vuosikasvun pieneneminen  kasvusta 110 milj m3 kasvuun 109,5 milj m3 15 – 20 %  hakkuulisäysten vaikutuksesta vaikuttaa pieneltä. Ja Maalais-Seppo katsoo tämänkin kasvun pienenmisen olleen ylisuureksi arvioitu. Mielestäni olisi hyvä esittää joitakin perusteluja moiselle väitteelle. Olisi syytä myös perustella väitteet siitä, että liki koko hakkuiden lisäys kohdistuu harvennuksiin. Ovatko nykyiset Suomen metsät pääosin erittäin nuoria tai taimikoita.

    Suuri ero Maalais-Sepon ja A Jalkasen välillä näyttää olevan poistumassa. Kumpikin lähtevät n 70 milj m3 vuotuisista hakkuista. Jalkasen mukaan kokonaispoistuma on 40 milj.m3, kun taas maalais-Seppo väittää sen olevan enintäin 500000 m3.  Tarkoittavatko kummatkin poistumalla samaa asiaa? Miten metsäalan koulutuksessa määritellään poistuma?

    Asiaa selkeytträisi paljon, mikäli 150-vuotiaalla Suomen metsäalan tutkimustoiminnalla olisi esittää selkeitä mittaustuloksia metsän kokonaispuustosta harvennushakkuiden yhteydessä

    Kinastelu asiasta saattaa vaikuttaa tarpeettomalta ja pikkumaiselta. Asia on kuitenkin suomalaiselle metsänhoidolle erittäin tärkeä ja ajankohtainen. Uskoakseni vastapuoli tutkii papereita ja miettii argumentteja kantojensa tueksi. Ei voi olla suomalaisen metsänomistajan etu heitellä asiattomia toiveita tai perustelemattomia väitteitä. Sellaiset ammutaan varmasti alas. Vain rehellinen tutkittu ja todistettu tieto voi kääntää vastustajiemme päät. Sielläkin osataan ajatella.

     

     

     

     

     

     

    MaalaisSeppo

    Luken tilastojen mukaan puuston kokonaispoistuma oli vuonna 2015 82 milj.m3/a. Eli riittävästi on marginaali lisätä reippaasti hakkuita.

    Hallituksen tavoite lisätä hakkuita 15 milj.m3/a. on vain visio. Ei valtio puuta osta. Markkinat ratkaisevat.

    Ihmettelen, mistä Uudehko metsänomistaja on saanut käsityksen, että A. Jalkanen olisi esittänyt puuston kokonaispoistumaksi 40 milj.m3/a. A. Jalkanen kommentoinee tarkemmin.

    Netistä kyllä löytyy riittävästi ajantasaista tietoa, jonka perusteella pystyy riittävällä tarkkuudella itsekin arvioimaan puuvarannon kasvua ja lisähakkuiden vaikutuksia. Edellyttää tietysti tyydyttävää arviointikykyä.

    risuparta

    Kuule maalaisseppo: UM on perillä Suomen metsien hiilen sidonnasta paremmin,  kuin kukaan muu palstalaisista!

    Kirjoituksista paistaa läpi SUURI asiantuntemus.

    <EDIT: osa tekstistä poistettu>

    A.Jalkanen

    Kirjoitin 26.7. (suora lainaus): ”Nyt kasvu vuodessa on noin 40 miljoonaa m3 suurempi kuin poistuma (110 – 70).” Poistuma on se määrä puuta joka ’poistuu’ metsistämme vuosittain. Vuotuinen puuston kasvu on noin 110 ja markkinahakkuut plus luonnonpoistuma on tuo vajaat 70, joiden erotus on suuruusluokkaa 40.  40 miljoonaa mottia on siis se paljon kiistaa aiheuttanut ”hiilinielu” ts. metsiin jää tuon verran enemmän puuta kuin mitä sieltä hakataan.

    Minusta tässä keskustelussa on hyvin tuotu esille hiilinielun tulevaan suuruuteen vaikuttavia seikkoja, kuten hakkuiden kohdistuminen eri kehitysluokkiin ja niiden vaikutus kasvuun. Hakkuut kohdistetaan yleensä niihin metsiköihin ja puihin jotka ovat heikoimmin kasvavia, joten kasvua vähentävä vaikutus ei ole kovin radikaali, kuten täällä on tuotu esiin. Muita taustaoletuksia olisivat muun muassa lisäpanostukset metsänhoitoon ja yhtenä tuntemattomana maankäyttö: kuinka suuri osa maasta oletetaan olevan metsätalouden käytössä? Nythän meillä on joutilasta peltomaata jota voitaisiin metsittää, mutta miten on tulevaisuudessa: voi olla että maatalous Suomessa kokee uuden kukoistuksen Etelä-Euroopan kuivuessa ilmastonmuutoksen edetessä.

    Jos joku kaipaa lisätietoa Suomen metsävaroista, sitä löytyy kyllä yllin kyllin Luken nettisivuilta.

    Rane2

    ”Kirjoituksista paistaa läpi SUURI asiantuntemus.”

    Mistäs ”nollakorko” Risuparta näin päättelee?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 1,010)