Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

  • Tämä aihe sisältää 1,011 vastausta, 53 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Rane2 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Rane2

    Risuparta ”En voi ymmärtää tätä”

    Juuri näin,jos risuparralla olisi 10 euroa rahastossa joka kasvaisi vuodessa sen noin kaksi euroa niin miten kävisi?

    risuparta

    Ei tässä ole rahastojen kanssa mitään tekemistä. Minulla on nolla korkoinen säästö tili.

    Minun mielestäni 10-1 on 9 , eikä 11!

    Rane2

    M.O.T.

    Puuki

    Niinpä. Jos säästötilillä on 10 euroa ja sen korko on sellainen, että summa  kasvaa joka vuosi n. 2 eurolla, niin se summa ei kutistu vaikka siitä ottaa pois 1 euron vuodessa.

    uudehko metsänomistaja

    Asiassa vaikuttaa olevan parikin periaatteellista asiaa, joita ei mielestäni ole painotettu riittävästi..

    1) Aika, joka huomioidaan metsän hakkuun lisäämiseen käytettävän on huonosti määritelty. Mikäli metsiemme hakkuut lisääntyvät kerralla 15 % ja kasvu lisääntyy saman tai enemmän vasta vuosia myöhemmin, metsiemme puuvaranto saattaa laskea hakkuiden muuttumisen aikana.

    Lienee selvää, ettei metsien puuvarojen 15 %:n lisäys voi tapahtua kerralla. Puun käytön pitää lisääntyä samalla prosentilla ja se ei suinkaan tapahdu hetkessä. Lisääntymistä varten pitää rakentaa tehtaat. Metsien käytön lisääntyminen pikkuhiljaa aiheuttaa sen, että myös metsän kasvu aukkoihin alkaa lisääntyä pikkuhiljaa. Näin ollen on todennäköistä tai ainakin mahdollista, että metsiemme puuvarasto ei supistu koko muutoksen aikana.

    On selvää ja usein mainittua, että mikäli hakattu puutavara säilytetään puutavarana esimerkiksi rakennuksissa, ei tämä osa puutavarasta lisää ilman hiilidioksiidipäästöjä. Yllättävän vähälle on kommenteissa jäänyt itsestäänselvyys, jos puuta käytetään korvaamaan jotain toista nykyisin käytettyä orgaanista materiaalia, ei ilman hiilidioksiidipitoisuius sanottavasti muutu tämänhetkisestä. Kaikki puusta valmistetut  kuidut, eristysaineet, polttoaineet,  lannoitteet ja vastaavat kuuluvat tähän aineiden ryhmään. Ne korvaavat nykyisen hiilidioksiidia tuottavan materiaalin puusta tehdyllä vastaavalla materiaalilla.

    Visakallo Visakallo

    Risuparta on ollut tällä palstalla vuosia, mutta aivan perusasiat ovat vieläkin hakusessa. Miten ihminen pystyy olemaan oppimatta mitään?

    mehtäukko

    Taitaapa olla sama logiikka kuin Vihervasureilla: umpikuja jossa ei valot edes välähtele.

    Liiallinen ötököiden paaponta vanhojen metsien rauhoituksilla ja museoinnilla ampuu periaatteessa omaan koipeensa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rautalankamalli: Suomen metsien hiilivaraston muutos = vuotuinen kasvu – vuotuinen poistuma. Nyt kasvu vuodessa on noin 40 miljoonaa m3 suurempi kuin poistuma (110 – 70). Poistuma = markkinahakkuut + luonnonpoistuma kuten metsätuhot. Jos kasvu pysyy samana ja vuotuista poistumaa lisätään 10 miljoonaa m3, metsien hiilivarasto lisääntyy edelleen, mutta hieman hitaampaa tahtia kuin siinä tilanteessa, jossa hakkuut pysyisivät ennallaan. Ero ei ole kuitenkaan niin suuri kuin kiihkeästä julkisesta keskustelusta voisi päätellä, varsinkin kun puuston kasvu kiihtyy edelleen ja on edelleen nostettavissa.

    HUOM. Lukekaapa huolella tämän päivän 26.7. Hesarista Tompon & Ilvesniemen sekä Kuntun & Rohwederin mielipidekirjoitukset! Kiitos niistä! Jos lisähakkuita ei tehdä ja metsiä hoideta, vaarannetaan metsiemme hiilinielu, mutta: lisähakkuut meillä oikeutetaan sillä, että pidetään huolta metsien monimuotoisuudesta. Itse asiassa voitaisiin jopa väittää että meillä on velvollisuus lisätä hakkuita hiilinielun ylläpitämiseksi. Lisähakkuista pidättäytyminen on epäviisasta osaoptimointia, kun ilmasto-ongelmaa pitäisi hoitaa paitsi Suomen tasolla, myös ja etenkin EU:n tasolla ja globaalisti.

    uudehko metsänomistaja

    Kiitos rautalankamallista A Jalkanen. Muutama tarkentava ehdotus.

    Jos hakkuita lisätään 10 milj. m3 vuodessa, metsien hiilivarasto pienenee 10 milj. m3. Samalla metsien kasvu noilla hakatuilla alueilla pienenee. Pienenemisen määrä riippuu hakkuusta ja hakatun metsän tilasta.

    Jos seuraavana vuonna metsää hakataan sama korotettu määrä, metsien hiilivarasto pienenee edelleen saman 10 milj. m3. Ja kasvu pienenee samasta syystä kuin edellä.

    Jos kolmantena vuonne jatketaan samaan tahtiin, pienenee metsien hiilivarasto taas 10 milj. m3. Nyt kasvu on jo kolmen vuoden hakkuualueilla pienentynyt lisähakkuiden takia. Lisäksi metsien puuvannon kasvu on laskenut jo liki 30 milj m3 vuodessa.

    Vuosi vuodelta tilanne muuttuu samaan suuntaan, kunnes hakattujen alojen kasvu on palautunut ennalleen. Vaikuttaa, että  metsä metsiemme puuvarannon kasvu muuttuu nopeasti negatiiviseksi, eli metsämme eivät kyseisessä tilanteessa toimikaan hiilinieluna. Välttämättä tilanne ei olekaan  niin ruusuinen kuin rautalankamallisi osoitti.

    Asiaa pitäisi tarkistella ajanjaksona, jolloin hakattujen alojen kasvu on palannut ennalleen. Lienee mahdollista esittää ainakin kaksi simuloitua mallia hakkuiden lisäämisen vaikutuksista metsien hiilivarastoon. Toisessa hakkuu keskitetään aukkohakkuisiin ja toisessa hakkuut keskitetään  suomalaisten metsien keskiarvoisiin harvennus- ja päätehakkuiden jakaumaan.

    Kykeneekö joku suorittamaan kyseisen laskutehtävän, että asiassa päästäisiin nykyisestä pintapuolisesta mututuntumasta enemmän realistisiin arvioihin.

    MaalaisSeppo

    Lisähakkuista luopumista perustellaan sillä, että se lyhyellä tähtäimellä ilmaston lämpenemisen kriittisessä vaiheessa lisää Suomen päästöjä ja vähentää hieman hiilinielua.

    Tämä on tietysti totta, mutta tällöin unohdetaan pitemmän aikavälin vaikutukset. Ilman lisähakkuita (tai lisä  tuontia) puunjalostusteollisuutemme jalostuskapasiteetin kasvu ja monipuolistuminen hidastuu, jolloin myös metsän kasvun lisääminen tasolle 150 milj.m3/a. vaarantuu. Metsiemme kasvun lisääminen huomattavasti nykyisestä olisi ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta merkittävää. Ei pekästään Suomen kannalta, vaan esimerkkinä muille maille. Jos muutkin maat toimisivat Suomen tavoin, niin ilmastonmuutoksen hallinta olisi helpompaa. Mitenkähän tämäkin saataisiin taottua vihervassujen kaaliin?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 1,010)